Ειδήσεις

Ελληνικό σαφάρι για Ρώσους τουρίστες

Ενα σημαντικό μερίδιο από την «πίτα» των άνω των 4 εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τουρκία και από τον πλούτο των 5 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ που αφήνουν στην αγορά της, κάνοντας τις διακοπές τους στη γειτονική χώρα, διεκδικεί ο ελληνικός τουρισμός, που φιλοδοξεί να επωφεληθεί από τις «ψυχροπολεμικές» εξελίξεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Εμπόδια στις υψηλές προσδοκίες βάζουν, ωστόσο, οι νέες διαδικασίες θεώρησης βίζας για τους Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να εισέλθουν σε χώρα της Ζώνης Σένγκεν, οι οποίες απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία τους για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Σε μεγάλο μέρος της αχανούς ρωσικής επικράτειας δεν παρέχεται σήμερα αυτή η δυνατότητα και τα υπουργεία Τουρισμού και Εξωτερικών της χώρας μας δίνουν αγώνα δρόμου για τη δημιουργία νέων visa centers.

Η πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού SUKHOI από τουρκικά F-16 ανοίγει βαθιά πληγή στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας -ήδη απαγορεύτηκαν οι πτήσεις τσάρτερ και τα ταξιδιωτικά πακέτα από τη Ρωσία για τη γειτονική χώρα- και αφήνει μια τεράστια μάζα εκατομμυρίων «άστεγων» Ρώσων τουριστών που θα αναζητήσουν τον τόπο των επόμενων διακοπών τους σε άλλα μέρη, κυρίως της Μεσογείου. Ανταγωνίστριες χώρες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για το μοίρασμα της «πίτας». Αντιπροσωπεία τουριστικών φορέων του Μαρόκου βρέθηκε αυτές τις μέρες στη Μόσχα για επαφές, ανάλογες κινήσεις κάνουν κι άλλες μεσογειακές χώρες, ενώ τον Ιανουάριο αναμένεται να «ανοίξει» ξανά και η αγορά της Αιγύπτου.

Η Ελλάδα θέλει να πλασαριστεί στην πρώτη σειρά προτίμησης των Ρώσων εν δυνάμει επισκεπτών, έχοντας ως πρώτο στόχο την ανάκτηση των μεγεθών που είχε το 2013, όταν σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων με 1,3-1,4 εκατ. Ρώσων. Λόγω της υποτίμησης του ρουβλιού και των γεγονότων στην Ουκρανία, ακολούθησαν δύο έτη κάθετης πτώσης των αφίξεων στην Ελλάδα, που φέτος υποχώρησαν στις 700.000, έναντι 800.000 το 2014. Αντίστοιχη πάντως ήταν η μείωση και στην Τουρκία, την οποία επισκέφθηκαν φέτος 3,3 εκατ. Ρώσοι έναντι 4,5 εκατ. το 2014.

Οι κρατήσεις
«Ρεαλιστικός στόχος του κλάδου είναι να φτάσουμε στα μεγέθη του 2013, δηλαδή στους 1.300.000 επισκέπτες», είπε στην «Οικονομία» ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. Ο ίδιος προσπαθεί, πάντως, να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για την έκδοση βιομετρικής βίζας.
Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις, αυτές βρίσκονται «παγωμένες» προς το παρόν στα περσινά επίπεδα και οι όποιες τάσεις θα φανούν από τον νέο χρόνο, μέχρι τον Μάρτιο. Οι Ρώσοι πολίτες τηρούν στάση αναμονής, λόγω του γενικότερου κλίματος ανασφάλειας, και θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή τον προορισμό των διακοπών τους. Ηδη στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου μειώθηκαν κατά σχεδόν 30% οι Ρώσοι που βγήκαν από τη χώρα τους για διακοπές, ενώ για το 2016 εκτιμάται πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί.

Στον Ομιλο Μουζενίδη, τον μεγαλύτερο εγχώριο tour operator για τη ρωσική τουριστική αγορά, με σχεδόν 250.000 αφίξεις φέτος, επικρατεί «προσγειωμένη αισιοδοξία», σύμφωνα με την έκφραση του Σπάρτακου Μιχαηλίδη, υπεύθυνου του τμήματος κρατήσεων του ομίλου. «Μη νομίζει κανείς πως τα 4 εκατ. όσων θα πήγαιναν στην Τουρκία θα έρθουν μαζικά στην Ελλάδα. Πιστεύω πως από 700.000 μπορούμε να φτάσουμε στο ένα εκατομμύριο», είπε ο τελευταίος στην «Οικονομία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές μεγάλες πόλεις της Ρωσίας που δεν έχουν σήμερα κάλυψη από κάποιο visa center για την έκδοση βιομετρικής βίζας. «Π.χ. το Κράσνογιαρσκ έχει ένα εκατομμύριο κατοίκους και το κοντινότερο visa center είναι στη Μόσχα, που απέχει 5.000 χιλιόμετρα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, κάποιος που ήθελε να έρθει στην Ελλάδα έδινε τα έγγραφα στο τουριστικό γραφείο και του ερχόταν η βίζα. Τώρα χρειάζεται να πετάξει ως τη Μόσχα για να δώσει αποτυπώματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνει».
https://www.dimokratiki.gr/
Από την πλευρά του ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήδη αναπροσαρμόζει τον σχεδιασμό του μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στο πλαίσιο του προγράμματος της Διπλωματίας Πόλεων, που εφαρμόζει την τελευταία διετία, με στόχο την προβολή της πόλης. «Αλλάζουμε το πρόγραμμα της Διπλωματίας Πόλεων και εντάσσουμε την Αγία Πετρούπολη για το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω των εξελίξεων, αλλά και του έτους ελληνορωσικής φιλίας», είπε στην «Οικονομία» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας.

Οι πρώτες επαφές Ρώσων πρακτόρων με Ελληνες ξενοδόχους
Ανατολίτικο παζάρι για τις τιμές
Στο κυνήγι του Ρώσου τουρίστα βγαίνει η Ελλάδα, καθώς μετά την απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ προς την Τουρκία 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι αναζητούν νέο προορισμό διακοπών.

Ωστόσο -αν και δυνητικά η χώρα είναι σε πλεονεκτική θέση-, οι αγκυλώσεις στις εκδόσεις visa και τα σκαμπανεβάσματα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο δημιουργούν προβλήματα στην προσέλκυση των Ρώσων, και ειδικά εκείνων που έχουν μεγάλο πορτοφόλι.
Οι τουριστικοί πράκτορες της Ρωσίας έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με αεροπορικές εταιρείες και Ελληνες ξενοδόχους. Βέβαια ζητούν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για τα πακέτα, οι οποίες διαμορφώνονται από τα 25 μέχρι τα 35 ευρώ το άτομο ανά διανυκτέρευση. Τιμολόγηση δηλαδή ανάλογη με αυτήν της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Οι τιμές αυτές δεν «παίζουν» σύμφωνα με τους Ελληνες ξενοδόχους, καθώς καθίσταται ασύμφορη η λειτουργία των μονάδων. Και ακόμα εκτιμούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα «ανοίξει» την αγορά της Αιγύπτου, που «έκλεισε» μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στο όρος Σινά. Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής τουριστικής αγοράς, το «στοίχημα Ρωσία» μπορεί να κερδηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί άμεσα το μείζον θέμα με την έκδοση βιομετρικής visa.

Tα visa centers
Μιλώντας στην «Οικονομία», ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος του ομίλου Aldemar και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, επισημαίνει ότι για να κερδίσει η Ελλάδα μερίδιο από τη ρωσική αγορά, θα πρέπει κατ’ αρχάς να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός του αναδόχου των visa centers. Χαρακτηρίζει μάλιστα ως εγκληματική την καθυστέρηση που παρατηρείται. «Θα πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας visa centers, με επάρκεια προξενικών υπαλλήλων, ώστε η διαδικασία για τη χορήγηση βιομετρικής visa να προχωρά γρήγορα», τονίζει. Επίσης θεωρεί σημαντικό να σταθεροποιηθεί το εγχώριο σκηνικό -σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο- και να δοθεί ανάσα στους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Πανικός στην τουρκική τουριστική «βιομηχανία»
Μεγάλη χαμένη η Αττάλεια
Στην τουρκική τουριστική «βιομηχανία» επικρατεί πανικός μετά τα ρωσικά αντίποινα. Εκτός από τις πτήσεις τσάρτερ, με τις οποίες ταξίδευε το 90% των Ρώσων προς την Τουρκία, ο πρόεδρος Πούτιν, με διάταγμά του, απαγόρευσε και τα τουριστικά πακέτα προς τη γειτονική χώρα. Αυτό έγινε, όπως εκτιμούν οι φορείς του τουρισμού, γιατί μετά την κατάρρευση αρκετών ρωσικών τουριστικών γραφείων το 2014, Τούρκοι επιχειρηματίες κατάφεραν να να πάρουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος των πρακτορείων.
Οι Ρώσοι είναι δεύτεροι στη λίστα των ξένων επισκεπτών στη γειτονική χώρα, μετά τους Γερμανούς, και οι τουριστικοί φορείς, μαζί με το υπουργείο Τουρισμού, επιχειρούν να συμμαζέψουν ό,τι μπορούν από μια σεζόν που μοιάζει ήδη χαμένη. «Η Τουρκία είναι το σπίτι σας. Μπορείτε να έρχεστε όποτε θέλετε», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε προς τον ρωσικό λαό σε μια «επίθεση φιλίας» ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μαχίρ Ουνάλ, ο οποίος ποντάρει στο γεγονός ότι η κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις σημειώθηκε αμέσως μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν και μακριά χρονικά από την έναρξη της επόμενης.
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτεί η περιοχή της Αττάλειας, βορειοδυτικά της Κύπρου, την οποία επιλέγει το 78% των Ρώσων τουριστών. Φέτος έκαναν τις διακοπές τους εκεί 2,8 εκατομμύρια Ρώσοι, από τα 3,3 εκατομμύρια που βρέθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου