Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σχετικά τις τελευταίες εξελίξεις για την χρηματοδότηση από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, κρούοντας παράλληλα τον «κώδωνα» του κινδύνου για ενδεχόμενη απώλεια πόρων, καθώς η Περιφέρειά μας, κατατάσσεται ακόμη στις πολύ αναπτυγμένες της χώρας!
«Μετά την ανακοίνωση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχετικά με το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου, θεωρώ ότι αυτό, αποτελεί μια πολύ μεγάλη και σοβαρή εξέλιξη για την Περιφέρειά μας και για τα νησιά», ανέφερε, ευχαριστώντας προσωπικά και τον ίδιο τον κ. Χαρίτση για την αρωγή του στην αύξηση του προϋπολογισμού.
«Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, πέρασαν δεκάδες σημαντικά έργα, τα οποία έχουν ανάγκη τα νησιά μας, υπερδιπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός που αφορά έργα υποδομών, έργα στην υγεία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό (για 1η φορά) και στην επιχειρηματικότητα. Ένα θέμα που θίχθηκε έχει να κάνει με την επόμενη προγραμματική περίοδο –μετά το 2022, διότι το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2022 και με την πολύ μεγάλη πολιτική απόφαση που αναμένεται στις Βρυξέλλες σχετικά με την ‘πολιτική συνοχής’. Αυτό, σημαίνει ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί πόροι που σήμερα έχουμε και εκτελούμε μέσω αυτών τα έργα, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης της Ευρώπης, να έχει αυτό που λέμε ‘πολιτική συνοχής’. Δηλαδή, οι περιοχές που είναι πίσω σε σχέση με κάποιες άλλες σε δείκτες συγκεκριμένους να έχουν τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Αυτή η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη και βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Αφενός, χαίρομαι διότι το υπουργείο είναι γνώστης του ζητήματος αλλά, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος: να πληγεί καθοριστικά ΜΟΝΟ το Νότιο Αιγαίο. Κι αυτό γιατί υπάρχει μια ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ που μας κατατάσσει στην κατηγορία των πολύ ανεπτυγμένων περιφερειών !!!», είπε ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Χατζημάρκος, υπογράμμισε πως είναι σαφές, σύμφωνα με όλους τους δείκτες ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ΔΕΝ ανήκει πλέον σε αυτή την κατηγορία, ενώ οι Βρυξέλλες επιμένουν να δουλεύουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του 2008 -πολύ πριν την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα: «Δηλαδή, δεν έχουν συμπεριλάβει καθόλου την περίοδο που ξέσπασε η κρίση στην χώρα, με συνέπεια να είμαστε η περιφέρεια με την μεγαλύτερη πτώση ΑΕΠ στην Ευρώπη…», ανέφερε.
Όπως ανακοίνωσε, θα έχει δύο συναντήσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο γι αυτό το ζήτημα και σε κάθε περίπτωση, μπορεί να ανατραπεί το ενδεχόμενο, εφόσον υπάρχει συνεργασία με την κυβέρνηση και με το υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης. «Το 2023 είναι…αύριο –όταν μιλάμε με όρους χρηματοδοτικούς. Η ΠΝΑΙ κινδυνεύει να μείνει χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους γι αυτό προετοιμαζόμαστε για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Περιμένω την τελική επιβεβαίωση μετά την συνάντηση που είχα στην Σύρο με τον πρωθυπουργό κ. Αλ.Τσίπρα όταν θα έρθει στην Ρόδο. Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο θα γίνει τελικά Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Απριλίου».
Ο κ. Χατζημάρκος, μίλησε ακόμη για την πρόταση της ΠΝΑΙ που είχε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να ανοίξουν νέοι δρόμοι για πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης –εκφράζοντας αισιοδοξία για την έκβασή της.
Οι τουριστικές εκθέσεις και οι νέες αγορές
Ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε και στις τουριστικές εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η μία στην Μόσχα και η άλλη στο Παρίσι, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την παρουσία των νησιών μας και για την ανταπόκριση που σημειώθηκε: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως συνεχώς αυξάνονται οι εκπρόσωποι των νησιών που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Η γαλλική αγορά είναι μια πολύ ειδική αγορά για τα μεσαίου και μικρού μεγέθους νησιά μας, που έχουν πολύ πιστό κοινό από την Γαλλία και είναι η πρώτη φορά που τους δίνεται η δυνατότητα μέσω της ΠΝΑΙ να έχουν παρουσία εκεί. Έχουμε εξαιρετικά μηνύματα και το 2018 περιμένουμε αύξηση που θα ξεπερνά το 20%.
Η ρωσική αγορά από την άλλη, είναι μια ιδιαίτερη αγορά με δύο προβλήματα: κατ’ αρχήν τον χρόνο έκδοσης βίζας (αν και ομαλοποιήθηκε πλέον) και κατά δεύτερον, το πολιτικό περιβάλλον. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τους εξερχόμενους από την Ρωσία τουρίστες, επηρεάζεται από κεντρικές πολιτικές αποφάσεις –είτε έχει να κάνει με την δρομολόγηση πτήσεων, είτε έχει να κάνει με εργαζομένους σε πολύ μεγάλες ρωσικές εταιρείες που κάνουν διακοπές με χρήματα που πληρώνονται από την εταιρεία στην οποία εργάζονται ή από το συνδικαλιστικό τους ταμείο. Κι εκεί η δική μας δυνατότητα παρέμβασης είναι σε επίπεδο Περιφερειών καθώς λειτουργούν εντελώς διαφορετικά. Κι από εκεί αναμένουμε διψήφιο αριθμό αφίξεων…» όπως τόνισε.
Ενδιαφέρον, παρουσίασε η τοποθέτηση του περιφερειάρχη αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΠΝΑΙ για το άνοιγμα νέων αγορών με σημείο αιχμής τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα που αποτελεί και τον επόμενο μεγάλο στόχο, που είναι η μεθοδική προσέλκυση πτήσεων από αγορές της Μέσης Ανατολής: «Αυτό το δουλεύουμε με το υπουργείο Τουρισμού και μας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα σε αυτές τις χώρες. Θα έχουμε και ειδικό συνεργάτη γι αυτό και ξεκινάμε την προσπάθεια από τον προσεχή Μάιο – Ιούνιο. Αυτές οι αγορές αποτελούν την πολύ μεγάλη ‘πύλη’ της Ασίας (και Αφρικής) τόσο για την χώρα όσο και για την περιοχή μας», κατέληξε ο περιφερειάρχης.