Να μην γίνει κατηγορία εις βάρος μιας 49χρονης, υπηκόου Τουρκίας, μόνιμης κατοίκου Γαλλίας, η οποία κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Η κατηγορούμενη είχε αφεθεί τον Αύγουστο του 2015 ελεύθερη με τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ.
Η 49χρονη συνελήφθη, όπως έγραψε η «δημοκρατική», από στελέχη του 6ου ΕΤΕΘ Ρόδου, στην Κάλαθο.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, που σχημάτισαν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Αρχαγγέλου, η 49χρονη περί ώραν 13.00 συνελήφθη από στελέχη του 6ου ΕΤΕΘ να φωτογραφίζει τις εγκαταστάσεις του, αφού παραβίασε σχετική σήμανση περί απαγόρευσης εισόδου.
Η 49χρονη, που διέμενε με τον σύντροφό της και τα δύο παιδιά της ηλικίας 14 και 18 ετών, σε παρακείμενο πολυτελές ξενοδοχείο, εισήλθε πεζή από τη νότια πλευρά του στρατοπέδου, ανεβαίνοντας από απόκρημνη βραχώδη παραλιακή περιοχή, που συνορεύει με το ξενοδοχείο Lindos Step και κατευθύνθηκε σε κορυφή λόφου, εντός του στρατοπέδου.
Εκεί τράβηξε με ένα κινητό τηλέφωνο τύπου iphone 5s, 33 φωτογραφίες. Προέκυψε ακόμη ότι η πρώτη φωτογραφία είχε τραβηχτεί την 10.03 ώρα της ίδιας ημέρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι παρέμεινε στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου επί πολλή ώρα.
Μεταξύ άλλων, φωτογράφησε την αποβάθρα στο λιμάνι του στρατοπέδου και δύο σκάφη του ελληνικού στρατού. Δεν βρέθηκαν φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις εντός του στρατοπέδου.
Απολογούμενη ενώπιον της Ανακρίτριας ισχυρίστηκε ότι οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου βρίσκονται σε κοινή θέα στο διαδίκτυο και απεικονίζονται στο δορυφορικό σύστημα της google earth, με αποτέλεσμα να μην συντρέχει κανένας λόγος για οποιονδήποτε, που ήθελε να συλλέξει πληροφορίες για την τοποθεσία, να τραβήξει φωτογραφίες από το σημείο.
Επέμεινε ότι είναι φυσιολάτρης. Ισχυρίστηκε ότι της αρέσει η πεζοπορία, ότι πραγματοποιεί περιπάτους και τραβά φωτογραφίες της φύσης, ενώ περαιτέρω ανεβαίνει σε κορυφές λόφων για προσευχή.
Υποστήριξε ακόμη ότι στη διαδρομή της προς το στρατόπεδο δεν είδε απαγορευτικές πινακίδες ή στρατιώτες ή περίφραξη και δεν γνώριζε, ούτε μπορούσε να γνωρίζει, ότι η πρόσβαση στην περιοχή δεν επιτρεπόταν.
Σε κάποιο σημείο της διαδρομής, είδε μόνο ένα συρματόπλεγμα και όπως είπε, υπέθεσε ότι ήταν ιδιωτική περίφραξη. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι φωτογραφίες που είχε διαγράψει ήταν selfie, οι οποίες δεν της άρεσαν.
Από το ίδιο κινητό έχουν διαγραφεί ακόμη 16 φωτογραφίες, η πρόσβαση στις οποίες είναι κλειδωμένη και για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί η έρευνα στο περιεχόμενο του κινητού από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Έρευνα διενεργήθηκε και σε ένα φορητό υπολογιστή, που βρέθηκε στο δωμάτιο, όπου διαμένει η αλλοδαπή, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ανήκε στην κόρη της, αφού βρέθηκαν αρκετές προσωπικές της φωτογραφίες.
Από την έρευνα στα κατασχεθέντα αρμοδίως δεν προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος και κρίθηκε ότι από τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει δεν προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος για το οποίο κατηγορήθηκε.
Ως συνήγορος υπεράσπισής της παρέστη ο δικηγόρος κ. Βασίλης Υψηλάντης.
https://www.dimokratiki.gr/22-03-2018/den-tha-ginei-katigoria-eis-varos-49chronis-toyrkalas-gia-kataskopeia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.