Ειδήσεις

Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αποτελεσματική «νησιωτική πολιτική» στην Υγεία

«Οι Δωδεκανήσιοι έχουν ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια στον τόπο που μένουν. Το αγαθό της υγείας είναι το πρώτο και το σημαντικότερο για τον νησιώτη» 

Οι προκλήσεις του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη νησιωτική χώρα απαιτούν αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια. Η πολιτική υγείας στο Αιγαίο, θέλει μία διαφορετική αντιμετώπιση, που να λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές νησιωτικές ιδιαιτερότητες. Στο Αρχιπέλαγος, ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας είναι αναντικατάστατος. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δυόμιση χρόνια, μέσα σε συνθήκες σκληρής λιτότητας και μνημονιακής επέλασης στα δικαιώματα των πολιτών. Με οδηγό μας, την ισότιμη πρόσβαση των Δωδεκανήσιων σε υπηρεσίες υγείας. Με πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που στόχο είχαν τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος ΠΦΥ στη νησιωτική χώρα, όπως και το Σύνταγμα και η Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ ορίζουν.

Αναδείξαμε τα μείζονα θέματα των ελλείψεων στο σύστημα του ΕΚΑΒ, την απαξίωση των δομών ΠΦΥ στα μικρά νησιά, τον κομβικό ρόλο των Γενικών Νοσοκομείων Ρόδου, Καλύμνου και Κω στην παροχή υπηρεσιών υγείας στη Δωδεκάνησο. Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στην πιο πρόσφατη παρέμβασή μας. Την στελέχωση και τον εφοδιασμό με τον αναγκαίο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στη Ρόδο.

Μια πρωτοβουλία που θα αποτελέσει μια από τις πρώτες μας ενέργειες στην κυβέρνηση που θα δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 25ης του Γενάρη.

Άλλα ιδιαίτερα νησιωτικά θέματα:

  • Η τηλεϊατρική, με ουσιαστική στήριξη και χρηματοδότηση της εφαρμογής της στα μικρά νησιά.
  • Οι ελλείψεις στο σύστημα του ΕΚΑΒ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νότια Ρόδο, την Έμπωνα, την Κάρπαθο και την Πάτμο.
  • Οι αεροκομιδές ασθενών από τα νησιά στα κεντρικά/περιφερειακά νοσοκομεία.
  • Τα προβλήματα στελέχωσης των ιατρείων και των Κ.Υ. των μικρών νησιών, όπως η περίπτωση των Λειψών, της Πάτμου και της Καλύμνου, με τα προβλήματα λειτουργίας του θαλάμου αποσυμπίεσης, της Τήλου, του Καστελόριζου, της Κάσου και της Καρπάθου, χωρίς να εξαντλείται με αυτά τα νησιά ο κατάλογος.
  • Το σημαντικό πρόβλημα στελέχωσης των ιατρείων στα περιφερειακά αεροδρόμια. Ειδικά, στα δύο σημαντικότερα διεθνή Α/Δ στη Δωδεκάνησο, της Ρόδου και της Κω, με τα εκατομμύρια των επισκεπτών/τουριστών που διέρχονται στις πύλες των αερολιμένων ετησίως.

Αυτό που έδειξε – δυστυχώς – η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Υγείας από τη συγκυβέρνηση των μνημονίων στη Δωδεκάνησο, μόνο σαν μεθοδευμένη εγκατάλειψη του Αρχιπελάγους μπορεί να εκληφθεί. Οι νησιώτες δεν θέλουν να νιώθουν απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία, πόσο μάλλον σε ζητήματα παροχής υπηρεσιών Υγείας, που αποτελεί βασική τους προτεραιότητα.

Η αποτυχημένη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, έδινε χώρο και δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ιδιωτικής υγείας και περίθαλψης σε βάρος της κοινωνίας και της δημόσιας υποδομής Υγείας. Εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα εφαρμογής των χειρότερων εκφάνσεων του νεοφιλελευθερισμού και όχι μία πραγματική, ορθολογιστική, δίκαιη απάντηση στην κρίση, οδήγησε τους πολίτες στους μεγαλοπάροχους υγείας, αφού μεθοδευμένα προκάλεσε τη λειτουργική κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων. Ολόκληρα νησιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γιατρό. Η κυβέρνηση μετακύλυσε το κόστος για την Υγεία στους πολίτες, συνθλίβοντας το δημόσιο τομέα και ενισχύοντας την πολιτική αποκλεισμού των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων από τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Και αυτό, πρέπει και θα σταματήσει.

Οι Δωδεκανήσιοι έχουν ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια στον τόπο τους. Το αγαθό της υγείας είναι το πρώτο και το σημαντικότερο για τον νησιώτη. Γι’ αυτό ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας είναι αναντικατάστατος.

Για τη χάραξη της πολιτικής υγείας στο Αιγαίο χρειάζεται η εφαρμογή μιας νησιωτικής πολιτικής στην πράξη. Η αντιμετώπιση των ασθενών στα νησιά με άξονα αναφοράς τη συνολική ιατρική διαδρομή. Χρειάζεται ο σωστός σχεδιασμός με στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με έμφαση στον τομέα της πρόληψης, της άμεσης αντιμετώπισης του ασθενούς, της κατάλληλης στελέχωσης και της χρήσης των εφαρμογών της τηλεϊατρικής για να διασφαλιστεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της στα μικρά νησιά.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου