Η ακτοπλοϊκή και η ενεργειακή σύνδεση Κρήτης – Δωδεκανήσου, αποτελεί άξονα προτεραιότητας στον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό στη νησιωτική Ελλάδα
Για την αναπτυξιακή και την κοινωνική σημασία της συγκοινωνιακής, ενεργειακής και τεχνολογικής διασύνδεσης των περιφερειών Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, Δημήτρης Γάκης, στη συζήτηση για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κρήτης, την Πέμπτη 17.03.16 στη Βουλή.
Το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης για την περίοδο 2015-2019, παρουσίασε στην Επιτροπή Περιφερειών ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γεώργιος Σταθάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, που αναφέρθηκαν στις κυβερνητικές προτεραιότητες για την περιφερειακή ανάπτυξη στους τομείς αρμοδιότητας τους.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στη ομιλία του αναφέρθηκε σε τρία ζητήματα που αφορούν το πλαίσιο της συζήτησης για τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό των Περιφερειών, σημειώνοντας τα ιδιαίτερα νησιωτικά προβλήματα – στην ακτοπλοϊκή σύνδεση και στην επάρκεια ισχύος στις τουριστικές περιοχές του Ν. Αιγαίου – αλλά και τα παραδείγματα καλών πρακτικών στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στην Περιφέρεια Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στο ρόλο της Επιτροπής Περιφερειών στη διατύπωση προτάσεων προς την Κυβέρνηση για ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με έμφαση στην «περιφερειακή συνιστώσα» και , εκμεταλλευόμενος την παρουσία των κυβερνητικών στελεχών, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των περιφερειακών αρχών στον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό τους για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς και την αξιοποίηση προγραμμάτων – με έμφαση τις λιγότερο αναπτυγμένες, απομακρυσμένες – ορεινές και νησιωτικές – περιοχές.
Τέλος, ο Δημήτρης Γάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις στενές, και κοινού συμφέροντος, σχέσεις που έχουν σφυρηλατήσει οι Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου. Αναφέρθηκε στη συγκοινωνιακή (ακτοπλοϊκή και αεροπορική) και ενεργειακή διασύνδεση των δύο περιφερειών με την Ηπειρωτική Ελλάδα, έργα που «θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη των δύο όμορων γεωγραφικά Περιφερειών», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Δωδεκανήσου. Πέραν της αναπτυξιακής σημασίας της σύνδεσης των λιμανιών και των αεροδρομίων της Κρήτης με τη Δωδεκάνησο, υπάρχει και η κοινωνική συνιστώσα, είπε ο Δημήτρης Γάκης. Τουρισμός, μετακίνηση των φοιτητών και η λογική του σχεδιασμού και της υλοποίησης ώριμων αναπτυξιακών έργων στη γεωγραφική ζώνη Κρήτης – Δωδεκανήσου, που θα συνδέσει ακόμα περισσότερο τις δύο Περιφέρειες στην εφαρμογή του κοινού στόχου για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή στη νησιωτική Χώρα.