Ο Δρ Φαρίντ Αμπντάλα (Fareed Abdullah) είναι ειδικός γιατρός COVID στο νοσοκομείο Steve Biko, στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής.
Επικοινωνήσαμε μαζί του για να μας πει πώς η περιοχή αυτή, ξεπέρασε το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού με στοιχεία για όσους νόσησαν.
Ο ίδιος, παρουσιάζει σημαντικά ευρήματα των επιστημόνων στη Νότια Αφρική σχετικά με τον κορωνοϊό και την μετάλλαξη Όμικρον, επισημαίνοντας πως είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε όλοι, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας με κυρίαρχο την χρήση μάσκας!
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Αμπντάλα στην «δημοκρατική»:
«Εργάζομαι στο κεντρικό νοσοκομείο Steve Biko, στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη Όμικρον. Εμείς, φτάσαμε τώρα στο τέλος του κύματος Όμικρον στην πόλη μας και στην επαρχία –η οποία έχει πληθυσμό 16 εκατομμύρια κατοίκους.
Η έκθεσή μας (που θα διαβάσετε παρακάτω) συγκρίνει τους ασθενείς κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον και όλους τους ασθενείς από τα προηγούμενα κύματα των άλλων μεταλλάξεων στην περιοχή μας.
Έχει σημασία ότι το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε κατά 80%, η εισαγωγή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά 75% και η διάρκεια παραμονής στο Νοσοκομείο κατά περισσότερο από 50%.
Καθώς έχουμε πάνω από 70% ανοσία (είτε από προηγούμενη μόλυνση είτε από την πορεία των εμβολιασμών) έχουμε εισέλθει στην ενδημική φάση του ιού, στην επαρχία μας. Η υπόλοιπη Νότια Αφρική ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο, αλλά είναι περίπου 2- 3 εβδομάδες πίσω μας.
Κάθε χώρα θα είναι λίγο διαφορετική από τις άλλες χώρες, αλλά έχουμε δει παρόμοια εικόνα από άλλα μέρη της Νότιας Αφρικής κι επίσης από ορισμένες πόλεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Η δική μας σύσταση (στην περιοχή μας) είναι: α. να σταματήσει η καραντίνα και η ιχνηλάτηση για τα εκτεθειμένα άτομα και β. να μειωθεί ο περιορισμός για ασυμπτωματικά περιστατικά, ιδίως για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Καθώς έχουμε μόνο το 40% σε εμβολιασμένους ενήλικες, πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που μπορεί να εμποδίσει τη νοσηλεία.
Η δική μας σύσταση είναι ότι πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να συνεχίσουν να φορούν μάσκα –κυρίως στους εσωτερικούς χώρους και σε συγκεντρώσεις με πολλά άτομα».
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ Ν.ΑΦΡΙΚΗ
Σύμφωνα με αναλυτική έκθεση των 13 επιστημόνων της περιοχής όπου εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον (μεταξύ αυτών και του Δρ Φαρίντ Αμπντάλα) η Όμικρον εκτόπισε γρήγορα την Δέλτα.
Τα χαρακτηριστικά της έκθεσης αφορούν:
•την ταχεία αύξηση και μείωση των εισαγωγών και μειωμένη σοβαρότητα της νόσου COVID-19
•την σύγκριση 466 ασθενών που προσβλήθηκαν από την Όμικρον με 3962 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τα προηγούμενα κύματα (Δέλτα κ.λπ.)
• την μικρότερη βαρύτητα της νόσου όλων των ασθενών που εισήχθησαν στην κλινική
• το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από την Όμικρον σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, η μετάλλαξη εξαπλώθηκε αλλά και μειώθηκε στην πόλη Tshwane με πρωτοφανή ταχύτητα, φτάνοντας στην κορύφωσή της (peak) μέσα σε 4 εβδομάδες από την έναρξή της!
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν με απίστευτη ταχύτητα και άρχισαν να μειώνονται μέσα σε διάστημα 33 ημερών!
Αυτό καταδεικνύει μια σημαντικά διαφορετική τροχιά μετάδοσης και επιδημιολογικού προφίλ, από εκείνα των προηγούμενων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία και εμφανίζονται και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Το κύμα αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τα προηγούμενα κύματα, εκτοπίζοντας εντελώς την παραλλαγή Δέλτα μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ άρχισε να μειώνεται τόσο στα κρούσματα όσο και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία την 5η εβδομάδα μετά την έναρξή του.
Η μέγιστη πληρότητα στα κρεβάτια του νοσοκομείου ήταν περίπου η μισή από εκείνη του τρίτου κύματος της Δέλτα, υποδηλώνοντας χαμηλότερο ποσοστό εισαγωγών σε νοσοκομεία σε σχέση με τον αριθμό των περιπτώσεων στο κύμα Όμικρον και σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα του κορωνοϊού.
Η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών στο κύμα Όμικρον ήταν 11 χρόνια χαμηλότερη από τα προηγούμενα κύματα και μπορεί να αντανακλά το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον ηλικιωμένο πληθυσμό.
Επίσης παρατηρήθηκαν λιγότερες εισαγωγές και θάνατοι στις ΜΕΘ και μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, που υποδηλώνουν μειωμένη σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την παραλλαγή Όμικρον.
Το ένα τρίτο των θανάτων προήλθε από άλλη αιτία εκτός του COVID-19 και δεν υπήρξαν θάνατοι παιδιών που να σχετίζονται με σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό.
Το 63% των ασθενών με COVID-19 που εισήλθαν στο νοσοκομείο για μια εναλλακτική αρχική διάγνωση, ήταν ασθενείς με «συμπτωματικό COVID» και όχι με τυπικό κλινικό προφίλ του COVID. Επειδή αυτό το φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτόν τον βαθμό στο παρελθόν στο Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο Steve Biko ή οπουδήποτε στη Νότια Αφρική, πιθανότατα αντανακλά υψηλά επίπεδα ασυμπτωματικής νόσου στην κοινότητα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ποσοστά κρουσμάτων και εισδοχής στη Νότια Αφρική ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω στο επόμενο διάστημα.
Εάν αυτό το μοτίβο συνεχιστεί και επαναληφθεί παγκοσμίως, είναι πιθανό να δούμε μια πλήρη αποσύνδεση των ποσοστών κρουσμάτων και θανάτων, υποδηλώνοντας ότι η Όμικρον μπορεί να είναι προάγγελος του τέλους της επιδημικής φάσης της πανδημίας Covid, εγκαινιάζοντας την ενδημική της φάση.
https://www.dimokratiki.gr/22-01-2022/o-dr-farint-ampntala-omilei-pros-tin-d-gia-ti-metallaxi-omicron-sti-notia-afriki/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.