Ειδήσεις

Παρατηρητήριο περιουσιακής κατάστασης πολιτικών

Σε μια εφαρμογή, διαθέσιμη προς όλους, τα στοιχεία δηλώσεων «πόθεν έσχες» έχουν αναρτηθεί επεξεργασμένα και «τακτοποιημένα» με φίλτρα, ενώ υπάρχει και δυνατότητα σύγκρισης δεδομένων.

Ηταν μια… βρώμικη δουλειά αλλά κάποιος έπρεπε επιτέλους να την κάνει. Ο λόγος για το ξεκαθάρισμα της εικόνας της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων πολιτικών με βάση τις δηλώσεις «πόθεν έσχες». Μέχρι σήμερα, η σχετική πληροφορία κρυβόταν μέσα σε δυσανάγνωστους πίνακες, κάτω από ντάνες αρχείων pdf, ατάκτως ερριμμένη σε πυκνογραμμένα έγγραφα, στο σάιτ της Βουλής. Πλέον, μέσα από την interactive εφαρμογή Wealth Observer (wealthobserver.gr), ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί με ευκολία στα σχετικά στοιχεία, να συγκρίνει δεδομένα, να εστιάσει σε συγκεκριμένους πολιτικούς ή να παρατηρήσει τη μεγάλη εικόνα.

Πίσω από την εφαρμογή, στην οποία προφανώς έχει πρόσβαση ο καθένας χωρίς χρέωση, βρίσκονται ο data journalist/developer Αχιλλέας Γαλατσίδας και ο προγραμματιστής Αχιλλέας Κυριτσάκας. «Οι διαθέσιμες δηλώσεις ξεκινούν από το 2016 (χρήση 2015), δηλαδή μιλάμε για πάνω από 500 πολιτικούς, στους οποίους αντιστοιχούν τουλάχιστον δύο pdf από 12 σελίδες το καθένα», λέει στην «Κ» ο κ. Γαλατσίδας. «Είναι πρακτικά αδύνατον κάποιος να κάτσει να τις μελετήσει, να διαβάσει τόσο μεγάλους πίνακες». Οπως λέει, ακόμα και η δημοσιογραφική επεξεργασία των δεδομένων έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια. «Παλιότερα μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων “πόθεν έσχες” των πολιτικών ακολουθούσε η έρευνα των δημοσιογράφων πάνω στα ντοκουμέντα. Τώρα σε μεγάλο βαθμό αναπαράγεται το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ ή προβάλλονται μόνο τα στοιχεία που αφορούν τους πολιτικούς αρχηγούς και κάποιες τρανταχτές περιπτώσεις με πολλά ακίνητα. Ομως αυτά είναι ένα κομμάτι μόνο της πραγματικότητας. Η συνολική εικόνα κάπου χάνεται». Προβληματικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία δημοσιοποίησης των δηλώσεων των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών. Πέρυσι ανακοινώθηκαν στις 29 Ιουλίου, μέσα στο καλοκαίρι. «Ολα αυτά όμως σημαίνουν στην πραγματικότητα απουσία ελέγχου των πολιτικών».

Το Wealth Observer που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD άντλησε τα στοιχεία από τον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων, τα αποκρυπτογράφησε και τα αποθήκευσε σε μια νέα βάση δεδομένων που θα ανανεώνεται κάθε φορά που δημοσιεύονται νέα «πόθεν έσχες». Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να ανακαλύψει στοιχεία για το εισόδημα, τις καταθέσεις, τις επενδύσεις, τα ακίνητα, τα δάνεια (οφειλές) και τη συμμετοχή σε εταιρείες των πολιτικών. Μέσω γραφημάτων, ο χρήστης έχει απευθείας εικόνα για τους πολιτικούς με τη μεγαλύτερη και μικρότερη περιουσία, αλλά και να δει αναλυτικότερα δεδομένα για κάθε πολιτικό αλλά και τον συγκεκριμένο τύπο περιουσίας που μελετά. Σημειώνεται ότι τα ποσά που παρουσιάζονται είναι το άθροισμα των υπόχρεων με τους/τις συζύγους. Στη διάθεση του χρήστη υπάρχουν και φίλτρα που διευκολύνουν την πολύπλευρη μελέτη των δεδομένων, όπως η δυνατότητα να δει τους πολιτικούς ανά τύπο εισοδήματος (ποιοι πολιτικοί, για παράδειγμα, έχουν εισοδήματα από δωρεές κ.ά.), να προσθέσει ή να αφαιρέσει κόμματα, αλλά και να δει δεδομένα προηγούμενων ετών. Στις επενδύσεις υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης συγκεκριμένου τύπου χρεογράφου, ενώ στα δάνεια φιλτράρονται τα δεδομένα ανά πιστωτή. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αναζήτησης ενός πολιτικού με βάση το όνομά του ή την εκλογική του περιφέρεια, όπως και η δυνατότητα επιλογής ενός ή και περισσότερων πολιτικών, τους οποίους μπορεί να παρακολουθήσει ο χρήστης μέσα στα χρόνια.

«Η ελπίδα μας είναι ότι περισσότερος κόσμος θα έρθει σε επαφή με τα δεδομένα και ότι θα υπάρξει πίεση για πιο ακριβή και αξιόπιστα στοιχεία και πιο ουσιαστικό έλεγχο πάνω σε αυτά τα δεδομένα», καταλήγει ο Αχιλλέας Γαλατσίδας.

Πηγή kathimerini.gr

Λίνα Γιάνναρου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου