ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το έτος 2018 ψηφίστηκε ο νόμος 4512/18, με την αλλαγή της νομικής μορφής του Εθνικού Κτηματολογίου, από την «Ε.Κ.Χ.Α ΑΕ» σε ΝΠΔΔ με την νέα επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», με όποιες δυσλειτουργίες μπορούσε να προκαλέσει, μετά από 20 χρόνια ζωής του προηγουμένου εταιρικού σχήματος, ένας τέτοιος νέος πολυδαίδαλος και υδροκέφαλος οργανισμός ως ΝΠΔΔ, στη θέση της μέχρι τότε –εννοείται- ευέλικτης ανώνυμης εταιρείας.
Σ΄ αυτή τη περιδίνηση και στασιμότητα που υπήρχε μέχρι το έτος 2018 στο δικό μας Κτηματολόγιο, για πολλούς εγγενείς και εξωγενείς λόγους και αιτίες, όχι μόνο δεν βοήθησαν οι αλλεπάλληλες στη συνέχεια συστάσεις επιτροπών επί επιτροπών και εδώ και στην Αθήνα, οι συνεχείς μεταβάσεις με πληρωμένα τα οδοιπορικά για βαρύγδουπες συνεδριάσεις, με συμμετέχοντες τους εκπροσώπους του ΔΣΡ, ΤΕΕ,Τοπογράφων, αρχιτεκτόνων, τον εκάστοτε κτηματολογικό δικαστή και φυσικά την ομάδα επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μιλάμε για αλλεπάλληλες πολύωρες και χρόνιες συνάξεις «στρογγυλής τραπέζης», τελικά άκαρπες. Και όλα αυτά, διότι εδίδετο, με τον νέο τότε νόμο του 2018, αντισυνταγματικά, η δυνατότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου σχήματος «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΝΠΔΔ», με μία και μόνο απόφασή του, με απλή μάλιστα πλειοψηφία, να καταργήσει το υφιστάμενο Κτηματολογικό γραφείο Ρόδου, μαζί με αυτό της Κω-Λέρου, αλλά και όλα τα άλλα Υποθηκοφυλακεία των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου και να επιφέρει την αστόχως ονομασθείσα «μετάπτωση» στο Εθνικό Κτηματολόγιο, που σήμαινε και αυτόματα κατάργηση του ισχύοντος Ιταλικού Κτηματολογικού Κανονισμού του 1929, τον οποίον η Ελληνική Πολιτεία ενσωμάτωσε ως ισχύον τοπικό δίκαιο στην Ελληνική νομοθεσία, μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό της μητέρας Ελλάδας. Αφού λοιπόν περιπλανήθηκαν όλοι οι καθήμενοι επί πολλά ώρας, σε ατέλειωτες συνεδριάσεις και ταξίδια, ούτε και αυτή η απόφαση του ΔΣ δεν λαμβανόταν, λόγω εγγενών και εξωγενών αδυναμιών.
Τελικά η νέα κυβέρνηση μετά το 2018 κατανόησε το μείζον πρόβλημα και με τον ψηφισθέντα νέο νόμο ήρε τουλάχιστον την αντισυνταγματικότητα για την ένταξη στο Εθνικό Κτηματολόγιο των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λέρου.
Αλλά, η ατυχώς ονομασθείσα «μετάπτωση» στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η οποία θα επιφέρει και την οριστική κατάργηση του Κτηματολογικού Κανονισμού Ρόδου, δεν μπορεί ακόμη να επέλθει, διότι δεν ήρθη ακόμη μέχρι και αυτή τη στιγμή και για άλλο ίσως μεγάλο χρονικό διάστημα η βασική αιτία της πλημμελούς λειτουργίας και διεκπεραίωσης του Κτηματολογικού γραφείου Ρόδου, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του δευθυντού και του αποδεκατισμένου προσωπικού, για τους παρακάτω τρεις βασικούς λόγους: α. Δεν έχει στελεχωθεί το Κτηματολόγιο Ρόδου με τον προβλεπόμενο με βάση το οργανόγραμμα ελάχιστό συνολικό αριθμό προσωπικού, που πριν χρόνια υπήρχε, αν θυμάμαι καλά ανερχόταν τουλάχιστον περί τα 35 άτομα, τα οποία και στελέχωναν στη πράξη την υπηρεσία αυτήν, ενώ σήμερα και με αυτούς/ες που θα συνταξιοδοτηθούν σε λίγο, οι απομένοντες υπηρετούντες υπάλληλοι θα είναι σε μονό μικρό αριθμό.
β. Δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταγραφή των συσσωρευθεισών ανω των 40.000 εκκρεμών πράξεων μέχρι σήμερα, ενώ εμείς ως ΔΣ το 2000-2002 που κάναμε και τότε τον ίδιο αγώνα, συντονισμένα όμως και με αποτελεσματικότητα, με πολυμελή συνεργεία δικηγόρων και με επικεφαλής υπαλλήλους-μεταγραφείς, με απογευματινή και βραδινή εργασία, υπό την επίβλεψη και του ακούραστου διευθυντή Νίκου Ματσάκη, κατάφερε το τότε ΔΣ του ΔΣΡ από τις 120.000 εκκρεμείς πράξεις να μειωθούν σε 20.000, αλλά δυστυχώς το Εθνικό Κτηματολόγιο μπήκε στη συνέχεια τότε σε δίνη σοβαρών προβλημάτων, με την διακοπή της χρηματοδότησης του από κονδύλια της Ε.Ε και η ιστορία των χιλιάδων εκκρεμών πράξεων συνεχίστηκε επιδεινουμένη χρόνο με το χρόνο και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, δεν βρέθηκε ακόμη και αυτή τη στιγμή η πολυσυζητημένη λύση.
Και γ. Δεν έχει συνεχιστεί και ολοκληρωθεί η διακοπείσα από το 2012 σάρωση, μηχανοργάνωση και ψηφιοποίηση του αρχείου του υφισταμένου Κτηματολογίου Ρόδου και όλα λειτουργούν ακόμη χειρόγραφα..
Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα από παλιά, «οι μαθητευόμενοι μάγοι», όπως εγώ τους αποκαλώ, από το 2018 και μετά, κρατούσαν για αρκετά χρόνια το Κτηματολόγιο Ρόδου σε περιδίνηση, έπαιζαν το «κρυφτούλι» και το είχαν σαν «κλωτσοσκούφι», χωρίς να πράξουν τίποτε, εκτός του να διαβουλεύονται, να γράφουν και να νομοθετούν.
Προχτές 18-12-2024 μας στάλθηκε στο e-mail από τον ΔΣΡ η απόφαση αναστολής εργασιών στο καταργούμενο από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΝΠΔΔ πρώην Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Καρπάθου, το οποίο αιφνιδιαστικά “χειροτονείται” σε Υποκατάστημα Καρπάθου, στο οποίο διόρισαν ήδη από 13/12/2024 και νέα προϊσταμένη του (βλ.ΑΔΑ: ΜΕΨ46ΜΨΦΖ-ΦΛ6), σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 18 του ν.4512/2018., ενώ στις 10-12-2024 υπογράφτηκε και άλλη απόφαση, (ΑΔΑ: ΨΩΙΠ46ΜΨΦΖ-ΓΙΠ). με την οποία ορίστηκε για το εν λόγω της Καρπάθου, ομάδα υπαλλήλων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Φορέα, για εργασίες καταγραφής όλου του υλικού και μεταφοράς και μεταφορά όλων των αρχείων για ψηφιοποίηση σε Κέντρο Ψηφιοποίησης του Αναδόχου στην Ελευσίνα Αττική και μετά στη συνέχεια αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το σημερινό e-mail που λάβαμε (ΑΔΑ: ΡΥΩΓ46ΜΨΦΖ-ΜΝΘ) και αποφασίστηκε στο ίδιο της Καρπάθου η αναστολή των εργασιών υποβολής και παραλαβής αιτήσεων για την εγγραφή, άλλως μεταγραφή, πράξεων στα βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών για την έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών από 14η Δεκεμβρίου 2024 έως και την 3η Ιανουαρίου 2025. Και βλέπουμε….
Αλλά και για τα υπόλοιπα καταργούμενα, δηλαδή: Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, Κω- Λέρου και τα Μη Ειδικά Άμισθα Υποθηκοφυλακεία: Καρπάθου, Σύμης, Χάλκης. Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Πάτμου, Μεγίστης, ήδη αναρτήθηκε από τις 17-12-2024 ο αναγκαίος προηγούμενος ορισμός ομάδας υπαλλήλων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Φορέα, που θα διενεργήσει όλες τις εργασίες κατά τον χρόνο αναστολής, ήτοι: απογραφή των πάντων και μεταφορά όλων των αρχείων για ψηφιοποίηση, προφανώς και αυτά σε Κέντρο Ψηφιοποίησης του Αναδόχου στην Ελευσίνα Αττική.
Τα αναφέρω όλα τα παραπάνω, γιατί προφανώς θα ακολουθηθεί, μετά βεβαιότητος, με γοργό ρυθμό και για καθένα από τα άλλα υποκαταστήματα η ίδια παραπάνω τακτική, κατά σειράν: μετά τον διορισμό ομάδας υπαλλήλων για απογραφή παντός υλικού και η αναστολή εργασιών στο καθένα από τα παραπάνω, από τα οποία θα συνεχίσουν ως υποκαταστήματα με δικό τους προϊστάμενο τα 5 από τα παραπάνω, ήτοι; της Κω, Λέρου, Καρπάθου, Καλύμνου και Πάτμου, καταργουμένων τελείως των υπολοίπων, το δε Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, θα είναι η έδρα του νέου ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, το οποίο θα υπάγεται στο Κεντρικό υδροκέφαλο πλέον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΝΠΔΔ, που θα λειτουργεί ως Υπερκείμενη Αρχή, η οποία θα ελέγχεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τα υποκαταστήματα θα έχουν προϊστάμενο και το νέο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, που θα στεγάζεται στο δικό μας καταργούμενο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου και θα είναι η έδρα του, ο δε Προϊστάμενος του θα είναι πλέον ο προϊστάμενος του νέου ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ο οποίος κανονικά και σύμφωνα με την λογική σειρά των πραγμάτων θα είναι ο Νίκος Ματσάκης ( αν και, απ΄ όλα τα παραπάνω εκτιθέμενα, δεν ξέρω κατά πόσο λειτουργεί η λογική και ως εκ τούτου δεν θα εκπλαγώ που θα ακολουθήσει απροειδοποίητα το κλείσιμο σταδιακά για το καθένα από τα καταργούμενα, αρχής γενομένης ήδη από τις 13-12-2024, από αυτό της Καρπάθου, για ένα διάστημα, και ακολουθούντων και όλων των άλλων, του δικού μας φυσικά μη εξαιρουμένου. Ούτε θα εκπλαγώ πλέον και για διορισμούς νέων προϊσταμένων των λοιπών υποκαταστημάτων ή ακόμη και του προϊσταμένου του ίδιου του Καταστήματος του νέου ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, που θα στεγάζεται στο πρώην Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, και εκεί θα είναι η έδρα του. Εμένα με προβληματίζει πολύ ήδη με βάση τα προεκτεθέντα ” ο ρους των γεγονότων “(για να θυμηθούμε και την γνωστή αυτή ατάκα του αξέχαστου ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου) ,όπως απροειδοποίητα, αιφνιδιαστικά και ανέτοιμα εξελίσσεται!!!. Δυστυχώς και ατυχώς αυτά όλα είναι επιγενόμενα “των μαθητευόμενων μάγων” από το 2018 και μετά, επαρχίας και κέντρου.
Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά!.