Ειδήσεις

Τα σχέδια για το νέο ΤΑΙΠΕΔ

Σε μια ΕΤΑΔ περισσότερο ενεργή απ’ ό,τι ήταν αυτή στο παρελθόν θέλει να μετασχηματίσει η κυβέρνηση το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Παράλληλα, οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, είτε αυτές αφορούν εταιρικά περιουσιακά στοιχεία (ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ, ΕΛΠΕ κ.λπ.) είτε τις παραχωρήσεις υποδομών προς εκμετάλλευση (λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.), επιδίωξη θα είναι να αφαιρεθούν από το ΤΑΙΠΕΔ και να επιστρέψουν στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς και στην κυβέρνηση.

Το νέο Ταμείο Δημοσίου Πλούτου, στο οποίο, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, θα μετασχηματιστεί το ΤΑΙΠΕΔ, ωθείται σε ένα μοντέλο λειτουργίας αντίστοιχο της ΕΤΑΔ, εφαρμόζοντας κυρίως εργαλεία μακροχρόνιας μίσθωσης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ετσι, όπως ανέφερε και η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή, το Δημόσιο θα έχει στο διηνεκές έσοδα και ταυτόχρονα δεν θα απολέσει την περιουσία του.

Η εμπειρία

Την κατεύθυνση αυτή δείχνει και η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία αποτελείται από ανθρώπους που η εμπειρία τους εστιάζεται στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Η επιχειρηματική εμπειρία του νέου προέδρου του Ταμείου, Στέργιου Πιτσιόρλα, εξειδικεύεται στην προώθηση τουριστικών επενδύσεων στη Χαλκιδική, ενώ και ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Αντώνης Λεούσης, έχει μακρά καριέρα στην αξιοποίηση ακινήτων (Ιονική Ακινήτων, Alpha Αστικά Ακίνητα). Επίσης, τα υπόλοιπα τρία μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή με αξιοποιήσεις ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά, στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων και άλλων κρίσιμων βιομηχανιών φαίνεται ότι προωθείται ένα μοντέλο αντίστοιχο με εκείνο του «Ελ. Βενιζέλος». Επιδιώκεται δηλαδή ένα μοντέλο αποκρατικοποιήσεων όπου η παρουσία του κράτους θα είναι τουλάχιστον ισχυρή, αν όχι κυρίαρχη. Ειδικά στον τομέα των δικτύων κοινής ωφέλειας (ύδρευσης, ενέργειας κ.λπ.) δεν γίνεται κουβέντα για αλλαγή ελέγχου από το κράτος στους ιδιώτες.

Οσες αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν εγκριθεί από τη Βουλή (περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κ.ά.), σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, θεωρούνται μη ολοκληρωμένες και άρα, αντικείμενο επανεξέτασης. Ωστόσο η αναπληρώτρια υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί για το είδος της επανεξέτασης. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ωστόσο εμφανίσθηκε υπέρμαχος της αξιοποίησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων μέσω συμπράξεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Τα παραπάνω συνιστούν τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης, όπως αυτή παρουσιάστηκε τόσο από την κ. Βαλαβάνη όσο και από τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή. H κ. Βαλαβάνη υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας δημιουργίας του νέου Ταμείου και της εισφοράς σ’ αυτό όλης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μέσω απορρόφησης της ΕΤΑΔ από το ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, τα έσοδα που θα δημιουργεί το νέο Ταμείο δεν θα οδεύουν στους δανειστές και στην αποπληρωμή του χρέους, αλλά στην ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και των κοινωνικών πολιτικών του κράτους. Προς την κατεύθυνση αυτή, η αναπληρώτρια υπουργός κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Φυσικά, πολλά από τα παραπάνω, όπως εκφράσθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό και τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, συνιστούν μονομερείς ενέργειες και δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών μας. Μια συμφωνία με τους πιστωτές μπορεί να μεταβάλει πολλά από αυτά και κυρίως τον χαρακτήρα και τον σκοπό του ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, μπορεί να μεταβάλει τη στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς αποκρατικοποιήσεις. Πάντως, με δεδομένο τον χρόνο που έχει χαθεί έως τώρα, οι στόχοι του 2015 για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έχουν μειωθεί δραστικά και δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις λίγες δεκάδες εκατ. ευρώ. Αυτό άλλωστε τόνισε στη Βουλή και η κ. Βαλαβάνη, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κανένας στόχος.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου