Ειδήσεις

Επαφές ΣΕΤΕ με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες

Σε μία προσπάθεια να ανοίξει ένας απευθείας δίαυλος επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος και μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) συναντήθηκαν χθες και προχθές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ε.Ε. Βασικός σκοπός δεν ήταν να μεταφέρουν παράπονα από την Ελλάδα, αλλά να κάνουν μια πρώτη γνωριμία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να δείξουν ποιο είναι το πρόσωπο της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα αλλά και σε βάθος χρόνου να δημιουργήσουν μία σχέση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς που θα τους επιτρέπει να ανταλλάσσουν στοιχεία, έρευνες και στο μέλλον να επηρεάζουν ευρωπαϊκές πολιτικές.

Με σειρά συναντήσεων με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας Γ. Κατάινεν, τον αντιπρόεδρο για οικονομικές υποθέσεις Β. Ντομπρόβσκις, την επίτροπο για θέματα βιομηχανίας Ε. Μπιενκόφσκα, τον επίτροπο μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο, τον επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας Χ. Στυλιανίδη και τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μ. Σχοινά, οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ παρουσίασαν στους συνομιλητές τους το σχέδιο που θα φέρει ετήσια έσοδα 20 δισ. και 36 εκατομμύρια αφίξεις, αν βέβαια η χώρα αρχίσει να επενδύει 6 δισ. ετησίως σε υποδομές.

 «Θελήσαμε να ενισχύσουμε τη φωνή του τουρισμού στην Ευρώπη, δεν κάναμε επαφές για να πούμε τον πόνο μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος, τονίζοντας ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τη βεβαρημένη φορολογία που μαστίζει τον κλάδο. Εχοντας μαζί τους στοιχεία που έδειξαν ότι ο ΦΠΑ στον τομέα σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ιταλία, η Τουρκία, η Κροατία, η Ισπανία, η Κύπρος είναι περίπου 6% υψηλότερος, όπως και η συνολική συνεισφορά στον κρατικό προϋπολογισμό μέσω φορολογίας, εργοδοτικών εισφορών κ.λπ. σε σχέση με τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές χώρες. Οι αρμόδιοι επίτροποι αναγνώρισαν το πρόβλημα, αλλά τόνισαν ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης κατά πόσον θα ασκήσει αναπτυξιακή πολιτική στον κλάδο και θα μειώσει τη φορολογία.

Ο Γ. Ρέτσος τόνισε την ανάγκη για εθνικό χωροταξικό σχέδιο που θα αφορά τον τουρισμό αλλά και για πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα που θα επιτρέψει την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αύξηση θέσεων εργασίας.

Σε εκδήλωση των ευρωβουλευτών Ε. Βόζεμπεργκ και Μ. Κύρκου με θέμα το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, ο Μ. Σχοινάς τόνισε πως η επίσκεψη του ΣΕΤΕ στις Βρυξέλλες αποτελεί τη «θεσμική πρεμιέρα του εθνικού πρωταθλητή ανάπτυξης της χώρας». Υπογράμμισε τον θετικό ρόλο του τουρισμού καθώς η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ιστορικό έλλειμμα αξιοπιστίας, αφού στο παρελθόν δεν υπήρχαν πολλοί αξιόπιστοι συνομιλητές, κάτι που στοίχισε στη χώρα αλλά που ο ΣΕΤΕ φαίνεται να αλλάζει σήμερα. Στην ίδια εκδήλωση ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε πως ο τουρισμός μπορεί να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας «μαζί με μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που αντιστέκεται στην παρακμή και στην Ελλάδα της φθοράς», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το 2017 ο τουρισμός αποτέλεσε το 10% του ΑΕΠ με συνολικό όφελος περίπου 14,6 δισ. ευρώ για την οικονομία, ενώ πλέον υπολογίζεται ότι το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται στον τομέα του τουρισμού.

Καθημεριονή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου