Χρηματική αποζημίωση ύψους 207.974,76 ευρώ επεδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου στην ασφαλιστική εταιρεία “Interamerican” που εξαπατήθηκε από τον εναγόμενο, κάτοικο Ρόδου, προκειμένου να εισπραχθούν ασφάλιστρα από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο της Μεσαιωνικής Πόλης.
Με την ίδια απόφαση καταδικάστηκε ο εναγόμενος και στα δικαστικά έξοδα της ενάγουσας, τα οποία όρισε στο ποσό των 4.150 €.
Για την ίδια υπόθεση τον Ιούνιο του 2017 το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, στον ημεδαπό, που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για απάτη σε βάρος της ασφαλιστικής εταιρείας.
Στις 19 Ιανουαρίου 2003, άγνωστος δράστης, αφού εμπότισε με πετρέλαιο τους χώρους ξενοδοχείου και τα είδη κλινοστρωμνής και τοποθέτησε ειδικό εκρηκτικό-εμπρηστικό μηχανισμό σε εσωτερικό χώρο ξενοδοχείου στην Μεσαιωνική Πόλη προκάλεσε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα την ολοσχερή σχεδόν καταστροφή του.
Ο άγνωστος δράστης που έβαλε τη φωτιά φέρεται να είχε ως κίνητρο την είσπραξη της ασφαλιστικής αποζημίωσης.
Ενώ ο κατηγορούμενος είχε υποχρέωση να ασφαλίσει το ξενοδοχείο, δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή του αυτή, αλλά το έπραξε στις 13-11-2002.
Πέτυχε δε μετά την άρνηση της ασφαλιστικής εταιρείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να εκδοθεί υπέρ αυτού η υπ’ αρ. 5475/04 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία αναγνωριζόταν ότι η ασφαλιστική εταιρεία όφειλε να του καταβάλει το ποσό των 185.370 ευρώ ως αποζημίωση.
Η ασφαλιστική σύμβαση καταρτίστηκε δύο περίπου μήνες πριν από τον εμπρησμό και κάλυπτε χρονικό διάστημα ενός έτους, με συνολικά ετήσια ασφάλιστρα 1.096,23 ευρώ.
Το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, που τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία, έχει κρίνει αθώο στην ίδια υπόθεση τον 50χρονο πατέρα του.
Ο πατέρας, κάτοικος Παστίδας, είχε κατηγορηθεί ότι με πειθώ και παραινέσεις έπεισε ένα άγνωστο πρόσωπο να βάλει φωτιά και να καταστρέψει ολοσχερώς ξενοδοχειακή μονάδα, που εκμεταλλευόταν στη Μεσαιωνική Πόλη προκειμένου να εισπράξει τα ασφάλιστρα και η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω, που τον έκρινε αθώο, λόγω αμφιβολιών.
To αστικό δικαστήριο έκρινε με την απόφασή του ότι οι παραστάσεις του εναγομένου ήσαν ψευδείς, καθόσον ο ίδιος γνώριζε το άτομο που προκάλεσε τον εμπρησμό και είχε ενεργήσει βάσει σχεδίου με δόλο και σκοπό την πραγμάτωση του ασφαλιστικού κινδύνου, προκειμένου να εισπράξει το ασφάλισμα από την ενάγουσα ασφαλιστική εταιρεία.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Μαραγκού.