Ειδήσεις

Τουρισμός: Σε Airbnb μόλις 2 στις 10 διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα το 2024

Το ξενοδοχείο παραμένει η κορυφαία επιλογή διαμονής για τους τουρίστες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Eurostat για το 2024. Παρά την ισχυρή άνοδο των εναλλακτικών καταλυμάτων, η πλειοψηφία των διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχειακές μονάδες (76,3%), επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική τους δημοτικότητα. Μόλις το 22,1% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκαν σε εξοχικές κατοικίες ή καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ μόνο το 1,4% σε κάμπινγκ.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Eurostat για το σύνολο του 2024, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν πάνω από 152 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αριθμός αυξημένος κατά 3,5% σε σύγκριση με το 2023. Οι διεθνείς επισκέπτες να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία (125,8 εκατ. διανυκτερεύσεις), έναντι των Ελλήνων ταξιδιωτών (22 εκατ. διανυκτερεύσεις).

Η Ευρώπη σε αριθμούς: Η Ελλάδα ανάμεσα στους πρωταγωνιστές
Τα ξενοδοχεία διατηρούν το προβάδισμα, τόσο στην υψηλή σεζόν όσο και στο σύνολο του έτους. Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, που παραδοσιακά συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος τουριστικής κίνησης, το 72,9% των διανυκτερεύσεων έγινε σε ξενοδοχειακά καταλύματα, ενώ εξοχικές κατοικίες και βραχυχρόνιες μισθώσεις απορρόφησαν το 26%.

Σε ό,τι αφορά το γ’ τρίμηνο, οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 86 εκατομμύρια, με αύξηση 3,3% σε σύγκριση με το 2023. Από αυτές, τα 63 εκατ. πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχεία (+3,3%), 22,4 εκατ. σε εξοχικές κατοικίες (+3,4%), ενώ τα κάμπινγκ κατέγραψαν 1,6 εκατ. διανυκτερεύσεις (2,4%). Οι διεθνείς επισκέπτες ξεπέρασαν τις 74,8 εκατ. διανυκτερεύσεις, καταγράφοντας άνοδο 3,5%.

Με 2,7 εκατ. περισσότερες διανυκτερεύσεις έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2023, η Ελλάδα είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση, σε απόλυτους αριθμούς – μετά την Ισπανία (+4,4 εκατ. διανυκτερεύσεις). Στην Ευρώπη η άνοδος ανήλθε σε 0,8% με 9,5 εκατ. επιπλέον διανυκτερεύσεις από το γ’ τρίμηνο του 2023, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 1,2 δισ. διανυκτερεύσεις.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο κλάδος των ξενοδοχείων συγκέντρωσε το 63% των συνολικών διανυκτερεύσεων για το 2024, με την Ελλάδα να συμβάλλει δυναμικά στην αύξηση αυτή. Οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της Μεσογείου, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, συγκέντρωσαν σχεδόν το 50% των διεθνών αφίξεων, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική τους ελκυστικότητα.

Οι αερομεταφορές και η σημασία των charter πτήσεων
Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της Eurostat για τις αεροπορικές πτήσεις το 2024, οι οποίες αν και αυξήθηκαν κατά 5,8% σε σύγκριση με το 2023, ωστόσο παρέμειναν λίγο κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019 (7 εκατ.).

Συγκεκριμένα πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 6,7 εκατομμύρια εμπορικές πτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μη προγραμματισμένες εμπορικές πτήσεις (charter και ειδικά δρομολόγια) αποτέλεσαν το 8,7% του συνόλου των πτήσεων στην ΕΕ, με την υψηλότερη συγκέντρωσή τους να καταγράφεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος: 10,3%, Ιούλιος: 10,7%, Αύγουστος: 10,1%).

Στο πλαίσιο αυτό, το αεροδρόμιο της Αθήνας ξεχώρισε ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα αεροδρόμια της ΕΕ, με το 5,5% των εμπορικών πτήσεων να αφορά μη προγραμματισμένα δρομολόγια. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων αεροδρομίων, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο των charter πτήσεων στην προσέλκυση τουριστών.

Στην ΕΕ, τα αεροδρόμια του Άμστερνταμ (484.000 πτήσεις), του Παρισιού (463.000) και της Φρανκφούρτης (437.000) είχαν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα ενώ το αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν το 8ο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, με περισσότερες από 260.000 πτήσεις.

Πηγή: powergame.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου