Ένα διευρυμένο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων που θα περιλαμβάνει κρατικούς και ιδιωτικούς τίτλους, ύψους έως 60 δισ. ευρώ το μήνα, για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι το πρόγραμμα προβλέπει δύο όρια:
-όριο 33% στον κάθε εκδότη
-και όριο 25% στην κάθε έκδοση
Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους».
Όπως σημείωσε υπάρχει η πρόβλεψη παραίτησης (waiver) στα ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα. «Το όριο του 33% ανά εκδότη σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο όταν υπάρχουν μεγάλες λήξεις», πρόσθεσε.
Οι αγορές θα βασίζονται στο μερίδιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών στην κλείδα κατανομής της ΕΚΤ. Ορισμένα επιπλέον κριτήρια καταλληλότητας θα εφαρμόζονται στην περίπτωση κρατών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Με άλλα λόγια είναι αναγκαίο για κράτη όπως η Ελλάδα να βρίσκονται εντός προγράμματος ούτως ώστε να δικαιούνται το νέο αυτό “εργαλείο” της ΕΚΤ, το οποίο θα ξεκινήσει τον Μάρτιο πανευρωπαϊκά και για την Ελλάδα -σύμφωνα με τον Draghi- ενδεχομένως τον Ιούλιο. Στο παραπάνω πλαίσιο υπενθυμίζεται ότι η τεχνική παράταση του μνημονίου της Ελλάδας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Οι αγορές των κρατικών ομολόγων θα βασίζονται στην κλείδα κατανομής της ΕΚΤ, δηλαδή στο μερίδιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, όπως διευκρίνισε ο Mario Draghi. Η ΕΚΤ θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις αγορές για να διασφαλίσει τον ενιαίο χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Όπως σημείωσε, οι αγορές κρατικών ομολόγων θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2015 και θα συνεχιστούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016.
Εξήγησε, η διάρκεια του προγράμματος είναι μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2016 και «σε κάθε περίπτωση θα διενεργείται μέχρι να δούμε μια διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με τον στόχο για τον πληθωρισμό κοντά αλλά κάτω από το 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση».
«Η ΕΚΤ αποφάσισε να ξεκινήσει ένα διευρυμένο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα περιλαμβάνει τα υφιστάμενα προγράμματα για abs και καλυμμένα ομόλογα. Στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος, οι συνδυασμένες μηνιαίες αγορές δημόσιων και ιδιωτικών τίτλων θα φτάσουν τα 60 δισ. ευρώ», δήλωσε.
Δήλωσε επίσης ότι τον Μάρτιο το Ευρωσύστημα θα ξεκινήσει να αγοράζει ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (investment-grade) κυβερνήσεων και ευρωπαϊκών φορέων και ιδρυμάτων στη δευτερογενή αγορά.
Το συνολικό πρόγραμμα της ΕΚΤ αναμένεται να φτάσει έως τα 1,1 τρισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.
Λίγο νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι διατήρησε τα επιτόκιά της στα ιστορικά τους χαμηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως.
Πηγή:capital.gr