η αξιολόγηση του κινδύνου από την παρουσία της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα κρέατος τέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου του ΕΦΕΤ στην Αθήνα. Πρόκειται για ύπουλο παθογόνο, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή συμπεριφορά των καταναλωτών.
Σύμφωνα πάντα με τον ΕΦΕΤ, οι καταναλωτές θα πρέπει να παίρνουν τελευταία τα προϊόντα κρέατος από το σούπερ μάρκετ και να φροντίζουν ώστε να τηρούνται απόλυτα οι θερμοκρασίες κατάψυξής τους στο οικιακό τους ψυγείο.
Αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για το ζήτημα.
Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής και η αναπόφευκτη παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχουν επιδράσει στον τρόπο που ορισμένοι κίνδυνοι «αγγίζουν» το τελικό τρόφιμο από το στάδιο της προμήθειας των πρώτων υλών στο χωράφι έως και το σερβίρισμα στο πιάτο. Στην προβολή των ερευνητικών αποτελεσμάτων με στόχο μία ευρωπαϊκής εμβέλειας χαρτογράφηση της εμφάνισης ενός τέτοιου μικροβιολογικού κινδύνου σε τρόφιμα και τελικά τον εκμηδενισμό του με κατάλληλα μέτρα και πολιτικές ήταν αφιερωμένο το εξειδικευμένο διήμερο συνέδριο που διεξήχθη στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2019 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Θέμα του συνεδρίου, με συνδιοργανωτές τον Ε.Φ.Ε.Τ., το Εργαστήριο Υγιεινής & Μικροβιολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ήταν η αξιολόγηση του κινδύνου από την παρουσία της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα κρέατος.
Τι είναι η Listeria monocytogenes
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο της καθηγήτριας Μικροβιολογίας, Βασιλικής Πιτυρίγκα:
Η λιστέρια (Listeria monocytogenes) είναι ένας μικροοργανισμός, που έχει συγκεντρώσει τελευταία το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας αλλά και του καταναλωτικού κοινού. Πρόκειται για ένα παθογόνο, που απομονώνεται κυρίως από μαλακά τυριά, προϊόντα κρέατος, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά, καπνιστά ψαρικά και ωμά λαχανικά και προκαλεί σοβαρές τροφιμογενείς λοιμώξεις και ενίοτε επιδημικές εξάρσεις. Προσβάλλει με ιδιαίτερη προτίμηση τις εγκύους γυναίκες, τα νεογνά, τους ανοσοκατεσταλμένους (αλκοολικοί, διαβητικοί, πάσχοντες από λευχαιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, ηπατίτιδα, καρκινώματα) και άτομα προχωρημένης ηλικίας, προκαλώντας βαριάς μορφής νόσο, την κλινική λιστερίωση(μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, βακτηριαιμία), με θνητότητα που φτάνει το 30%.
Η συχνότητα εμφάνισης της λιστερίωσης παρουσιάζει αύξηση ανά τον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη, καθώς κατά τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν αρκετά κρούσματα λιστεριώσεως, που οφείλονταν σε κατανάλωση μολυσμένων, με το παθογόνο, συσκευασμένων τροφίμων με μακρά ημερομηνία λήξης και γαλακτοκομικών.
Ωστόσο, η αυξημένη επίπτωση της τροφιμογενούς λοίμωξης, που συνδέεται με το συγκεκριμένο παθογόνο, δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο που βρέθηκε στο επίκεντρο του ιατρικού ενδιαφέροντος. Πρόσφατα, ερευνητές ανέπτυξαν μια θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος, χρησιμοποιώντας βακτήρια Listeria monocytogenes. Αρκετά χρόνια πριν, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εξασθενημένα κύτταρα της Listeria monocytogenes έχουν την ιδιότητα να μολύνουν τα καρκινικά κύτταρα, όχι όμως και τα υγιή. Ο λόγος είναι ότι το μικροπεριβάλλον του όγκου καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μας, επιτρέποντας στη Listeria να επιβιώνει εντός των καρκινικών κυττάρων. Οι επιστήμονες αργότερα έδειξαν ότι η Listeria θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη μεταφορά ραδιοϊσοτόπων -με τη μορφή συμπλόκου- που δρουν θανατώνοντας τα καρκινικά κύτταρα.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου, με ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μόλις 4 τοις εκατό. Μέχρι σήμερα, η θεραπεία επικεντρώνεται κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Η ιδέα της προσάρτησης ραδιοϊσοτόπων (που χρησιμοποιούνται συχνά στη θεραπεία του καρκίνου) στη Listeria αποτελεί αναμφισβήτητα μια επαναστατική προσέγγιση, που παρέχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια νέα εποχή στη θεραπεία του καρκίνου, που θα μπορέσει να εξασφαλίζει θεραπευτικά σχήματα για τον ασθενή χωρίς σημαντικές παρενέργειες, σε συνδυασμό με θεαματική βελτίωση και ενδεχομένως πλήρη ίαση.