Ασφυκτικές καταστάσεις επικρατούν στο κυνοκομείο της Ρόδου, εκεί όπου 350 ψυχές προσπαθούν να συμβιώσουν σε κλουβιά και χώρους που είναι σχεδιασμένοι για να φιλοξενούν μόλις 120 σκυλιά. Οι εθελοντές της «Φιλοζωικής» καταβάλλουν καθημερινά τεράστιες προσπάθειες ώστε να διατηρούν τους χώρους καθαρούς, να εξασφαλίζουν τροφή για τα συμπαθή τετράποδα και ταυτόχρονα να παρεμβαίνουν σε κάθε σημείο του νησιού, όπου καταγράφονται ακραία περιστατικά που αφορούν αδέσποτα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, μια ολόκληρη αγέλη με επιθετικά σκυλιά εμφανίσθηκε στα Κοσκινού και οι κάτοικοι προκειμένου να προστατευτούν, άρχισαν πόλεμο με όπλα και φόλες εναντίον τους. Την υπόθεση «καθάρισε» ένα μέλος της Φιλοζωικής, που ανέλαβε να παγιδέψει τα άγρια αδέσποτα και να μαζέψει εκείνα που δεν γλύτωσαν από την μήνι των ανθρώπων. Ο Εισαγγελέας έχει ήδη προαναγγείλει διώξεις, ωστόσο η καρδιά του προβλήματος βρίσκεται στην ίδια την κοινωνία.
Οι φωτογραφίες με τα νεκρά σκυλιά που δημοσιεύει σήμερα η “Δημοκρατική” ελήφθησαν τις τελευταίες πέντε ημέρες στα Κοσκινού. Στο χρονικό αυτό διάστημα ο εθελοντής της Φιλοζωικής Ρόδου Γιώργος Κρητικός εκλήθη να επιτελέσει το θλιβερό έργο της αποκομιδής των άψυχων κορμιών τους. Στη φωτογραφία φαίνονται καθαρά τα δύο νεκρά κουτάβια κι από δίπλα η μητέρα τους να εξακολουθεί να τα προστατεύει. Τα νεαρά ζώα ανήκαν σε μια μεγάλη αγέλη αδέσποτων, επιθετικών σκυλιών (μεγαλόσωμες φυλές) που είχε εμφανιστεί πρόσφατα στον οικισμό. Η αγέλη, στην προσπάθεια να επιβιώσει, επιτέθηκε σε οικόσιτα ζώα, αλλά και σε ανθρώπους είχαν επιχειρήσει να σταματήσουν τη σφαγή που εξελισσόταν μπροστά τους. Ακολούθησαν ημέρες «πολέμου» μεταξύ κατοίκων και αδέσποτων. Με όπλα τις φόλες και πραγματικά κυνηγετικά τουφέκια θανατώθηκαν αρκετά σκυλιά. Οσα μπόρεσαν να ξεφύγουν, εντοπίστηκαν από τον κ. Γιώργο Κρητικό (που απεικονίζεται στη φωτογραφία) και μεταφέρθηκαν σώα στο κυνοκομείο.
Αν και ο Εισαγγελέας έχει διατάξει την άσκηση διώξεων και ερευνών για να βρεθούν οι υπαίτιοι, στην πραγματικότητα το όλο γεγονός αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Τα όσα συνέβησαν στα Κοσκινού είναι απλώς μία ακόμα ιστορία από τις πολλές που εξελίσσονται κάθε τόσο στη Ρόδο. Συνήθως κάποιος δήθεν «φιλόζωος» παίρνει ένα σκυλί (πολλές φορές για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία του το σκυλί αυτό είναι μεγαλόσωμο) και στη συνέχεια για μια σειρά λόγων το εγκαταλείπει.
Εποπτεύουσα Αρχή δεν υπάρχει, ούτε και οργανωμένη δομή που να αφορά τα αδέσποτα ζώα. Το μόνο που υπάρχει είναι η «Φιλοζωική» στην οποία ανέθεσαν τη λειτουργία του Δημοτικού Κυνοκομείου και στην πραγματικότητα της έχουν φορτώσει τη διαχείριση ολόκληρου του προβλήματος με τα εγκαταλελειμμένα τετράποδα στο νησί της Ρόδου. Οι εθελοντές της «Φιλοζωικής» είναι εκείνοι που τρέχουν με τα δικά τους αυτοκίνητα για να βοηθήσουν όπου υπάρχει ανάγκη, είναι εκείνοι που αγωνιούν κάθε φορά για να βρεθεί τροφή για όλα τα ζώα που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο. Βεβαίως, υπάρχει υποστήριξη από το Δήμο Ρόδου, ωστόσο η υποστήριξη αυτή δεν είναι επαρκής για την κάλυψη της διαβίωσης των 350 σκυλιών που έχουν συσσωρευτεί στα κλουβιά της περιοχής Τσαϊρι.
Το κυνοκομείο Ρόδου έχει διαρκή ανάγκη για τροφή, σπιτάκια διαφόρων μεγεθών για να τοποθετηθούν μέσα στα κλουβιά και συρματοπλέγματα. Είναι επιτακτικό να γίνουν κάποια μικρά έργα (αποχετευτικό κλπ) που θα βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης των ζώων και εργασίας των εθελοντών. Επιπρόσθετα, επειδή το πρόβλημα διογκώνεται καθημερινά, θα ήταν ιδανικό οι τοπικοί κτηνίατροι να μπορούσαν να προσφέρουν κάθε τόσο, εθελοντικά, υπηρεσίες στείρωσης ζώων (τα ζώα που υπάρχουν σήμερα στο κυνοκομείο έχουν στειρωθεί από αλλοδαπούς κτηνιάτρους, που είχαν έρθει στο νησί και παρείχαν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς).
Με τον τρόπο αυτό και με την κατάλληλη εκπαίδευση της κοινωνίας, το πρόβλημα των αδέσποτων κάποια στιγμή θα περιοριστεί σημαντικά και επιπρόσθετα τα δεσποζόμενα ζώα θα είναι όλα υπό διαρκή έλεγχο. Στη στιγμή εκείνη, θα είναι δυνατή και η έναρξη συζήτησης για ένα νέο κυνοκομείο, με όλες τις απαραίτητες υποδομές και πιστοποιήσεις, που με τη σειρά τους θα ανοίξουν το δρόμο για τη διεκδίκηση πόρων από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.