Σε περιδίνηση έβαλε το Κίνημα Αλλαγής το χθεσινό μαζικό συλλαλητήριο για το Σκοπιανό. Σε μία συγκυρία που ο νεοσύστατος φορέας επιδιώκει να δώσει προοδευτικό στίγμα, μέσα στις συμπληγάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, το συλλαλητήριοαποκάλυψε την πολυγλωσσία που επικρατεί στο εσωτερικό.
Με το επίσημο ΠΑΣΟΚ να αποφεύγει οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα και το Σταύρο Θεοδωράκη να σπεύδει να δώσει το στίγμα περιγράφοντας τους 12 λόγους μη συμμετοχής του στο συλλαλητήριο, η παρουσία της κ. Εύας Καϊλή – και τα σενάρια που την φέρουν να πρωταγωνιστεί σε ένα ενδεχόμενο σχήμα του «Βορρά», προκάλεσαν αντιδράσεις.
Το «παρών» της κ. Καϊλή σχολίασε με εξόχως αιχμηρό τρόπο το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Χατζησωκράτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Είμαι πάντοτε πολύ προσεκτικός.Είναι μια πολιτική στάση όμως αυτή την οποία κρίνω. Δεν μπορεί όμως την συγκεκριμένη στιγμή που ο όλος ο χώρος που ανήκεις να έχει μια υπεύθυνη στάση, κόντρα στη διγλωσσία της κυβέρνησης, να υπάρχουν διαφοροποιήσεις».
Είχε προηγηθεί μια επιθετική ανάρτηση του κ. Χατζησωκράτη στο Twitter, όπου το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ είχε αναφέρει τα εξής: «Σε όσους και όσες μου λένε “να τη χαίρεστε την ευρωβουλευτίνα σας με την παρουσία της στο συλλαλητήριο απαντώ ξεκάθαρα: ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΗ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ! Έτσι, δεν χτίζουμε τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα».
Η απάντηση της Ε. Καϊλή
Η ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ, έσπευσε να απαντήσει στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν, υπογραμμίζοντας τις διαφορές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη ΔΗΜΑΡ. «Ειδικά με τη ΔΗΜΑΡέχουμε αρκετές διαφωνίες σε κάποια ζητήματα και υπάρχει η ελευθερία ο καθένας να επιλέγει αυτό που νιώθει ότι τον εκφράζει», ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και συνέχισε, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς όπως είπε δεν έγινε κάποια εσωκομματική διαδικασία ώστε να αποφασιστεί η στάση απέναντι στο συλλαλητήριο:
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή για τη δική μας παράταξη. Δεν έχει γίνει κάποια εσωτερική διαδικασία, ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε όλα τα μέλη της παράταξης. Όλες οι παρατάξεις θα έπρεπε να ρωτήσουν και τα μέλη τους, καθώς είναι ένα εθνικό ζήτημα και αυτή είναι η δική μου θέση».
Λίγη ώρα αργότερα, και σε νέα της παρουσία του ΣΚΑΪ, η κ. Καϊλή μετακινήθηκε από την αρχική της θέση, λέγοντας πως… είναι κατά των συλλαλητηρίων και δεν είχε προγραμματίσει τη συμμετοχή της, αφού βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη λόγω υποχρεώσεων. «Βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, και πέρασα. Δεν είμαι υπέρ των συλλαλητηρίων και εύχομαι να μη χρειάζονται, απλώς θεώρησα και ένιωσα ότι είναι μια γιορτή του κόσμου για να δείξει πως είναι παρών σε τέτοια ζητήματα και ότι έχει κάτι να πει. (…) Ήταν πολύ σημαντικό που δεν υπήρξαν κόμματα και διοργανώθηκε από τον κόσμο, αυθόρμητά», ανέφερε ενδεικτικά.
Τα 12 «όχι» του Στ. Θεοδωράκη
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Ποταμιού – ενός εκ των κομμάτων που απαρτίζουν τον φορέα της Κεντροαριστεράς- Σταύρος Θεοδωράκης είχε ταχθεί κατά του συλλαλητηρίου, περιγράφοντας τους λόγους:
Αναλυτικά η ανάρτησή του έχει ως εξής:
Γιατί δεν είμαι σήμερα στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
- Γιατί 25 χρόνια τώρα χάνουμε διατηρώντας μια πολεμική ατμόσφαιρα με μια μικρή χώρα που θα μπορούσε να είναι πιστός μας σύμμαχος
- Γιατί απεχθάνομαι όλους αυτούς που χτίζουν καριέρες με λαϊκίστικες συμπεριφορές και εθνικιστικές κορώνες
- Γιατί δεν βλέπω και πολλές διαφορές ανάμεσα στο «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» – που το έχουμε δεχτεί όλοι – και το Νέα ή Βόρεια ή Άνω Μακεδονία
- Γιατί στο «Μακεδονικό» – όπως άλλωστε και στο «Κυπριακό»- οι συνεχείς αναβολές είναι εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνισμού
- Γιατί δεν με συνδέει τίποτα ούτε πολιτικά, ούτε αισθητικά με ομιλητές του συλλαλητηρίου, που μιλούν για προδότες, ανθέλληνες, κρεμάλες και φέρετρα
- Γιατί δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι υπό κατοχή όπως επαναλαμβάνουν συχνά τα τελευταία χρόνια, οι πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων
- Γιατί τέτοιου είδους απολίτικες κινητοποιήσεις οδηγούν σε πολιτικές τερατογενέσεις – βλέπε και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετά τους Αγανακτισμένους
- Γιατί δεν θέλω να διαλυθεί η γειτονική χώρα – δεν θέλω ούτε «το μουσουλμανικό τόξο της μητέρας Τουρκίας», ούτε την «μεγάλη Αλβανία»
- Γιατί μου προκαλούν γέλια οι συστάσεις «μην βιάζεστε να λύσετε το όνομα» από χώρες που από το ‘92 αναγνώρισαν την γειτονική χώρα ως Μακεδονία
- Γιατί η Καστοριά, η Φλώρινα, η Πέλλα, το Κιλκίς, οι Σέρρες, η Δράμα θέλουν δουλειές και ανάπτυξη και όχι σκοτεινές business στην ζώνη του «αποκλεισμού»
- Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι μια φοβική επαρχία της Αθήνας
Και γιατί τα λέω όλα αυτά σήμερα;
Γιατί δεν έχω μάθει να κρύβομαι.
Και ελπίζω τις επόμενες κρίσιμες ώρες και μέρες να βγουν και άλλοι προοδευτικοί πολιτικοί και να πουν αυτά που σκέπτονται χωρίς να φοβούνται.
Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε το χρέος μας. Το «μην τολμάς» δε μπορεί να είναι το έμβλημα του καιρού μας.
newpost.gr