Οι τιμές στο μοσχάρι, στο χοιρινό, στα πουλερικά έχουν ήδη ξεπεράσει το 30% σε αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, με τους κρεοπώλες να προσπαθούν να δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας και φυσικά, λόγω των αυξήσεων τις οποίες υφίστανται και οι κτηνοτρόφοι.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε, ο πρόεδρος της Ένωσης Παραδοσιακών Κρεοπωλών Ρόδου, κ. Θανάσης Χατζηνικήτας, οι τιμές στα κρεατικά και γαλοπούλες, είναι ήδη αυξημένες:
«Η κίνηση έχει ξεκινήσει σιγά σιγά και αναμένουμε να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, που θα πληρωθούν τα δώρα, οι μισθοί και οι συντάξεις. Είναι ενθαρρυντικό πάντως, το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος προτιμάει να αγοράζει από τα παραδοσιακά, συνοικιακά κρεοπωλεία, προτιμώντας την ποιότητα. Διαθέτουμε κρέατα ντόπια, εγχώρια αλλά και εισαγωγής. Κι επειδή είναι γιορτές των Χριστουγέννων, το χοιρινό και η γαλοπούλα έχουν την τιμητική τους. Όμως, τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια στροφή του καταναλωτικού κοινού στα αμνοερίφια. Δηλαδή και αυτές τις γιορτές, πολλοί καταναλωτές επιλέγουν αρνάκι και κατσικάκι αλλά και μοσχάρι».
Οι τιμές, όμως έχουν πάρει την ανιούσα. Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηνικήτας υπάρχει ντόπια παραγωγή αφού φέτος, σφάχτηκαν 600 τεμάχια χοιρινά, 15 βοοειδή και 300 αμνοερίφια. «Αυτό βέβαια, είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης στο νησί. Όσον αφορά στις τιμές, είναι αυξημένες, λόγω των τιμών που έχουν αυξηθεί στις ζωοτροφές –και όχι μόνον. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η γαλοπούλα πωλείται περίπου 2 ευρώ το κιλό πιο ακριβά σε σχέση με πέρσι, το χοιρινό από 0,50-1 ευρώ το κιλό σε σχέση με πέρσι, το αμνοερίφιο έχει ανέβει ακόμη περισσότερο από 12,5-13,5 ευρώ (αφού είναι και εκτός εποχής είναι περιορισμένη η παραγωγή). Ακόμη πιο ακριβό είναι το μοσχάρι ενώ οι τιμές στα παρασκευάσματα (μπιφτέκια, λουκάνικα, σνίτσελ, ρολά κ.λπ. που ετοιμάζονται για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων) κυμαίνονται στις ίδιες τιμές με μικρές αυξήσεις σε σχέση με άλλες χρονιές».
Ο ίδιος, αναφέρει ότι παρά τις δυσκολίες η κίνηση έχει ξεκινήσει κάπως αργά φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές στα κρεοπωλεία (όπως και οι παραγγελίες) ενώ στα τελευταία χρόνια, οι Ροδίτες επιλέγουν κυρίως τα κρεοπωλεία για τα ψώνια τους.
«Τα πιο πολλά κρεοπωλεία στην Ρόδο είναι… δεύτερης και τρίτης γενιάς. Επιμένουμε στην παράδοση και στην ποιότητα των κρεάτων και θέλουμε τους καταναλωτές και πελάτες μας, να μας εμπιστεύονται. Εμείς βάζουμε πολλή προσωπική εργασία και πολύ μεράκι», αναφέρει ο κ. Χατζηνικήτας.
Σημειώνεται πως οι καταναλωτές στην Ρόδο, επιλέγουν σε πολλές περιπτώσεις και τα σούπερ μάρκετ ή τις μεγάλες αλυσίδες, αναζητώντας την καλύτερη τιμή.
Πάντως, τα ποσοστά σε παραβάσεις στα κρεοπωλεία της Ρόδου (35 παραδοσιακά κρεοπωλεία κι ένα από τη Νίσυρο) ανέρχεται σε χαμηλότερα ποσοστά κατά μέσο όρο, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα που είναι στο 50% περίπου.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Παραδοσιακών Κρεοπωλών Ρόδου, ανακοίνωσε πως μετά τις γιορτές, θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη ημερίδα ενημέρωσης για τους καταναλωτές της Ρόδου, με την συνεργασία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Εμπορίου: «Θέλουμε να ενημερώσουμε τους καταναλωτές για το κρέας που τρώει και για τους ελέγχους που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι σημαντικό να ξέρει ο καταναλωτής πώς να επιλέγει το κρέας που θα αγοράσει και να εμπιστεύεται τους κρεοπώλες του νησιού μας» -ανέφερε.