Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», μια ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση». Η Ημερίδα διοργανώθηκε από Το Εργαστήριο Ψυχολογίας Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».
Στόχος της ήταν η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας σχετικά με τις νέες παιδαγωγικές τάσεις και προοπτικές των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα σε μεθόδους και καλές πρακτικές ενσωμάτωσής τους στη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία.
Οι εργασίες της ξεκίνησαν με εισαγωγικές τοποθετήσεις, που πραγματοποιήθηκαν από τους Κυριάκο Κυριακούλη, Γενικό Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» και Δημήτριο Σπανό, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι τοποθετήσεις αυτές σκιαγράφησαν τη θεματολογία της Ημερίδας και έθεσαν τους βασικούς προβληματισμούς.
Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν τρεις εισηγήσεις και υλοποιήθηκαν δύο εργαστήρια.
Ειδικότερα, η πρώτη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον Αλιβίζο Σοφό, Καθηγητή Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα «Ψηφιακή Εκπαίδευση quo vadis?». Ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση από τον Ευριπίδη Αναγνωστάκη, Καθηγητή πληροφορικής και Διευθυντή Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» με τίτλο «Ψηφιακός μετασχηματισμός στην εκπαίδευση: η προσέγγιση των Εκπαιδευτηρίων ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Την τρίτη εισήγηση παρουσίασε η Έλενα Ζαγλαρίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Microsoft Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα με θέμα «Μαθητές του μέλλοντος: δεξιότητες και πιστοποιήσεις για την ψηφιακή οικονομία».
Στη συνέχεια, όσοι παρακολούθησαν την Ημερίδα συμμετείχαν σε εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε από τους Σπυρίδωνα Σπύρου, Υπ. Διδάκτορα Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Παναγιώτη Κανύχη, Υπ. Διδάκτορα Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου και Δημήτριο Σπανό, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα «Δημιουργία και αξιοποίηση διαδραστικού, εκπαιδευτικού ψηφιακού υλικού με την Canva». Οι συμμετέχοντες έμαθαν να δημιουργούν το δικό τους ψηφιακό υλικό με την online πλατφόρμα δημιουργίας ψηφιακού υλικού «Canva».
Ακολούθησε το δεύτερο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε από τον Μάριο Χατζημιχάλη, καθηγητή Πληροφορικής και Διευθυντή Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» με θέμα «One to one devices and learning». Όσοι το παρακολούθησαν συμμετείχαν ως μαθητές σε μία διδασκαλία η οποία πραγματοποιήθηκε εφαρμόζοντας το μοντέλο “One to One Devices and Learning”. Οι συμμετέχοντες αξιοποίησαν τους προσωπικούς τους υπολογιστές και συνειδητοποίησαν όλα τα εκπαιδευτικά οφέλη που προσφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο διδασκαλίας σε μία τάξη. Επισημαίνεται ότι το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη στο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».
Οι συμμετέχοντες, κατά γενική ομολογία, βρήκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τις τρεις εισηγήσεις, καθώς επίσης και τα δύο εργαστήρια που υλοποιήθηκαν. Μέσω αυτών αναδείχθηκαν καλές πρακτικές και καινοτόμες τάσεις στο πεδίο των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση.