Στο πέρας της αγροτικής κινητοποίησης στο κέντρο της Ρόδου, την Δευτέρα 21/2, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη την χώρα. Στη συνάντηση, συμμετείχε η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Νότιας Ρόδου και άλλοι εκπρόσωποι φορέων αγροτών, βουλευτές, καθώς και θεσμικοί εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου και πολιτικά κόμματα.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρών ήταν ο αναπλ. Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής, Δημήτρης Καραγιάννης, ο οποίος κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στους παραγωγούς.
Όπως ο ίδιος τόνισε, «τα αποτελέσματα της διαχρονικής απαξίωσης της αγροτικής οικονομίας, τα βιώσαμε ως χώρα με τον χειρότερο τρόπο στην κρίση του 2010. Δυστυχώς όμως, δε φαίνεται να έχουμε πάρει όλοι το μάθημά μας. Σήμερα, σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά, και έχοντας μεσολαβήσει -πέραν της οικονομικής κρίσης- και η πανδημία, συνεχίζεται η απαξίωση του πρωτογενούς τομέα και οι αγροτικές οικογένειες βρίσκονται ένα βήμα από την οριστική εξαθλίωση. Τα προβλήματα που καθιστούν αδύνατη την επιβίωση των αγροτών είναι πολλά και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Ενδεικτικά αναφέρω το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, το αυξημένο κόστος αγροτικών εφοδίων και κόστους παραγωγής, την υποχρηματοδότηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και τις τραγικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή
των δικαιούχων, τον υψηλό Ειδικό Φόρος Κατανάλωσης, τις καταστροφές καλλιεργειών από τα ελάφια. Τα όποια κυβερνητικά μέτρα έχουν εξαγγελθεί παραμένουν ανεπαρκέστατα και οι υποσχέσεις για το μέλλον δεν επιλύουν το σημερινό πρόβλημα της επιβίωσης τόσο των αγροτών όσο και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προτείνουμε μεταξύ άλλων τα εξής:
– Να τεθεί άμεσα σε ισχύ η διάταξη του Νόμου 4424/2016 (ΦΕΚ 183/Α/27-9-2016). Πρόκειται για διάταξη που έφερε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η οποία συμπληρώνει το Ν. 3877/2010 (παρ.1, άρθρο 5 «Ασφαλιζόμενοι φυσικοί κίνδυνοι, παθήσεις, και ασθένειες») με την προσθήκη «ιγ) ζημιές που προκαλούνται από άγρια ελάφια (Dama dama) στη φυτική παραγωγή της νήσου Ρόδου». Η διάταξη έχει ενταχθεί στη μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2019, για την αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ο νόμος.
– Μείωση του ΦΠΑ για λιπάσματα – ζωοτροφές και αγροεφόδια
– Αυξημένη χρηματοδότηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου για όλα τα προϊόντα που αφορούν γεωργία, κτηνοτροφία και μελισσοκομία και έγκαιρη αποπληρωμή των δικαιούχων
– Άμεση επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
– Ρύθμιση αγροτικών χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, σε τράπεζες και Δημόσιο