Γράφει ο Μοράρης
Κ. Εμμανουήλ,
Διαιτολόγος-
Διατροφολόγος
Φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα, γίγαντες, παλαιότερες τροφές του ανθρώπου, σημαντικά στο διατροφικό πλάνο του, χωρίς λιπαρά και ζάχαρα.
Τώρα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές τα όσπρια ταιριάζουν στην διατροφή διότι συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης, αφού παρασύρουν ένα μέρος αυτής προς αποβολή στο έντερο. Eίναι χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς να προσδίδει πολλές θερμίδες. Σημαντικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι αποτελούν ιδανική πηγή πρωτεΐνης χωρίς την παρουσία κορεσμένων λιπαρών, όπως συμβαίνει με τα κόκκινα κρέατα, πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, διαλυτών φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Πώς μπορούμε να
μαγειρέψουμε
τα όσπρια
Το αλάτι πρέπει να μπαίνει προς το τέλος του μαγειρέματος για να μην σκληρύνουν τα όσπρια.
Πετάξτε μετά το μούλιασμα τα όσπρια που επιπλέουν στο νερό.
Οι φακές δεν χρειάζονται πολλές ώρες μούλιασμα όπως τα υπόλοιπα όσπρια.
Ο χρόνος μαγειρέματος είναι διαφορετικός για κάθε όσπριο ξεχωριστά.
Για ελαφρύτερο γεύμα μην μαγειρεύετε τα όσπρια στο νερό το οποία τα μουλιάσατε.
Όλα τα όσπρια θέλουν 10 – 15 ώρες μούλιασμα , εκτός από τη φακή , τα μπιζέλια και τη φάβα , που τους αρκεί να μουλιάσουν για ένα δίωρο το πολύ και αυτό όχι πάντα.
Η πρόσληψη οσπρίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος.