Στην “παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ” και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα στρέφει τα βέλη του o Γιάννης Bαρουφάκης με άρθρο του στην ιστοσελίδα Project Syndicate, που τιτλοφορείται Η διαρκής κρίση της Ελλάδας (Greece’s Perpetual Crisis). Ο πρώην υπουργός οικονομικών υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Τσίπρας συμφωνούσε για τα πλεονάσματα πίσω από την πλάτη του και ότι ο Τσακαλώτος δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει την διατυπωμένη θέση του ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε στην αρχή της κρίσης το 2008 και έκτοτε οι θεσμοί και οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να καλύψουν αυτό το γεγονός συμφωνώντας σε αλλεπάλληλα δάνεια που συνοδεύονται από συνεχιζόμενη σκληρή λιτότητα. Έκτοτε και με διάλειμμα μόνο το πρώτο μισό του 2015 -μια περίοδο που αποκαλεί “Ελληνική Άνοιξη”- τόσο η Ελλάδα όσο και οι θεσμοί, λένε ο καθένας από την πλευρά του ψέματα, ότι τα προγράμματα στα οποία συμφωνούν “βγαίνουν”.
“Όταν τόσα πολλά ψέματα – με τόσο πολύ πολιτικό κεφάλαιο να επενδύεται στην διαιώνιση τους – διαπλέκονται, ο διαχωρισμός τους απαιτεί άμεση λύση, παρόμοια με την λύση του Μ. Αλέξανδρου στο γόρδιο δεσμό”. Αλλά ποιος θα κρατήσει το σπαθί, αναρωτιέται ο Γιάννης Βαρουφάκης.
“Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είχε καμία δουλειά να συμφωνήσει στους συντριπτικούς δημοσιονομικούς στόχους που απαίτησαν η Γερμανία και η ΕΕ, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών”, συνεχίζει. “Ο ισχυρισμός του διαδόχου μου ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν αποδέχθηκε τους στόχους είναι ανειλικρινής. Όπως ο ίδιος γνωρίζει καλά, παραιτήθηκα κυρίως επειδή τον Απρίλιο του 2015, ο Τσίπρας συμφώνησε σε αυτούς τους στόχους πίσω από την πλάτη μου. Και τώρα οι πρώην συνάδελφοί μου “πυροβολούν τον αγγελιαφόρο”, το ΔΝΤ στην περίπτωση αυτή, επειδή μεταφέρει τα άσχημα νέα ότι οι στόχοι στους οποίους συμφώνησαν απαιτούν ακόμη περισσότερη λιτότητα.
Ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, επιμένει ο πρώην υπουργός, είναι να κόψει τον γόρδιο δεσμό, κηρύσσοντας μονομερές μορατόριουμ σε όλες τις αποπληρωμές μέχρι να συμφωνηθεί μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους και λογικοί δημοσιονομικοί στόχοι. “Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα έχουν δώσει δύο φορές στους ηγέτες τους ακριβώς αυτή την εντολή: μια φορά όταν εξελέγη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο και πάλι τον Ιούλιο του 2015 με το δημοψήφισμα. Για χάρη της Ελλάδα – και της Ευρώπης – οι αρχές πρέπει να λένε τα πράγματα με το όνομά τους”, σημειώνει.
thetoc.gr