Στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων, με στόχο τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά τουλάχιστον 2.000 άτομα θα προχωρήσουν οι συστημικές τράπεζες το επόμενο διάστημα. Μέχρι το τέλος του 2017, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά περίπου 4.300 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό τους και τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσουν τα σχετικά προγράμματα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Στόχος είναι να «τρέξουν» το γρηγορότερο ακόμα και εντός του πρώτου τριμήνου, ωστόσο ο χρόνος υλοποίησής τους θα εξαρτηθεί και από τις γενικότερες συνθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσουν πρώτες στην υλοποίηση των προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων και θα ακολουθήσουν Eurobank και Alpha Bank.
Νέος γύρος
Ο νέος γύρος μείωσης δαπανών, με μείωση προσωπικού, καταστημάτων και άλλων λειτουργικών δαπανών των τραπεζών γίνεται στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι διοικήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Επιπλέον πίεση για νέες περικοπές δημιουργεί και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας που οδηγεί σε συρρίκνωση των τραπεζικών εργασιών και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με την Κομισιόν -Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank θα πρέπει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2017, να προχωρήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 4.300 εργαζομένους και στη διακοπή λειτουργίας 180 καταστημάτων. Αναλυτικότερα το προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να περιοριστεί στους 10.695 υπαλλήλους από 12.300 σήμερα, της Πειραιώς στους 12.800 από 14.370 σήμερα, της Eurobank στα 9.800 άτομα από 10.800 σήμερα και της Alpha Bank στους 9.504 από περίπου 9.678 σήμερα. Σημειώνεται ότι πριν κατατεθούν στο ΤΧΣ τα σχέδια εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων των τραπεζών θα πρέπει να συμφωνηθούν και με την τρόικα. Στα επιτελεία των τραπεζών πάντως επικρατεί προβληματισμός για τον βαθμό επιτυχίας των νέων προγραμμάτων, καθώς πλέον τα κίνητρα είναι λιγότερο ελκυστικά σε σχέση με προηγούμενες εθελουσίες. Ωστόσο, το πιο δύσκολο σημείο είναι ότι πλέον τα προγράμματα θα απευθύνονται σε εργαζόμενους σχετικά νεαρής ηλικίας, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αποχωρήσει ήδη με παλαιότερα προγράμματα. Με δεδομένη την υψηλή ανεργία και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην οικονομία είναι αμφίβολο το πόσοι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν.
Περικοπές
Σημειώνεται ότι το νέο κύμα περικοπών έρχεται σε συνέχεια της ήδη τεράστιας συρρίκνωσης που έχει υποστεί ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία χρόνια. Στο διάστημα 2009-2015 έχουν μειώσει το προσωπικό τους στην Ελλάδα κατά 25.000 εργαζομένους, ενώ έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας περίπου 1.700 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η μεγάλη μείωση του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος είναι αποτέλεσμα της μεγάλης συρρίκνωσης της εγχώριας οικονομίας. Την περίοδο 2009-2015 το ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου 25%, ενώ αρνητικές είναι οι προβλέψεις και για την εφετινή χρονιά. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, η μείωση των μεγεθών τόσο σε όρους οικονομικών μεγεθών όσο και σε όρους δικτύου και ανθρώπινου δυναμικού ουσιαστικά αποτελεί την προσαρμογή του κλάδου στη νέα οικονομική πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται για τη χώρα μετά την παρατεταμένη, έντονα πτωτική πορεία της οικονομίας.
Καθημερινή