Στις πανελλήνιες κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αγρότες της Ρόδου. Χθες το πρωί, αγρότες από τη Νότια Ρόδο και από άλλες περιοχές έφθασαν στο Μαντράκι με τα τρακτέρ τους, αποκλείοντας συμβολικά τον δρόμο μπροστά από την Περιφέρεια, για να διαμαρτυρηθούν για τα υψηλά κόστη παραγωγής και τις ζημιές που προκαλούν στις καλλιέργειες τα ελάφια, ο πληθυσμός των οποίων έχει αυξηθεί πολύ, όπως υποστηρίζουν.
Μέλη της συντονιστικής επιτροπής είχαν συναντήσεις στην Περιφέρεια και στον Δήμο, όπου επέδωσαν ψηφίσματα με τα αιτήματά τους. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύεις για την επίλυση των προβλημάτων τους.
«Είναι πολλά τα προβλήματα των αγροτών και αυξάνονται καθημερινά και καμία λύση δεν δίνεται εδώ και χρόνια. Βαρεθήκαμε πια να ακούμε. Τα σοβαρότερα ζητήματα για τους αγρότες είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και το κυριότερο όλων, οι ζημιές από τα ελάφια.
Χρειαζόμαστε 500 ευρώ το στρέμμα για να περιφράξουμε τα χωράφια μας. Είναι δυσβάστακτο το κόστος. Απαιτούμε λύσεις εδώ και τώρα, αλλιώς δεν θα φύγουμε από εδώ. Δεν ζητάμε καμία χάρη…», δήλωσε ο κ. Ηλίας Λέργος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών από την Απολακκιά.
Ο κ. Νίκος Φρατζής, επίσης μέλος της συντονιστικής επιτροπής, σημείωσε ότι ποτέ δεν έχουν αποζημιωθεί οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια, ενώ τα κόστη για την περίφραξη των χωραφιών τους είναι δυσβάστακτα.
«Προβήκαμε σε αυτή την κινητοποίηση, ζητώντας λύσεις στα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Τα ελάφια καταστρέφουν τις καλλιέργειές μας και εδώ και δέκα χρόνια μας υπόσχονται αποζημιώσεις τις οποίες δεν λάβαμε ποτέ, ενώ καμία λύση για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούν τα ζώα δεν έχει δοθεί. Επίσης, πέρα από τις ζημιές στις καλλιέργειες έχουν αυξηθεί και τα τροχαία ατυχήματα με τα ελάφια», είπε ο κ. Φρατζής, και συμπλήρωσε ότι:
«Τα αυξημένα κόστη παραγωγής έχουν κινητοποιήσει τους αγρότες ανά την Ελλάδα. Τα προβλήματά μας είναι κοινά. Ζητάμε άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε, να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργούμε. Αυτό συμφέρει όλη την κοινωνία. Αν εγκαταλείψουμε τα χωράφια, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων θα εκτοξευθούν. Ζητάμε πράξεις και όχι λόγια».
Τέλος ο κ. Φρατζής σημείωσε ότι η τοπική παραγωγή μειώθηκε από 50% την τελευταία πενταετία εκφράζοντας την ανησυχία του για την περαιτέρω συρρίκνωσή της.
Στην χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχε και ο Συνεταιρισμός των Μελισσοκόμων. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Σάββας Σαββούλης δήλωσε ότι η παραγωγή ντόπιου μελιού μειώθηκε πέρυσι πάρα πολύ.
Οι μελισοκόμοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όπως είπε, και κάλεσε τους πολίτες να προτιμούν μόνο το ντόπιο μέλι.
«Η προηγούμενη χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τη μελισσοκομία… Αυξήθηκε τρομερά το κόστος παραγωγής λόγω και της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.
Πρέπει να στηριχθεί η μελισσοκομία», είπε ο κ. Σαββούλης δηλώνοντας ότι χρειάζεται να συντηρηθούν οι αγροτικοί δρόμοι, ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση των παραγωγών και μελισσοκόμων στις αγροτικές περιοχές.
https://www.dimokratiki.gr/22-02-2022/katevikan-stin-poli-me-trakter-oi-agrotes-tis-notias-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.