Ειδήσεις

Τουρισμός: Διπλή «νίκη» Ρόδου – Ηρακλείου τον Φεβρουάριο στη γερμανική αγορά

Ελληνικό δίδυμο «κορυφής» τον Φεβρουάριο στις κρατήσεις διακοπών στη Γερμανία. Μεγάλη πτώση των προορισμών Τουρκίας, Αιγύπτου. Κρίσιμη παράμετρος ο οδικός τουρισμός από Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη.

«Νίκη ψυχολογίας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με όρους ποδοσφαίρου/μπάσκετ το γεγονός πως Ηράκλειο και Ρόδος κατέγραψαν το Φεβρουάριο τη μεγαλύτερη άνοδο κρατήσεων στη αγορά της Γερμανίας μεταξύ όλων των προορισμών της Μεσογείου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι κύριοι προορισμοί της Τουρκίας και της Αιγύπτου εμφάνιζαν μεγάλη πτώση. Οι φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, ωστόσο, θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό και από το τουριστικό ρεύμα που φθάνει στη χώρα μας οδικώςαπό τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων Bistro την οποία χρησιμοποιούν 11.000 γερμανικά τουριστικά γραφεία και 350 online ταξιδιωτικά πρακτορεία για να κάνουν κρατήσεις «πακέτων» διακοπών που προέρχονται από 130 τουρ οπερέϊτορ.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης (Ηράκλειο) ήταν το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Bistro, αυτό που κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων πακέτων φθάνοντας στο +56% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η «πρωτιά» ήρθε, μάλιστα, ως συνέχεια της ανόδου που εμφάνισε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης στις κρατήσεις Ιανουαρίου (+26%).

Το ελληνικό δίδυμο «κορυφής» στη Γερμανική αγορά επιτεύχθηκε χάρη στις εξίσου υψηλές επιδόσεις της Ρόδου κατά τον ίδιο μήνα. Σύμφωνα με το Bistro οι κρατήσεις για το «σμαραγδένιο» νησί κατέγραψαν 37% άνοδο το Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ενισχύοντας την ανοδική δυναμική κρατήσεων που αποτυπώθηκε τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο με διψήφια ποσοστά αύξησης.

Βουτιά στην Τουρκία, πτώση στην Αίγυπτο

Την ίδια στιγμή η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας εξακολουθεί να κλυδωνίζεται με το αεροδρόμιο της Αττάλειας (πύλη για τη λεγόμενη τουρκική Ριβιέρα) κατέγραφε το Φεβρουάριο μεγάλη πτώση κρατήσεων 42%. Το αποτέλεσμα ήταν να περιοριστεί στο 19% το μερίδιο αγοράς της τουρκικής παραθεριστικής «Μέκκας» μεταξύ των 10 δημοφιλέστερων προορισμών για διακοπές των Γερμανών σε όλη τη Μεσόγειο.

Το πιο οδυνηρό για τον βασικό πόλο αναψυχής της Τουρκίας είναι πως στα στοιχεία δείχνουν να παγιώνονται οι απώλειες για τη φετινή χρονιά καθώς είχε προηγηθεί ένα κατακόκκινο τρίμηνο με πτώση 40% τον Ιανουάριο, 26% τον Δεκέμβριο και 24% το Νοέμβριο.

Στο ίδιο καθοδικό κανάλι κινούνται οι κρατήσεις από τη Γερμανία για την Αίγυπτο. Σύμφωνα πάντα με το Bistro το μεγαλύτερο αεροδρόμιο υποδοχής ξένων τουριστών της χώρας (Ουργκάντα) κατέγραψε πτώση κρατήσεων 29% το Φεβρουάριο, τον Ιανουάριο οι κρατήσεις κινούνταν με ελεύθερη πτώση (-57%) ενώ η πτώση έφθασε το 29% το Δεκέμβριο και το 42% το Νοέμβριο.

Ισχυροί Γερμανοί τουρ οπερέϊτορ, ωστόσο, τροποποιούν ακόμα και τώρα τα προγράμματά τους, ενώ όλα δείχνουν πως θα επιχειρηθεί μια συντονισμένη προσπάθεια ανάκαμψης των κρατήσεων για την Τουρκία.

Στην πρώτη περίπτωση ο FTI συμφώνησε με την ολλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Transavia για πρόσθετες πτήσεις που θα ξεκινήσουν στα τέλη Μαρτίου, θα αναχωρούν από το Μόναχο και θα κατευθύνονται σε παραλιακές πόλεις κυρίως της Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι τουρ Γερμανοί οπερέϊτορ Thomas Cook και FTI εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε διαφημιστική καμπάνια με την ελπίδα να αναθερμανθούν οι κρατήσεις για την Τουρκία προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειές τους.

Με δεδομένη την ανάκαμψη κρατήσεων από τη Γερμανία για ελληνικούς προορισμούς, κρίσιμος για τις τελικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού φέτος φαίνεται πως θα είναι οι οδικές αφίξειςαπό χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές στο ξεκίνημα της χρονιάς παρά τα προβλήματα που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο στις πύλες εισόδου με τη Βουλγαρία, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Το πρόβλημα, όμως, εντάθηκε στους επόμενους μήνες εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη (βασική πύλη για την ΠΓΔΜ).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι οδικές αφίξεις μέσω Βουλγαρίας κατέγραψαν πτώση 40% τον Ιανουάριο αλλά εμφάνισαν αύξηση 12% από τις άλλες πύλες εισόδου της χώρας.

Το φετινό στοίχημα του οδικού τουρισμού, πάντως, είναι πολλαπλό καθώς εμπεριέχει αρκετές «μεταβλητές» για τις οποίες τα δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς. Μια από αυτές αφορούν τις αφίξεις από τη γειτονική Τουρκία, η οποία εξελίσσεται σε κύρια «δεξαμενή» άντλησης πελατείας του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου