Καθυστερήσεις εντοπίζουν οι Θεσμοί στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θέτοντας σε ρίσκο την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ και στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στις αγορές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
“Θα είναι πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα μέσα σε έξι ημέρες” έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην “Καθημερινή”.
Το πρώτο και βασικό αγκάθι είναι η συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίαςπου έχουν στα χέρια τους οι Θεσμοί επί της οποίας έχουν εκφράσεις κάποιες ενστάσεις τόσο ως προς την επέκταση της προστασίας και σε επαγγελματικά δάνεια όσο και ως προς τα διευρυμένα κριτήρια του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πάντως, εκπρόσωποι των Θεσμών βρίσκονται συνεχώς σε διαβουλεύσεις με την Αθήνα για να μπορέσουν συμφωνήσουν το συντομότερο.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζουν οι Θεσμοί είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν καθυστερήσει πολύ. Αυτή τη στιγμή τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται στα 1,6 δισ. ευρώ.
Τρίτο σημείο είναι η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια.
Τρία είναι τα σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η αξιολόγηση:
1ο: Η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώνει τα πάντα μέχρι τις 27/2 ή ακόμα και μέχρι το Eurogroup στις 11 Μαρτίου και οι υπουργοί Οικονομικών εγκρίνουν την εκταμίευση του 1 δις ευρώ.
2ο: Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και οι υπουργοί Οικονομικών αποφασίζουν να εξετάσουν ξανά το θέμα στο Eurogroup του Απριλίου. Ωστόσο, η καθυστέρηση αυτή θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές.
3ο: Η Ελλάδα είναι τόσο πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ώστε το Eurogroup αποφασίζει να δώσει νέα διορία στη χώρα, περισσότερο από έναν μήνα, για να τα ολοκληρώσει. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να δημιουργηθεί θέμα με την Ελλάδα, ιδιαίτερα πριν από τις ευρωεκλογές, το τελευταίο δεν είναι πολύ πιθανό σενάριο.
Πηγή πληροφοριών: Καθημερινή