Σημαντική αύξηση τελών χρήσης δικτύου προοιωνίζεται η εισήγηση του διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προς την αρμόδια ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) για το επιτρεπόμενο έσοδο της νέας ρυθμιστικής περιόδου 2025-2028.
Ο ΔΕΔΔΗΕ εισηγείται αύξηση του επιτρεπόμενου εσόδου, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τη ΡΑΑΕΥ και ανακτάται από τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) μέσω των τελών χρήσης δικτύου στο 1,12 δισ. ευρώ ετησίως, υψηλότερο κατά 23% έναντι του αναθεωρημένου επιτρεπόμενου εσόδου ύψους 0,91 δισ. ευρώ για το έτος 2024.
Μεγαλώνουν οι απώλειες
Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική δυσάρεστη έκπληξη που επιφυλάσσει ο ΔΕΔΔΗΕ για τους καταναλωτές. Αυξημένα θα είναι και τα κόστη που θα πληρώσουν οι καταναλωτές για τις απώλειες δικτύου, για ενέργεια δηλαδή που δεν καταναλώνουν οι ίδιοι (τεχνικές και ρευματοκλοπές).
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πότε συμφέρει το διζωνικό τιμολόγιο και ποιες παγίδες κρύβει
Ο ΔΕΔΔΗΕ εισηγείται ως αποδεκτό επίπεδο απωλειών (τιμή αναφοράς) το 11,36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 9,90% που ενέκρινε η ΡΑΕΕΥ για την αμέσως προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο και το οποίο προκύπτει από τα στοιχεία για το έτος 2023 που λαμβάνεται ως έτος αναφοράς για την περίοδο 2025-2028.
Αξιοσημείωτη είναι η αποποίηση ευθυνών του ΔΕΔΔΗΕ για την αύξηση των απωλειών δικτύου, κάτι που βάσει το νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου εμπίπτει πλήρως στην αρμοδιότητά του. «Ο μέσος συντελεστής απωλειών δικτύου αυξήθηκε σταδιακά σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία έτη εξαιτίας παραγόντων που δεν είναι στη σφαίρα ελέγχου του Διαχειριστή», αναφέρει συγκεκριμένα στο σχετικό αρχείο. Μάλιστα εκτιμά ότι σημαντική είναι η αύξηση των μη τεχνικών απωλειών, δηλαδή των ρευματοκλοπών οι οποίες συνεχίζουν να παρουσιάζουν ανοδική τάση αν και με μειωμένο ρυθμό.
Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε.
Στην πραγματικότητα οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερο κόστος, αφού ο συντελεστής του 11,36% μπορεί να αποκλίνει σημαντικά σε σχέση με τις πραγματικές απώλειες που εκκαθαρίζονται ανά εξάμηνο. Για το πρώτο εξάμηνο του 2022, για παράδειγμα, που είναι το τελευταίο που εκκαθαρίστηκε, ο συντελεστής απωλειών έφτασε στο 18%, μεταφέροντας στους προμηθευτές ένα ετεροχρονισμένο κόστος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο αργά ή γρήγορα θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Βάσει των εκτιμήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μόνο για ρευματοκλοπές οι καταναλωτές πληρώνουν ετησίως περί τα 400 εκατ. ευρώ. Τα 200 εκατ. ευρώ που ετεροχρονισμένα καλούνται να πληρώσουν οι προμηθευτές για ένα εξάμηνο είναι πλέον αυτών των 400 εκατ. ευρώ.
Αυξημένα θα είναι και τα κόστη που θα πληρώσουν οι καταναλωτές για τις απώλειες δικτύου (τεχνικές και ρευματοκλοπές).
Τι ζητούν οι προμηθευτές
Το ζήτημα των απωλειών (τεχνικών και μη) και τις ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ θέτουν επιτακτικά οι προμηθευτές ρεύματος μέσω του Συνδέσμου τους (ΕΣΠΕΝ) με μία ακόμη επιστολή που κατέθεσαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το επιτρεπόμενο έσοδο του Διαχειριστή. Ο ΕΣΠΕΝ αμφισβητεί τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για τον προσωρινό υπολογισμό των απωλειών δικτύου και θέτει θέμα δημοσιοποίησης της σχετικής μελέτης που επικαλείται ο ΔΕΔΔΗΕ. Επισημαίνει το ζήτημα των ετεροχρονισμένων εκκαθαρίσεων που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις εταιρείες, αφού δεν είναι εύκολο να ανακτήσουν αυτά τα ποσά από καταναλωτές που δεν είναι πλέον πελάτες τους.
Χιονιάς με ρεύμα και αέριο στα ύψη – Ανησυχία στην αγορά ενέργειας και στην Ελλάδα
Οπως αναφέρουν συγκεκριμένα, στις οριστικές εκκαθαρίσεις για το έτος 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Διαχειριστής καταλόγισε στους προμηθευτές πέραν της ενέργειας που προκύπτει από τους εγκεκριμένους συντελεστές απωλειών, περαιτέρω απώλειες ενέργειας που ανέρχονται περί τις 500 GWh για το έτος 2021 και περί τις 700 GWh το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο ΕΣΠΕΝ υπογραμμίζει τις ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ ως αρμόδιου Διαχειριστή για τον περιορισμό των απωλειών και ζητάει από τη ΡΑΕΕΥ την έγκριση κινήτρων (πρόστιμα/επιβράβευση), ενώ παράλληλα προτείνει οι απώλειες να μην υπολογίζονται στο ανταγωνιστικό κόστος του ρεύματος αλλά να περάσουν στις ρυθμιστικές χρεώσεις.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη εισηγηθεί προς τη ΡΑΑΕΥ τη σύνδεση της μείωσης των απωλειών με τα έσοδά του από τα τέλη χρήσης δικτύου προτείνοντας συγκεκριμένη φόρμουλα. Η αρμόδια αρχή αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να εισηγηθεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, προκειμένου να υποχρεώσει τον ΔΕΔΔΗΕ να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και πιο αποτελεσματικά. Το ζήτημα της ανάκτησης των επιπλέον ποσών για τις απώλειες πρώτου εξαμήνου του 2022 θα απασχολήσει σύσκεψη των εμπλεκόμενων μερών αύριο στο ΥΠΕΝ.
Και ο ΑΔΜΗΕ
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει και ο διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος εκ των υστέρων καλεί τους προμηθευτές να επιστρέψουν χρήματα διότι ο ίδιος υποτιμολόγησε παραγωγούς που ήταν σε δοκιμαστική λειτουργία το διάστημα 3/4/23 έως 25/6/23. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ περίπου που οι προμηθευτές θα πρέπει επίσης να περάσουν στα τιμολόγια ρεύματος.
Πηγή: kathimerini.gr