Η θεσμοθέτηση του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου – RhodesMRC και η περαιτέρω συνεργασία του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο με τον Δήμο Ρόδου αποτέλεσαν τα αντικείμενα της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, αποτελούμενη από το Πρόεδρο, κο Μιχάλη Καβουκλή, τον Ταμία, κο Σταύρο Χρυσοχό και το μέλος του Δ.Σ., κο Γεώργιο Μηνά, με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων, κο Τέρη Χατζηιωάννου.
Ο Αντιδήμαρχος ενημερώθηκε για την μέχρι τώρα αποτίμηση του RhodesMRC 2018 (ο σχετικός συνολικός απολογισμός θα παρουσιασθεί με το νέο έτος) και την μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, αλλά και για τους σχεδιασμούς και την προετοιμασία για την επετειακή έκδοση των 10 ετών του συνεδρίου, 9-13 Οκτωβρίου 2019 για φοιτητές και νέους επιστήμονες και 7-10 Νοεμβρίου 2019 για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Οι προοπτικές δείχνουν την περαιτέρω αύξηση των συμμετεχόντων του συνεδρίου σε νέα ρεκόρ, ενώ σημαντική είναι και προετοιμασία δράσεων με απόφοιτους του συνεδρίου που σήμερα καλύπτουν σημαντικές θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αποτελούν διαρκείς πρέσβεις και φίλους της Ρόδου. Παράλληλα με την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας που θα θεσμοθετεί μακροπρόθεσμα το συνέδριο σαν δράση της πόλης μας, ο Αντιδήμαρχος, αφού σημείωσε την ιδιαίτερη αγάπη και υποστήριξη που έχει επιδείξει η παρούσα Δημοτική Αρχή στον θεσμό, πρότεινε και την ταυτόχρονη υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των συνδιοργανωτών, θωρακίζοντας την εκτέλεση μίας τέτοιας απαιτητικής διοργάνωσης.
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον κο Χατζηιωάννου για τις εκδηλώσεις και δράσεις του Σπιτιού που θα οδηγήσουν μέχρι τις Ευρωεκλογές, καθώς αποτελεί βασικό στόχο του Σπιτιού η ενεργοποίηση των πολιτών: να συζητήσουν για την Ευρώπη και το μέλλον της και κυρίως να συμμετέχουν σε αυτές, μέσα από την σειρά εκδηλώσεων #local2european που εμπλέκει ντόπιους πολιτικούς και ενεργούς πολίτες σε διάλογο για ευρωπαϊκά ζητήματα. Σε αντίστοιχο πνεύμα θα κινηθεί και το 7ο Τριήμερο για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Αντίστοιχα, τα μέλη της αντιπροσωπείας ζήτησαν και έλαβαν πληροφορίες με τις επικείμενες εκδηλώσεις για τους εορτασμούς για τα 30 χρόνια από την ανακήρυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εκδηλώσεις τις οποίες το Σπίτι στηρίζει από την πρώτη στιγμή – ήδη, το RhodesMRC 2018 είχε αντίστοιχη θεματική – και επιπλέον, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και να συνδράμουν στην επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος του εορτασμού, εφόσον τους ζητηθεί.
Βασικό μέρος της πολύωρης συνάντησης κατέλαβε και η συζήτηση για την προετοιμασία του ευρωπαϊκού προγράμματος “Ενεργοί Πολίτες σε Αγροτικές Περιοχές”, του οποίου η τρίτη διεθνής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο τον προσεχή Απρίλιο. Σκοπός του προγράμματος είναι η στρατηγική συνεργασία των φορέων να καταγράψουν και να αναδείξουν καλές πρακτικές για τη ενεργοποίηση πολιτών στην ανάπτυξη των αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών. Το πρόγραμμα εκτελείται από φορείς από Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία, Πολωνία και Ελλάδα και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+. Ο Αντιδήμαρχος χαιρέτισε την προσπάθεια και προσφέρθηκε να συμμετάσχει στο συντονισμό των απαραίτητων συναντήσεων που θα κανονιστούν από το Σπίτι με υπεύθυνους του Δήμου και δήλωσε την στήριξη των εργαστηρίων και επισκέψεων που θα πραγματοποιηθούν, και τα οποία θα οριστικοποιηθούν λίγο αργότερα.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ένα ευχάριστο και γεμάτο ελπίδα κλίμα, καθώς διαπιστώθηκε ότι η προηγούμενη καλή εμπειρία στην συνεργασία του Δήμου Ρόδου με το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα.