Άγονος απέβη ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση των δημοτικών λουτρών, το γνωστό Χαμάμ στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που έγινε χθες στο Δημαρχείο της Ρόδου. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας δεν εμφανίστηκε ούτε ένας ιδιώτης, επενδυτής ενώ κανείς δεν έλαβε ούτε τα τεύχη δημοπράτησης του δημοτικού ακινήτου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους χτες, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για την αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας κ. Δήμος Μουτάφης: «Αποτέλεσμα του πλειστηριασμού ήταν να αποβεί άγονος. Δεν εμφανίσθηκε κάποιος πλειοδότης. Προφανώς, μπορεί να θεωρηθεί ότι και οι όροι που είχαμε θέσει ήταν αρκετά αυστηροί έως σκληροί, αλλά προστατευτικοί για τα συμφέροντα του δήμου Ρόδου. Βέβαια, εμείς δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να υπαναχωρήσουμε σε κανέναν από τους όρους που έχουν τεθεί –κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό γίνεται διότι συζητάμε για ένα ακίνητο το οποίο έχει πολύ μεγάλη οικονομική αλλά και ιστορική σημασία και ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να το προασπίσουμε στο έπακρο, τόσο ως προς τον τρόπο της εκμετάλλευσής του, όσο και ως προς την αρχαιολογική ιστορική του φύση. Επομένως, δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή να τροποποιήσουμε κάτι στους όρους που θα αποβεί εις βάρος των συμφερόντων του δήμου Ρόδου και της ιστορικής σημασίας του ακινήτου. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δόθηκε εντολή να επαναδημοπρατηθεί. Η νέα ημερομηνία θα δημοσιευτεί άμεσα (υπολογίζουμε να είναι στους πρώτους μήνες του νέου έτους).
Επιπλέον, θα κάνουμε μια ‘κρούση’ στους τοπικούς φορείς ώστε να βρούμε είτε έναν επενδυτή, είτε ένα επενδυτικό σχήμα από την Ρόδο που να θέλει να επενδύσει σε αυτή την δραστηριότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτό το ακίνητο ανεκμετάλλευτο κυρίως όχι σε αυτή την περιοχή. Και βέβαια, πρέπει να γίνει μια αξιοποίηση αντάξια της ιστορικότητας του ακινήτου. Γι αυτό το λόγο θα κάνουμε τις κινήσεις μας με τους φορείς (ΕΒΕΔ, ΕΞΡ κ.λπ.) όσοι μπορούν δηλαδή να έχουν οργανωμένη δράση στην επιχειρηματικότητα του νησιού ώστε να προωθήσουμε το ενδιαφέρον για το ακίνητο και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποια περίπτωση να επανεξεταστούν οι αυστηροί όροι για την αξιοποίηση του ακινήτου, ο κ. Μουτάφης δήλωσε: «Αυτά δεν θα έχουμε θέσει εμείς. Να είχαμε κάτι χαμηλότερης ποιότητας, ίσως να βάζαμε πιο ελαστικούς όρους. Όταν όμως συζητάμε για ένα ακίνητο τέτοιας σημασίας αναγκαστικά οι όροι θα παραμείνουν αυστηροί. Δεν μπορούμε να βάλουμε την εγγυητική επιστολή στα 20.000 ευρώ και να έρθουν να κάνουν μέσα καταστροφές ή να το μετατρέψουν σε night clubκαι να καταστραφεί η ιστορικότητά του. Αυτά όλα είμαστε υποχρεωμένοι να τα προσπίσουμε και θα προσπαθήσουμε να είμαστε ευέλικτοι αλλά σεβόμενοι την ιστορικότητα του ακινήτου».
Όπως έγραψε η «δ», το συγκεκριμένο ακίνητο με απόφαση της οικονομικής επιτροπής παραχωρείται για δώδεκα χρόνια, με ελάχιστο μίσθωμα 3.000 ευρώ συν επιπλέον 1% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων, τα οποία θα ορίζονται τουλάχιστον στο ποσό των 300.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι, ο ιδιώτης – επενδυτής πρέπει να καταθέσει και εγγυητική επιστολή ύψους 300.000 ευρώ.
Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν χτες ότι υπήρξε μια επιστολή προς την οικονομική επιτροπή (πράγμα που επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος κ. Διακοσταματίου από ενδιαφερόμενο επενδυτή, εταιρεία από την Αθήνα που αναλαμβάνει έργα τέτοιου χαρακτήρα που ζητούσε περισσότερες διευκρινίσεις).
Για το θέμα,ο κ. Μουτάφης είπε ακόμη: «Η δημοτική αρχή δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με τους επενδυτές και δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος ενδιαφέρεται και ποια είναι η σοβαρότητα των προθέσεών του. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και πρέπει να καταστεί σαφές πως δεν είχαμε καμία συνομιλία με κανέναν από τους ενδιαφερόμενους για τα ακίνητα του δήμου Ρόδου. Υπήρξε ενδιαφέρον αλλά δεν εκδηλώθηκε στην πράξη. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε ότι εάν έρθει κάποιος ενδιαφερόμενος, να ‘μπλέξει’ με τον δήμο Ρόδου, με την αρχαιολογία, με τις υπηρεσίες κ.λπ. και στο τέλος να εκτεθούμε όλοι μαζί και να την πληρώσει ο δημότης της Ρόδου που θα βλέπει έναν χώρο που δεν θα είναι αντάξιος της περιοχής… καλύτερα να μην γίνει τίποτα. Η δημοτική αρχή δεν προσδοκά στο όφελος, είναι μηδαμινό. Το ύψος του ενοικίου είναι χαμηλό. Μας ενδιαφέρει το καλύτερο για την Ρόδο και την αξιοποίηση του ακινήτου».
Πάντως ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής και αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου τόνισε σε δηλώσεις του, πως το θέμα θα εισαχθεί ξανά στην οικονομική επιτροπή μαζί με τα αποτελέσματα των δύο διαγωνισμών για τα καταστήματα στους Αγίους Αποστόλους, θα επικυρώσει το αποτέλεσμα και θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για να λάβει και την τελική απόφαση.
«Το ό,τι ένας διαγωνισμός είναι άγονος δημιουργεί έναν προβληματισμό. Από εκεί και πέρα, θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση αυτό το κτήριο για να μπορέσει να διατηρηθεί πρέπει να είναι ‘ζωντανό’ με δραστηριότητες….», είπε ο αντιδήμαρχος.
H εταιρεία “Dimand” απέστειλε την 15η Δεκεμβρίου 2017 στον Δήμο Ρόδου επιστολή στην οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι σκοπός της είναι σε συνεργασία με την πιο επιτυχημένη εταιρεία διαχείρισης χαμάμ στην Ελλάδα (Hammam Baths) η οποία και λειτουργεί πολύ επιτυχημένα τα τελευταία 7 χρόνια ένα παραδοσικό χαμάμ στο κέντρο της Αθήνας και ένα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, να διεκδικήσει και αυτό της Ρόδου.
Υποστηρίζει ότι η διακήρυξη «περιέχει επαχθείς και καταχρηστικούς όρους οι οποίοι καθιστούν απαγορευτική τη συμμετοχή οποιουδήποτε σοβαρού σχήματος, που σκοπεύει να κάνει μια τόσο μεγάλη επένδυση».
Σημειώνει επίσης ότι η εταιρεία έχει μεγάλη εμπειρία από τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό του ΤΑΙΔΕΠ, ΕΤΑΔ και άλλων Δήμων της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα λαμβανομένου υπόψη του χαρακτήρα του κτηρίου και της ανάγκης ειδικών αδειοδοτήσεων η λήψη των οποίων είναι χρονοβόρος και πλείστες όσες φορές ανέφικτος είναι ιδιαίτερα επαχθής η καταβολή μισθώματος από το μισθωτή για μίσθιο το οποίο δεν λειτουργεί.
Ισχυρίζεται ακόμη ότι επαχθής είναι και ο όρος για την ύπαρξη δεύτερου-τρίτου εγγυητή ο οποίος θα είναι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον υπεύθυνος για την πιστή εκπλήρωση των όρων της μίσθωσης παρά την ύπαρξη εγγυητικής επιστολής ίσης προς το ½ του ετησίου μισθώματος που θα εξασφαλίζει –ως είθισται-την τήρηση των όρων της μίσθωσης και παρά την μεγάλη επένδυση την οποία θα πραγματοποιήσει ο επενδυτής επί του μισθίου.
Τέλος, διαμαρτυρήθηκε και για τον όρο που προβλέπει κατάθεση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης των έργων ύψους 200.000 ευρώ ήτοι ποσοστού σχεδόν 50%, όταν το ποσοστό των εγγυητικών επιστολών των αναδόχων κατασκευής έργων, δεν ξεπερνά το ποσοστό του 20%.