Ειδήσεις

Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής-Μητσοτάκης: Κάποιοι επέμειναν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους

Ολοκληρώθηκαν είκοσι λεπτά μετά την έναρξή τους οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οπως ανέφερε διπλωμάτης δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία.

«Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, αναγνώρισε ο Σαρλ Μισέλ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ότι «οι διαφορές μεταξύ των ηγετών είναι πολύ μεγάλες για να υπάρξει τώρα συμφωνία» και ότι «είναι άγνωστο πότε θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σήμερα».

Οι 27 ηγέτες πέρασαν δύο ημέρες χωρίς να βρεθεί κοινός τόπος για τον προϋπολογισμό του 2021-27, με το χάσμα να είναι εμφανές ανάμεσα στις χώρες που ωφελούνταν περισσότερο και τα πλουσιότερα κράτη-μέλη που ήταν αποφασισμένα να περιορίσουν τις δαπάνες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής χθες το βράδυ, επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο αγώνα δρόμου με διμερείς συναντήσεις, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των χωρών που εισφέρουν στον προϋπολογισμό και αυτών που είναι ωφελούμενες.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις σε άλλο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε εξαμερής συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την καγκελάριο της Γερμανίας, ‘Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί και στη συνάντηση των χωρών της ομάδας Φίλων της Συνοχής.

Κυρ. Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο: Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους

Οι προσδοκίες να πετύχουμε μια συμφωνία στην πρώτη απόπειρα ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «θα πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική δραματοποίηση, τέτοιες συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη στήριξη των δύο παραδοσιακών πυλώνων της ΕΕ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής» ενώ αναφερόμενος στις δυσκολίες που προέκυψαν είπε πως «η απουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στερεί μια σημαντική χώρα συνεισφοράς και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ένα φιλόδοξο σχέδιο πολιτικών που χρειάζονται πρόσθετους πόρους, όπως πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας και πολιτικές που έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας».

Σε αυτό ο πρωθυπουργός πρόσθεσε και «την επιμονή τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ε.Ε. Με άλλα λόγια κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους».

Αναφερόμενος στις βασικές θέσεις με τις οποίες προσήλθε η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση είπε ότι είναι «η στήριξη των αγροτών για τη μετάβαση σε μια παραγωγική διαδικασία φιλική προς το περιβάλλον, ένα μεγαλύτερο ΕΣΠΑ εμπροσθοβαρές, αλλά και η διάθεση πόρων για τη δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση περιοχών και τέλος η στήριξη πολιτικών που αφορούν τη μετανάστευση, τη στήριξη συνόρων και τη Frontex».

Ωστόσο, «δεν μπήκαμε ποτέ σε ουσιαστική συζήτηση» τόνισε ο πρωθυπουργός λόγω των έντονων διαφωνιών. Και πρόσθεσε:

«Είχαμε μία πρώτη απόπειρα επίλυσης αυτού του δύσκολου σταυρόλεξου. Οι χώρες της συνοχής (17 χώρες δηλαδή) κράτησαν μία σταθερή γραμμή διεκδικώντας το αυτονόητο και τις επόμενες εβδομάδες θα διαβουλευθούμε μεταξύ μας και με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για μια Ευρώπη που μας αξίζει».

Σε ό,τι αφορά το κονδύλι για τη μετανάστευση ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι μειωμένο σε σχέση με την αρχική πρόταση είναι δεδομένο από τα 31 δισ. πέσαμε στα 21 αλλά είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό που είχαμε».

«Εξέφρασα την ανησυχία μου για αυτή τη μείωση εξηγώντας ότι μια χώρα που προστατεύει τους πολίτες της δεν μπορεί να κάνει πράξη αυτές τις πολιτικές εάν δεν έχει εργαλεία και πόρους για να φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου