Καθώς όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει αρκετά, δεδομένου ότι όλες οι διαπραγματεύσεις για την ώρα έχουν πέσει στο κενό, η Αθήνα επιχειρεί να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της, σε ό,τι αφορά την οικονομία αφού όλα δείχνουν ότι ακόμα δεν έχουν έρθει τα δύσκολα.
Και αυτό γιατί εάν ο πόλεμος κρατήσει μέχρι το τέλος της άνοιξης, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τις ευάλωτες ομάδες θα εξανεμιστούν και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αναζητήσει νέες παρεμβάσεις.
Ο πρωθυπουργός σε καθημερινή βάση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις πρεσβείες των μελών χωρών της Ε.Ε, αλλά και των ΗΠΑ προκειμένου να έχει συνεχή ενημέρωση τόσο για τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, όσο κυρίως για τις εκτιμήσεις που γίνονται για το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος.
Οι πληροφορίες πάντως που φτάνουν στην Αθήνα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για το μέλλον του πολέμου. Καθώς ήδη έχουν συμπληρωθεί τρεις εβδομάδες, έχει αρχίζει και εδραιώνεται η άποψη ότι δεν πρόκειται για μία βραχεία στρατιωτική επέμβαση αλλά για κάτι μεγαλύτερο που κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για τη σύνοδο κορυφής (24-24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες) καθώς η ακρίβεια και τα ενεργειακά προβλήματα έχουν χτυπήσει την πόρτα όλης της Ευρώπης.
Παρ’όλα αυτά. οι πληροφορίες λένε ότι το οικονομικό επιτελείο δεν περιμένει κάτι ιδιαίτερα σπουδαίο για την αντιμετώπιση της κρίσης αφού και αυτή την φορά οι ισχυροί της Ευρώπης ακολουθούν το δικό τους δρόμο με βάση τα δικά τους συμφέροντα.
Οι χώρες του Νότου θα εμφανιστούν με τις δικές τους προτάσεις που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη τετραμερή συνάντηση της Ρώμης. Οι τέσσερις ηγέτες, θα προτάξουν την ανάγκη να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις, προκειμένου να προστατευθεί η συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά και γιατί οι εκρηκτικές ανατιμήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και προϊόντα, δεν αποκλείεται να αναζωπυρώσουν ακροδεξιά κινήματα που σήμερα βρίσκονται σε ύφεση.
«Υπάρχουν αυταπόδεικτες κερδοσκοπικές τάσεις, σε διεθνές επίπεδο, και η αντιμετώπισή τους απαιτεί εναρμονισμένες πολιτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Ε.Ε., έτσι ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και του ηλεκτρισμού. Όταν οι αγορές δεν ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, όταν γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, και πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη, έρχεται η ώρα για μια πολιτική παρέμβασης» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Πηγή topontiki.gr