Αποκαλυπτικός όσον αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και το πώς αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού, εμφανίζεται σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Βασίλης Κινούς, διευθυντής ΕΣΥ στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πρώην πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου και μέλος του δ.σ.
«Είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος όπως ανέφερε στο διάγγελμα του και ο Πρωθυπουργός», όπως λέει, ενώ διερωτάται «πού είναι οι 2.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που είχαν εξαγγελθεί».
Επιπλέον, υπογραμμίζει πως: «Στο Νοσοκομείο μας δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει το τεστ κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτό υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα αποτελέσματα των δειγμάτων που αναγκαστικά πρέπει να στέλνονται στην Αθήνα» ενώ ξεκαθαρίζει ότι «Βρισκόμαστε σε ειδικές συνθήκες πολέμου οπότε τα τμήματα και το προσωπικό αναπροσαρμόζονται ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι σε περίπτωση που χρειαστούν».
Όπως λέει, «Όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε την μάχη εάν χρειαστεί. Στην πρώτη γραμμή Εντατικολόγοι και Αναισθησιολόγοι μετά Παθολόγοι, Χειρουργοί και έπονται όλοι οι άλλοι. Χρειαζόμαστε όπλα φυσικά όπως και υλικά για την προστασία μας».
Ο κ. Κινούς πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος λέγοντας: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Τώρα είναι η ώρα να υπακούσουμε με τον καλύτερο τρόπο στις ανακοινώσεις των ειδικών. Όσο καλύτερα τηρούμε τα μέτρα που αναγγέλλονται τόσο περισσότερο δίνεται η δυνατότητα σε εμάς που θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που θα μας έχουν ανάγκη. Ο εχθρός δεν είναι ανίκητος η μάχη θα κερδηθεί, αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες….»
• Κύριε Κινούς, ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση έλαβε αυστηρά μέτρα προσπαθώντας να σταματήσει ή να επιβραδύνει την εξάπλωση. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο από εσάς.
Στην κατάσταση που ζούμε είναι αναγκαία η ατομική υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων προστασίας και επίσης αναγκαία η συμμόρφωση προς τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών . Όλα αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν όμως την κρατική ευθύνη για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορωνοϊού.
Είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος όπως ανέφερε στο διάγγελμα του και ο Πρωθυπουργός. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστεί όσο είναι δυνατόν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει στην εμπροσθοφυλακή όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσει να αναμετρηθεί με τον εχθρό και να τον νικήσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. Από την εξαγγελία για 2.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πόσες έχουν γίνει μέχρι τώρα; Δεν έχει γίνει η παραμικρή νύξη για προσλήψεις γιατρών. Οι υγειονομικοί που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον «αόρατο» εχθρό, αλλά αναμετρώνται καθημερινά με τραγικές ελλείψεις ζητούν να προχωρήσουν άμεσα οι μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων με προτεραιότητα την στελέχωση των τμημάτων πρώτης γραμμής ΤΕΠ, ΜΕΘ, ΕΚΑΒ.
• Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου έλαβε επίσης μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει. Ωστόσο, όλοι οι κάτοικοι της Ρόδου έχουν αγωνία για την κατάσταση όπως εξελίσσεται εάν θα καταφέρει να την αντιμετωπίσει. Περιγράψτε μας τι συμβαίνει με γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό.
Θα ήθελα να αναφέρω πρώτα ότι στο Νοσοκομείο μας δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει το test του κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτό υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα αποτελέσματα των δειγμάτων που αναγκαστικά πρέπει να στέλνονται στην Αθήνα. Γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μηχάνημα στην αγορά ώστε να παραγγελθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα. Είναι ένα εργαλείο που το έχει ανάγκη το νοσοκομείο μας διότι δεν αφορά μόνο στην ανίχνευση του συγκεκριμένου ιού αλλά και της γρίπης και πολλών άλλων. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται με ευλάβεια από τους συμπολίτες μας όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται καθημερινά από τους ειδικούς. Έτσι θα δοθεί χρόνος σε όλους εμάς να σχεδιάσουμε και να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να δώσουμε την μάχη εάν χρειαστεί. Βρισκόμαστε σε ειδικές συνθήκες πολέμου οπότε τα τμήματα και το προσωπικό αναπροσαρμόζονται ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι σε περίπτωση που χρειαστούν. Ζητήσαμε επίσης την απόσπαση 15 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων από άλλες δομές υγείας της περιοχής μας και πιστεύουμε ότι όλοι θα ανταποκριθούν την δύσκολη αυτή περίοδο ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εάν χρειαστεί. Ο Διοικητής του νοσοκομείου εργάζεται προς την σωστή κατεύθυνση, άλλωστε είναι εκπαιδευμένος σε συνθήκες πολέμου.
• Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι γιατροί και νοσηλευτές δίνουν «μάχη» ενώ είναι πιο εύκολα εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό. Τι γίνεται με το Νοσοκομείο Ρόδου;
Όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε την μάχη εάν χρειαστεί. Στην πρώτη γραμμή Εντατικολόγοι και Αναισθησιολόγοι μετά Παθολόγοι, Χειρουργοί και έπονται όλοι οι άλλοι. Χρειαζόμαστε όπλα φυσικά όπως και υλικά για την προστασία μας. Ο σχεδιασμός για κάθε ακραία κατάσταση αναπροσαρμόζεται συνέχεια αναλόγως των νέων αναγκών και δεδομένων. Υπάρχουν υλικά για να ξεκινήσει η μάχη που όλοι απευχόμαστε να μην έρθει ποτέ.
• Τι πρέπει να κάνουν οι αρχές και όλοι οι αρμόδιοι για να αντιμετωπίσει η Ρόδος τον κορωνοϊό;
Πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται καθημερινά από όλους τους πολίτες. Μπορεί να γίνουν ακόμη πιο σκληρά. Η πολιτεία και οι αρχές θα πρέπει να εποπτεύουν εκεί που χρειάζεται για την ευλαβική τήρησή τους.
• Τα μέτρα προστασίας και το «Μένουμε Σπίτι» θα μας βοηθήσουν; Είστε αισιόδοξος για τον τρόπο με τον οποίο αντιδράμε κι εμείς ως πολίτες;
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Τώρα είναι η ώρα να υπακούσουμε με τον καλύτερο τρόπο στις ανακοινώσεις των ειδικών. Όσο καλύτερα τηρούμε τα μέτρα που αναγγέλλονται τόσο περισσότερο δίνεται η δυνατότητα σε εμάς που θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που θα μας έχουν ανάγκη. Ο εχθρός δεν είναι ανίκητος η μάχη θα κερδηθεί αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.