Την ώρα που από το βήμα της Βουλής και από τα τηλεοπτικά παράθυρα, ο Υπουργός Εργασίας, χωρίς αντίλογο, επαίρεται για τα δήθεν αντανακλαστικά της Κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, ειδικά στις τουριστικές περιοχές της χώρας και τα νησιά, εξακολουθούν να μην δικαιούνται επίδομα ανεργίας και να βρίσκονται κάτω από τα όρια της επιβίωσης.
Όπως αναφέρεται και σε κοινή επιστολή των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης, από όσους πρόκειται να λάβουν επίδομα ανεργίας, εξαιρούνται οι εποχιακά εργαζόμενοι που δεν είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, οι εργαζόμενοι οι οποίοι, αν και δουλεύουν εποχικά, εντούτοις οι επιχειρήσεις- εργοδότες τους δεν κατατάσσονται στις ΚΑΔ εποχιακής φύσεως ή αν και είναι τουριστικές, λόγω πανδημίας, δεν προσέλαβαν το ανάλογο προσωπικό την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους, οι εργαζόμενοι στον χώρο της οικοδομής και όσων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, πριν κάνει δεκτή η Κυβέρνηση την πρόταση της Αντιπολίτευσης για δικαίωμα ανεργίας με 50 ένσημα.
Περαιτέρω, σε συνέχεια των συντονισμένων ενεργειών που ήδη έχουν αναληφθεί από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Νεκτάριο Σαντορινιό (κατάθεση αναφορών, δελτία τύπου και ερωτήσεις) για την ανάδειξη του προβλήματος επιβίωση των εποχικά εργαζομένων, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και οι βουλευτές Κρήτης Βαρδάκης Σωκράτης (Ν. Ηρακλείου), Ηγουμενίδης Νικόλαος (Ν. Ηρακλείου), Θραψανιώτης Μανώλης (Ν. Λασιθίου), Μαμουλάκης Χάρης (Ν. Ηρακλείου), Πολάκης Παύλος (Ν. Χανίων) κατέθεσαν ως αναφορά στον Υπουργό Εργασίας την σχετική επιστολή των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης, ζητώντας την άμεση συμπερίληψη όλων των εποχικά εργαζομένων, χωρίς εξαιρέσεις σε ένα πλέγμα μέτρων που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ίδιων και των οικογένειών τους.
Παράλληλα, όμως, πλήθος βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και ο Νεκτάριος Σαντορινιός κατέθεσαν, στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, και κατεπείγουσα τροπολογία, με θέμα τον χαρακτηρισμό των επιχειρήσεων ως εποχικές και την εξαίρεση από το δικαίωμα επιδόματος ανεργίας που προκύπτει για τους εργαζόμενους τους. Συγκεκριμένα, μέσω της τροπολογίας ζητείται, κατ΄εξαίρεση, για το έτος 2020, ο μήνας Νοέμβριος να μην λαμβάνεται υπόψη για την εξέταση των κριτηρίων που καθορίζουν τον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως εποχιακής, καθόσον, οι επιχειρήσεις αυτές, την περίοδο του Νοεμβρίου, όλα τα προηγούμενα έτη, απασχολούσαν προσωπικό έως 25%, του συνόλου του προσωπικού που απασχολούσαν την υψηλή περίοδο του καλοκαιριού, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, λόγω της πανδημίας και της επέκτασης αναστολών συμβάσεων που υπήρξε, δεν πληρούσαν το
κριτήριο αυτό, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν απορριπτικές απαντήσεις για το επίδομα ανεργίας, από τον ΟΑΕΔ, οι εργαζόμενοί τους.
Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τονίζει ότι η αδράνεια της Κυβέρνησης και τα ελλιπή μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας, που το Υπουργείο Εργασίας κατά καιρούς ανακοινώνει, εξαιρούν την πλειοψηφία των εποχικών υπαλλήλων από οποιουδήποτε αναγκαίο, για την επιβίωσή τους βοήθημα, ενώ σημειώνει ότι με το απορρίπτει και να κωφεύει η Κυβέρνηση σε κάθε πρόταση της Αντιπολίτευσης και των Συνδικαλιστικών Φορέων, το μόνο που κάνει είναι να λειτουργεί εκδικητικά για την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας και των νησιών.