Ρεπορτάζ

Κινητοποιήσεις δασκάλων και καθηγητών

Ξεκίνησαν χτες οι κινητοποιήσεις δασκάλων και καθηγητών και στην περιοχή μας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξίσωση των πανεπιστημιακών τίτλων με τους τίτλους κολλεγίων και άλλα αιτήματα των κλάδων.
Η χτεσινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από δασκάλους και καθηγητές στην Δ.Ο.Υ. Ρόδου, όπου παρέδωσαν και σχετικά ψηφίσματα στους εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και Προσχολικής Αγωγής Ρόδου κ. Γιώργος Ντέντας:
«Στη συνέχεια της 3ωρης στάσης που προκήρυξε η ΔΟΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών και Προσχολικής Αγωγής Ρόδου προχώρησε σε μια επιπλέον στάση εργασίας για όσους συναδέλφους ήθελαν να μετατρέψουν την κινητοποίηση σε 24ωρη απεργία.
Το βασικό μας αίτημα είναι ότι, στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση, περιλαμβάνεται μια τροπολογία (αιφνιδιαστική) με την οποία αναγνωρίζονται οι τίτλοι κολλεγίων ως ισότιμοι με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ για την προκήρυξη των διορισμών που ‘τρέχει’ τώρα.
Για το θέμα, η υπουργός Παιδείας επικαλείται συμμόρφωση στο κοινοτικό δίκαιο, εμείς απαντούμε ότι εάν ήθελε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμμορφωθεί και με την οδηγία του 1999 η οποία ξεκαθαρίζει ότι εάν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες συμβάσεις εργασίας, πρέπει να αποδίδονται ίσα δικαιώματα, μονιμοποιώντας τους. Κάτι τέτοιο δεν βλέπουμε να γίνεται παρά μόνον επιλεκτικά.
Με αυτό το σχέδιο νόμου, υποβαθμίζει τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ, αναγνωρίζοντας τίτλους κολλεγίων τριετούς φοίτησης. Αυτό είναι παράλογο αφού θα δίνεται σε κάποιους αποφοίτους που δεν έχουν παιδαγωγική επάρκεια από αυτές τις σπουδές, το δικαίωμα να μπαίνουν στα σχολεία και να διδάξουν, ισότιμα. Για εμάς είναι πολύ σοβαρό αυτό το θέμα».
Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την νέα «τιμωρητική διάταξη» την οποία φέρνει το υπουργείο Παιδείας, που αφορά όσους αναπληρωτές αρνούνται να αναλάβουν υπηρεσία, με συνέπεια να τους επιβάλλεται τριετή ποινής αποκλεισμού από τους διορισμούς αναπληρωτών!
«Βλέπουμε ότι με το νόμο για τους διορισμούς της ειδικής αγωγής που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Δεκέμβρη του 2018 να απαξιώνεται, τελικά, η προϋπηρεσία. Βάζοντας ‘ταβάνι’ στην προϋπηρεσία, από ένα σημείο και μετά δεν προσμετράται καθόλου η προϋπηρεσία των αναπληρωτών. Οπότε, και ο αναπληρωτής που σε πολλές περιοχές δεν μπορεί να μείνει, αναγκάζεται να φεύγει».
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ακόμη κενά στα Δωδεκάνησα, ο κ. Ντέντας δήλωσε κατηγορηματικά: «Είναι ελάχιστα τα κενά. Φτάσαμε στους 40.000 αναπληρωτές και δεν θα έπρεπε να ξεκινάμε με τέτοιες τροπολογίες….»
Οι εκπαιδευτικοί πάντως άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

ΚΑΙ Η Α’ ΕΛΜΕ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, με τον αντιπρόεδρο κ. Κώστα Ρακόπουλο, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Το νέο νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, θέλει να θέσει την ισοτιμία των πτυχίων των κολλεγίων (και από ξένες χώρες) τριετούς φοιτήσεως, με τους πανεπιστημιακούς τίτλους των ελληνικών ΑΕΙ.
Μέχρι στιγμής, υπάρχει σχετική νομοθεσία για όσα πτυχία δεν είναι από ελληνικά ΑΕΙ να ελέγχονται από την επιτροπή ΔΟΑΤΑΠ και να αναγνωρίζονται –αναλόγως.
Αυτό που θα συμβεί είναι να περάσεις στο πανεπιστήμιο με βάση το 10 για εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Από την άλλη πλευρά, όποιος μπορεί θα πληρώνει ιδιωτικό κολλέγιο χωρίς εξετάσεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, αλλά θα παίρνει ισότιμο τίτλο. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Εμείς θα παλέψουμε να μην περάσει αυτό γιατί υποβαθμίζονται τα ΑΕΙ και με μαθητική ακρίβεια θα καταργηθεί η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου