• Σε εξέλιξη δύο προανακρίσεις για σοβαρές υποθέσεις εξαπάτησης και σεξουαλικής εκβίασης από αγνώστους • Τα θύματα, ένας 16χρονος και ένας 58χρονος, κατήγγειλαν τις πράξεις στην Αστυνομία
Δύο περιστατικά που αποτυπώνουν τις σοβαρές διαστάσεις της διαδικτυακής εγκληματικότητας καταγράφηκαν μέσα στην ίδια ημέρα στη Ρόδο, κινητοποιώντας τις αστυνομικές αρχές. Το πρώτο αφορά υπόθεση εκδικητικής πορνογραφίας με θύμα έναν 16χρονο, ενώ το δεύτερο μια ηλεκτρονική απάτη με παραπλανητική αποστολή προϊόντων σε 58χρονο κάτοικο του νησιού.
Εκβίαση ανηλίκου μέσω TikTok και Telegram
Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 20 Μαρτίου 2025, όταν στις 22:20, 16χρονος προσήλθε σε αστυνομική υπηρεσία της Ρόδου για να καταγγείλει σοβαρή υπόθεση σεξουαλικής εκβίασης και παραβίασης προσωπικών δεδομένων μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, το απόγευμα της ίδιας ημέρας άγνωστο άτομο με ψευδώνυμο «Aloucious bea» επικοινώνησε μαζί του μέσω της πλατφόρμας TikTok, προσποιούμενο ότι είναι γυναίκα γαλλικής καταγωγής.
Η συνομιλία συνεχίστηκε και μεταφέρθηκε στο Telegram, όπου το άγνωστο πρόσωπο, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του ανηλίκου, τον έπεισε να ανταλλάξουν γυμνές φωτογραφίες. Η ανταλλαγή έγινε μέσω προφίλ με όνομα χρήστη «@beauty_alice12», με κάποιες φωτογραφίες να απεικονίζουν καθαρά το πρόσωπο του 16χρονου.
Περί τις 21:20, ο δράστης επανήλθε με εκβιαστικό μήνυμα απαιτώντας χρηματικό ποσό 200 ευρώ, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα δημοσιεύσει το υλικό. Ο ανήλικος, τρομοκρατημένος, προσέφυγε στις αρχές καταγγέλλοντας το περιστατικό.
Η υπόθεση ερευνάται στο πλαίσιο προανάκρισης για παράβαση του άρθρου 346 του Ποινικού Κώδικα περί εκδικητικής πορνογραφίας, ενώ αναζητείται η ψηφιακή ταυτότητα του δράστη.
Ηλεκτρονική απάτη σε 58χρονο με αποστολή λάθος προϊόντος
Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα, στις 14:50 της ίδιας ημέρας. Ένας 58χρονος κάτοικος Παστίδας προσήλθε στην αστυνομία για να καταγγείλει ηλεκτρονική απάτη μέσω παραγγελίας από ιστοσελίδα. Όπως δήλωσε, την 15η Μαρτίου προχώρησε σε online αγορά από τον ιστότοπο «GILKIN», παραγγέλνοντας δύο βάσεις κινητού τηλεφώνου αξίας 44 ευρώ, τις οποίες και πλήρωσε μέσω e-banking στις 17 Μαρτίου.
Το δέμα παραδόθηκε το μεσημέρι της 20ής Μαρτίου από εταιρεία ταχυμεταφορών, ωστόσο, προς έκπληξή του, όταν το άνοιξε διαπίστωσε ότι περιείχε γυναικεία εσώρουχα, παντελώς άσχετα με την παραγγελία του. Ακολούθησε επικοινωνία με την εταιρεία αποστολής, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία απάντηση.
Η αστυνομία έχει κινήσει τη διαδικασία αναζήτησης των δραστών στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μέχρι και τις 23:59 της 21ης Μαρτίου. Η υπόθεση διερευνάται για παράβαση του άρθρου 386 του Ποινικού Κώδικα περί απάτης.
Σοβαρές επιπτώσεις και ανάγκη ενημέρωσης
Και τα δύο περιστατικά αναδεικνύουν την αυξανόμενη ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών – ιδιαίτερα των ανηλίκων – σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου, τις ψευδείς ταυτότητες και τις επιθέσεις που μπορούν να λάβουν χώρα πίσω από μια οθόνη.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες εφιστούν την προσοχή σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την έγκαιρη αναγνώριση επικίνδυνων συμπεριφορών, αλλά και στους πολίτες για τη χρήση αξιόπιστων ιστοσελίδων στις ηλεκτρονικές τους αγορές.
Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής περισσότερων προσώπων στις υποθέσεις.