«Το να μείνουμε ή να φύγουμε από το ευρώ είναι καθαρά θέμα χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης. Προσωπικά απεύχομαι κάτι τέτοιο και πιστεύω κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ να μην ξανανοίξουν τέτοια συζήτηση ή να μην προβούν σε τέτοιες ενέργειες που θα την προκαλέσουν. Οι περισσότεροι, θέλω να πιστεύω, ότι το κατάλαβαν, το χώνεψαν».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο τέως βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης με αφορμή τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Ο τέως βουλευτής της ΝΔ προειδοποιεί πως δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
«Εφιστώ την προσοχή να μην διανοηθεί κανείς να αγγίξει τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α στα νησιά ή να κυνηγήσει την ελληνική ναυτιλία. Θα είναι αληθινά ό,τι πιο καταστροφικό μπορεί να συμβεί στη συγκυρία αυτή», τονίζει ο κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα πρώτα νομοσχέδια που έχουν προωθηθεί στη Βουλή, ο κ. Υψηλάντης δηλώνει:
«Οι εξαγγελίες νομοσχεδίων που αφορούν διευκολύνσεις, αποπληρωμής υποχρεώσεων, αποτελούν σε αρκετά σημεία βελτιωτικές προτάσεις των όσων καταφέραμε να ψηφίσουμε, κόντρα στην άποψη της τρόικας, προκειμένου να ανακουφίσουμε το λαό μας. Όσα όμως εξήγγειλαν πρέπει να τα νομοθετήσουν και σε κάθε περίπτωση τελούν υπό την έγκριση των «θεσμών».
Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Υψηλάντη, αναλυτικά:
• Πώς θα καταλήξουν, πιστεύετε, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, δηλαδή υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία;
Το συμφέρον της χώρας μας είναι να υπάρξει συμφωνία για το τέλος του μνημονίου και για την επόμενη μέρα προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα και στις αγορές με ασφάλεια. Ο χρόνος που περνά, με δήθεν λεονταρισμούς, έχει κόστος. Η αληθινή διαπραγμάτευση δεν είναι αυτή που κάνεις τον νταή με τη σφεντόνα, όταν μάλιστα έχεις να αντιμετωπίσεις βαρύ και στιβαρό οπλισμό. Και βεβαίως στο τραπέζι πολλά μπορεί να πει κανείς και να παραγγείλει. Το πρόβλημα είναι όταν έλθει ο λογαριασμός τι κάνεις…. Συμφωνία θα υπάρξει. Υπήρξε προχθές με τη σχετική ανακοίνωση στο Eurogroup, τις λεπτομέρειες όμως πρέπει να τις δούμε. Τα γενικόλογα κείμενα ακόμα και αν βαπτίζουν την παράταση του μνημονίου, ως παράταση της δανειακής σύμβασης δεν έχουν καμία πρακτική σημασία. Παίζουν ρόλο μόνο στο τριτοκοσμικό φανατισμένο ακροατήριο. Αλίμονο αν δεν συμφωνούσαν κάπου. Πριν από μέρες είχα τοποθετηθεί από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Twitter μιλώντας για παράταση και για τα υπόλοιπα βλέπουμε… Εφιστώ δε την προσοχή να μην διανοηθεί κανείς να αγγίξει τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α στα νησιά ή να κυνηγήσει την ελληνική ναυτιλία. Θα είναι αληθινά ό,τι πιο καταστροφικό μπορεί να συμβεί στη συγκυρία αυτή.
• Θα παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη ή θα τεθεί εκτός και ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Το να μείνουμε ή να φύγουμε από το ευρώ είναι καθαρά θέμα χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης. Προσωπικά απεύχομαι κάτι τέτοιο και πιστεύω κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ να μην ξανανοίξουν τέτοια συζήτηση ή να μην προβούν σε τέτοιες ενέργειες που θα την προκαλέσουν. Οι περισσότεροι, θέλω να πιστεύω, ότι το κατάλαβαν, το χώνεψαν. Άλλο είναι να κάνεις ανεύθυνη αντιπολίτευση και άλλο ως κυβέρνηση να προκαλέσεις νομισματική τραγωδία με οδυνηρές, για το λαό και τη χώρα, συνέπειες.
• Πώς κρίνετε τα πρώτα νομοσχέδια που προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή, όπως για παράδειγμα αυτό που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας;
Οι εξαγγελίες νομοσχεδίων που αφορούν διευκολύνσεις αποπληρωμής υποχρεώσεων, αποτελούν σε αρκετά σημεία βελτιωτικές προτάσεις των όσων καταφέραμε να ψηφίσουμε, κόντρα στην άποψη της τρόικας, προκειμένου να ανακουφίσουμε το λαό μας. Όσα όμως εξήγγειλαν πρέπει να τα νομοθετήσουν και σε κάθε περίπτωση τελούν υπό την έγκριση των «θεσμών». Έτσι αποκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα την τρόικα…
• Πώς κρίνετε την επιλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Προσωπικά τιμώ τον νομικό και δάσκαλο, τον άνθρωπο, τον πολιτικό Προκόπη Παυλόπουλο. Άλλωστε ήταν από εκείνους που βρέθηκαν κοντά μου, από την πρώτη στιγμή, που αναμείχθηκα με τα κοινά, ως υποψήφιος Νομάρχης. Είχε μάλιστα τότε επισκεφθεί τη Ρόδο. Χαίρομαι επίσης που ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν μια προσωπικότητα από την κεντροδεξιά παράταξη και ειδικότερα από τη Νέα Δημοκρατία. Ο ρόλος του σήμερα μπορεί να είναι καθοριστικός, στο πλαίσιο του Συντάγματος, όχι μόνον προς την κατεύθυνση της εθνικής ενότητας και της δημοκρατικής ομαλότητας αλλά και στη διεθνή παρουσία της χώρας.
• Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν και τόσο θετικό για σας. Ποιές είναι τώρα οι προτεραιότητες σας; Θα συνεχίσετε να αγωνίζεστε για τα αιτήματα των Δωδεκανησίων;
Είχα την τιμή να με ψηφίσει ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος. Να έλθω ουσιαστικά πρώτος,στην πρωτεύουσα των νησιών μας, τη Ρόδο και τρίτος στο νομό μεταξύ των υποψηφίων. Είναι η αναγνώριση των προσπαθειών μου για τον τόπο στην πιο δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας. Με τεράστιες δυσκολίες και με την αυξημένη ευθύνη από τη θέση που με είχαν κατατάξει, στις εκλογές του 2012, οι συμπατριώτες μας. Δυστυχώς όμως το εκλογικό σύστημα δεν κάνει τέτοιες λογικές και δημοκρατικές αναγωγές και βρέθηκα εκτός της δωδεκανησιακής εκπροσώπησης στη Βουλή. Προσωπικά θα συνεχίσω να πορεύομαι αυτόφωτα, με τις ίδιες αρχές και τη συνέπεια, κόντρα στα συμφέροντα των λίγων και μακριά από τις ανόητες επαρχιωτικές πρακτικές των «πολιτευομένων», επιδιώκοντας ό,τι περνά από το χέρι μου και είναι θετικό για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα.
• Πώς είδατε το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού η ΝΔ έχασε από το ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύετε πως έγιναν λάθη στην επικοινωνιακή τακτική;
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προϊόν από τη μια του ζήλου της ΝΔ να επιστρέψει η χώρα το γρηγορότερο στην κανονικότητα και κάποιων φορολογικών κυρίως μέτρων που επέβαλε για το σκοπό αυτό και από την άλλη της λαϊκιστικής παροχολογίας του ΣΥΡΙΖΑ και ο ασυνάρτητος τσαμπουκάς που χρησιμοποίησε για εσωτερική κατανάλωση. Σίγουρα έχουν γίνει και άλλα λάθη, όπως και επικοινωνιακά. Το θέμα είναι ότι η δύναμη αυτή ευθύνης όχι μόνον πρέπει να επιζήσει του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και να επιδιώξει να προβάλει τις στέρεες και υπεύθυνες για τη χώρα θέσεις της. Για να το πράξει αυτό οφείλουμε το συντομότερο μια προσπάθεια αναπροσδιορισμού της στρατηγικής μας για την παράταξη και τη χώρα.
• Θα πρέπει να αποτιμηθεί θετικά το έργο που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή έγιναν βήματα που οδήγησαν τη χώρα μπροστά;
Πώς μπορεί να είναι διαφορετικά τη στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά κάτω από πρωτοφανείς, δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα απέτρεψε την άτακτη χρεοκοπία. Σε ένα περιβάλλον εχθρικό στο εξωτερικό εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης Παπανδρέου και στο εσωτερικό με μια παντελώς ανεύθυνη και επικίνδυνη αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση που ούτε το πρόβλημα είχε δεχθεί και κατ´επέκταση ούτε λύσεις μπορούσε να προσφέρει για συζήτηση. Την επικινδυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του πολιτικού εξαπτέρυγου των ΑΝΕΛ τη βιώσαμε και τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής τους. Την ουσία την κάνανε θυσία στον λαϊκισμό. Και το αποτέλεσμα αποτολμώ σε μια πρώτη φάση να πω δυσμενέστερο για την Ελλάδα και την υπόστασή της στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι διαρκώς χάνουμε ρότα και δεν γνωρίζω αν θα την επανακτήσουμε.