Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, ήταν σήμερα καλεσμένος ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε το νέο «σχέδιο» Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις, που όπως σχολίασε μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινά χρόνια. Επίσης αναφέρθηκε στο ιδιωτικό χρέος και την ανάγκη «παγώματος» και ρύθμισης των τιμολογίων κοινής ωφέλειας, σύμφωνα και τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, με σκοπό τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.
Ø Άμεσα πρέπει να υπάρξει πάγωμα των τιμολογίων ΔΕΚΟ και ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους
«Είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα από τη μια πάγωμα των τιμολογίων κοινωνικής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, νερό, κ.ο.κ) και ταυτόχρονη ρύθμιση των χρεών. Η Κυβέρνηση έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και να έχει υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επανειλημμένα και έγκαιρα είχε καταθέσει για τη στήριξη της κοινωνίας».
Ø Άλλο είναι ένα πανεπιστήμιο με πλήρη εξουσία της αστυνομίας και άλλο να έχει δικές του επαρκείς υπηρεσίες φύλαξης
«Το γεγονός ότι η αστυνομία θα μπει στα πανεπιστήμια είναι μια ακόμα «πρωτοτυπία» της Κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Χρυσοχοΐδη. Είναι άλλο πράγμα η απαραίτητη φύλαξη των πανεπιστημίων από προσωπικό (security) που δίνει λόγο στις πρυτανικές αρχές και ελέγχεται από αυτές, και άλλο η μόνιμη παρουσία ειδικών φρουρών τρίμηνης εκπαίδευσης, που θα φέρουν πάνω τους όπλα, όπως είναι κλομπ».
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σύνολο των πρυτάνεων διαφωνεί με όσα ανακοινώθηκαν. Το Πανεπιστήμιο έχει αυτοδιοίκητο. Αυτό που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο χρειάζεται είναι να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 2013, με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, απολύθηκε μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων φύλαξης των Πανεπιστημίων, ενώ, ο ίδιος σήμερα κάνει λόγο για «ανομία».
Ø Το «σχέδιο» Χρυσοχοΐδη μας γυρίζει πίσω στο 1961, είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα
«Με το νέο «σχέδιο» που παρουσίασε ο Υπουργός βλέπουμε πρωτοφανή πράγματα όπως ότι η Αστυνομία θα κρίνει, αν θα πραγματοποιηθεί μια διαδήλωση, αν θα πρέπει να αναχαιτιστεί, θα φακελώνει τον υπεύθυνο οργανωτή, θα περιορίζει τον χώρο στον οποίο θα κινούνται οι δημοσιογράφοι – εξαγγελία που εν μέρει αναδιπλώθηκε, μέσω νέας δήλωσης, μετά τις πρώτες αντιδράσεις των ενώσεων Φωτορεπόρτερ και Δημοσιογράφων. Εν ολίγοις γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις, ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο, δικαίωμα του κάθε πολίτη που μπορεί να ασκεί όταν θεωρεί ότι υφίσταται μια αδικία, και να ελεγχθεί η προβολή τους στα ΜΜΕ».
«Επίσης οφείλουμε να πούμε ότι οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τις μικρές διαδηλώσεις ήταν περιττές. Υπήρχαν σχετικές Υπουργικές αποφάσεις που ήδη εφαρμόζονταν, ρυθμίζοντας τα συγκεκριμένα ζητήματα».