Νέα δημοσιονομικά μέτρα ή πιο “φιλόδοξη” εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί, για να κλείσει μία “τρύπα” 870-900 εκατομμυρίων ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) λόγω χαμηλότερης απόδοσης εσόδων που υπολογίζουν στον προϋπολογισμό του 2016 τον οποίο ψήφισε προ ημερών η Βουλή.
Τα μέτρα, όπως ανέφεραν στο Capital.gr πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν εμποδίζουν την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η εκταμίευση αυτής της δόσης μετατράπηκε τις τελευταίες ημέρες σε θρίλερ λόγω του προαπαιτούμενου της μείωσης των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων, με τις ίδιες κοινοτικές πηγές να αναφέρουν πάντως ότι “αναμένεται να κλείσει στην αρχή της εβδομάδας”. Το EWG έχει ορίσει την σύνοδο του συμβουλίου του ESM έως σήμερα με τα χρονικά περιθώρια να στερεύουν καθώς το 1 δισ. ευρώ είναι (μετά από παράταση) διαθέσιμο για τον Δεκέμβριο και μετά για να εκταμιευθεί πιθανότατα θα συνδέεται με την 1η αξιολόγηση…
Η δυσκολία συμφωνίας για τη δόση, αποτελεί μαζί με το “πάγο” στο παράλληλο πρόγραμμα και την “τρύπα” πιθανών νέων μέτρων μία ακόμη ένδειξη του μεγέθους των προβλημάτων των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Τα δημοσιονομικά μέτρα της αξιολόγησης Ιανουαρίου
Η αξιολόγηση του Ιανουαρίου όμως “βαραίνει” πλέον και με τις “αμφιβολίες” των θεσμών για την επάρκεια των μέτρων του προϋπολογισμού του 2016.
Πηγές των δανειστών επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα συμπληρωματικού προϋπολογισμού που θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα.
Ωστόσο επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ή να τεθούν στο τραπέζι της 1ης αξιολόγησης πρόσθετες παρεμβάσεις/μέτρα για να κλείσει το κενό των 900 εκατομμυρίων ευρώ.
Παραδοχή “κενού” και εντός
Πηγές εντός της κυβέρνησης παραδέχονταν χθες ότι έχει τεθεί θέμα “κενών” στον προϋπολογισμό του 2016. Σε διαφορετικό κλίμα ωστόσο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, ενώ το ίδιο επισήμαιναν το Σάββατο και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι “δεν έχει τεθεί στο υπουργείο από τους θεσμούς κανένα ζήτημα αμφισβήτησης του προϋπολογισμού”.
Και μη νομοθετημένα μέτρα ύψους 1,75 δισ. ευρώ
Ένα άλλο μέτωπο του Ιανουαρίου είναι αυτό της θέσπισης των νομοσχεδίων που εκκρεμούν εξ αναβολής από το 2015 καθώς δεν συνδέθηκαν με πακέτα προαπαιτούμενων (ασφαλιστικό, φορολογικό κλπ). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί κοστολογούν σε 1% του ΑΕΠ (1,75 δισ. ευρώ) τα μέτρα που περιλαμβάνονται των νομοσχεδίων αυτών που έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016. Εξηγούν ότι περιλαμβάνονται μεν στους στόχους του προϋπολογισμού του 2016, αλλά εκκρεμούν ως προς την νομοθέτησή τους.
Κυρίως προέρχονται από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που μεταφέρθηκε για τον Ιανουάριο. Επίσης προέρχονται από τις εκκρεμείς παρεμβάσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο (ενοίκια, αγρότες, νέα κλίμακα κλπ), αλλά και από τις εφαρμοστικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να διασφαλιστεί η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016.
capital.gr