Έτσι μετά τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο το μέτρο του «κουρέματος» ενοικίων αναμένεται να επεκταθεί και το Μάρτιο, παράλληλα βέβαια με τις δράσεις για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μειωμένου ΦΠΑ. Έτσι το δημόσιο θα συνεχίσει να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνοντας το 80% του συνολικού ενοικίου αλλά και θα καλύπτει με αναστολές και επιδοτήσεις μέρους του μη μισθολογικού κόστους.
Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων σε περίπου 15 ημέρες, οι επαγγελματίες του κλάδου ζήτησαν σε επαφές με την κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες επίσης, στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση και ρευστότητα (με αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού), μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία (όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα).
Να σημειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην εκδήλωση της Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) με θέμα «Αλκοολούχα Ποτά: Ένα σχέδιο διεξόδου & υπεύθυνης ανάπτυξης», όπου έγινε και η παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ, τέθηκε το θέμα της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του πακέτου τουρισμού – εστίασης με μείωση φόρων. Όπως ειπώθηκε θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη μια μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τα αλκοολούχα ποτά, που έχουν και μεγάλη βαρύτητα στον «τελικό» λογαριασμό που κάνει ειδικά η εστίαση.
Να σημειωθεί ότι η εστίαση υπολογίζεται ότι συμμετέχει- άμεσα και έμμεσα- στο 10% του ΑΕΠ, ενώ στις περίπου 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου απασχολούνται γύρω στους 330.000 άνθρωποι. Ήδη υπάρχει εικόνα ότι το 20-30% των επιχειρήσεων αυτών δε θα ανοίξουν
Στο μεταξύ σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, με βάση στοιχεία έρευνας, τουλάχιστον 40 επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ) στην περιοχή του Κολωνακίου, κυρίως στις οδούς Σκουφά και Βαλαωρίτου, έχουν κλείσει οριστικά. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στο Γκάζι, κυρίως σε καταστήματα που λειτουργούσαν ως μπαρ ή κλαμπ και στα οποία ήδη έχουν μπει τα πρώτα ενοικιαστήρια, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και εξώσεις. Οριστικό λουκέτο έχουν βάλει εστιατόρια και στα προάστια της Αθήνας (Χολαργός, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι και Νέο Ψυχικό), στο κέντρο της Θεσσαλονίκης περί τις 40 επιχειρήσεις του κλάδου έχουν κλείσει, ενώ λουκέτα έχουν εμφανισθεί και στην Παλιά Πόλη της Ρόδου. Ο κ. Καββαθάς σημειώνει πως η Ομοσπονδία Εστιατορικών Επαγγελμάτων κατέστησε σαφές πως το άνοιγμα εστίασης μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα είναι απαγορευτικό για τη βιωσιμότητα του κλάδου.
«Αυτό που ζητάμε είναι όταν επιτραπεί στην εστίαση να ανοίξει, να δοθεί η δυνατότητα για τη λειτουργία τουλάχιστον του 50% των εσωτερικών χώρων. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας. Εφόσον τον Φεβρουάριο κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό, ας ανοίξουμε όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό» τονίζει.
Ο ίδιος συμπληρώνει πως για μία επιχείρηση που κάνει τον προγραμματισμό και τις προμήθειες για τη λειτουργία της δεν μπορεί, ιδιαίτερα μέσα στον χειμώνα, να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες αν τελικά θα δουλέψει καθώς και ότι για την αμιγή εστίαση πέρα από τις καφετέριες, δεν είναι εφικτό να λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι.
Στο μεταξύ συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 μεταξύ του Αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα και του Προέδρου της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων – ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργου Καββαθά.
Συζητήθηκαν μια σειρά από μέτρα όπως απαλλαγές από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων καθώς και καθαριότητας-φωτισμού των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, επαναφορά της αρχικώς κατατεθείσας ρύθμισης όλων των οφειλών προς τους ΟΤΑ σε 120 δόσεις, η οποία τελικώς τροποποιήθηκε προς το δυσμενέστερο (αρ.165 επ. Ν.4764/23.12.2020), μείωση των ενοικίων των ακινήτων που εκμισθώνουν οι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, αλλά και άλλοι φορείς του Δημόσιου τομέα, στενού και ευρύτερου, όπως ήδη συμβαίνει με τις μισθώσεις με εκμισθωτή ιδιώτη και άλλα.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr