Ρεπορτάζ του Βήματος για τις εκλογές:
Πρωταγωνιστές και ρυθμιστές στη μάχη των περιφερειακών
Οι κρίσιμες περιφέρειες, οι μεγάλες συγκρούσεις και τα φαβορί – Τι ελπίζουν και τι επιδιώκουν τα κομματικά επιτελεία και οι υποψηφιότητες που θα κρίνουν τις εντυπώσεις
Αρκετά συγκρατημένοι εμφανίζονται στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού για τις περιφερειακές εκλογές, καθώς το στοίχημα για τη ΝΔ είναι να επικρατήσει, έστω και με δυσκολία, όπως και το 2010 στις πέντε περιφέρειες (Κεντρική Μακεδονία, Δυτ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπειρο και Ιόνιο), αλλά να κερδίσει και άλλες μάχες, όπως στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Στόχος είναι το «5+2» σε πρώτη φάση, ενώ ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η ηγεσία της ΝΔ και στις περιφερειακές συμμαχίες, ώστε να καλύψει επικοινωνιακά ενδεχόμενες απώλειες στις ευρωεκλογές.
Από την άλλη πλευρά, το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα τρέφει υψηλές προσδοκίες για την επίδοση των κομματικών (και συνεργαζόμενων) υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι σε περίπου 10 περιφέρειες οι υποψήφιοί τους θα βρίσκονται στον δεύτερο γύρο και εκτιμούν ότι το ισχυρότερο χαρτί τους είναι η Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, στην οποία η μάχη θα έχει χαρακτηριστικά μείζονος εκλογικής αναμέτρησης.
Σε τουλάχιστον έξι περιφέρειες εκτιμά το ΠαΣοΚ ότι οι υποψήφιοί του θα περάσουν στον δεύτερο γύρο με αρκετούς από αυτούς να έχουν μεγάλες πιθανότητες εκλογής. Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη της Χαρ. Τρικούπη είναι να καταγράψουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει υψηλά ποσοστά ώστε να μπει φρένο στα σενάρια για διάλυση του κόμματος. Σε τρεις περιφέρειες – Ηπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία – το ΠαΣοΚ συνεργάζεται με τη ΔΗΜΑΡ σε ψηφοδέλτια με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.
AΤΤΙΚΗ
«Ολα παίζονται» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής με τη ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο. Ο ίδιος επενδύει στην αλλαγή του κλίματος το επόμενο διάστημα ώστε να κερδίσει σημαντικό έδαφος. Ευελπιστεί ότι τα δεδομένα στην εκλογική μάχη έχουν αλλάξει με τις κινήσεις της τελευταίας περιόδου, ενώ έχει στοχοποιήσει τον νυν περιφερειάρχη Ι. Σγουρό. Στόχος της ηγεσίας της ΝΔ, που βλέπει ορισμένους «γαλάζιους» δημάρχους να στηρίζουν τον κ. Σγουρό, είναι να περάσει στον δεύτερο γύρο ο κ. Κουμουτσάκος που έχει να ξεπεράσει και τον αρνητισμό σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων για την κυβερνητική πολιτική που συνδέεται με το Μνημόνιο. Το εκ δεξιών αντιμνημονιακό μέτωπο είναι διασπασμένο, καθώς ο Π. Χαϊκάλης είναι υποψήφιος με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Π. Καμμένου και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Π. Μαντούβαλος στηρίζεται από τους κ.κ. Πολύδωρα, Ζώη και Ν. Νικολόπουλο. Πάντως μια αποτυχία του κ. Κουμουτσάκου, την οποία απεύχονται στο Μαξίμου, θα επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα.
Αντιθέτως η εντύπωση που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου με βάση μετρήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί και άλλες που βρίσκονται στα συρτάρια τους είναι ότι οι πιθανότητες της Ρένας Δούρου να διεκδικήσει τη νίκη και να εισέλθει πρώτη στον β’ γύρο δεν είναι αμελητέες. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται αφενός στην εκλογική «προίκα» και την ισχύ του ΣΥΡΙΖΑ στην αχανή Β’ Περιφέρεια Αθηνών και αφετέρου στη διάσπαση των «μνημονιακών» εκλογικών δυνάμεων, στις ψήφους μεταξύ των κ.κ. Ι. Σγουρού και Γ. Κουμουτσάκου.
Στο ΠαΣοΚ θεωρούν ότι ο Γιάννης Σγουρός θα έχει ως βασική αντίπαλο τη Ρένα Δούρου. Η πίεση που δέχεται έχει προκαλέσει αναταράξεις στη σχέση του με τη Χαρ. Τρικούπη, καθώς επιθυμεί να προωθήσει το προφίλ ενός υπερκομματικού υποψηφίου και δεν δέχτηκε να συνεννοηθεί με το κεντρικό ΠαΣοΚ για τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες, προκαλώντας δυσαρέσκεια. Για τη ΔΗΜΑΡ η αδύναμη – κατά κοινή ομολογία – υποψηφιότητα της Μαρίας Γιαννακάκη έλαβε χείρα βοηθείας από την Παρέμβαση για την Αττική και την Αττική Οικολογική Απάντηση με επικεφαλής τον Κώστα Διάκο.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μέτωπο κατά του Π. Τατούλη, που το 2010 ήταν σφοδρός πολέμιος του Αντ. Σαμαρά, έχει αναπτυχθεί στην Πελοπόννησο από αρκετούς νεοδημοκράτες που αντιδρούν στη στήριξη του νυν περιφερειάρχη από τη ΝΔ. Ο ίδιος επιμένει ότι θα είναι ο νικητής και αυτό ασπάζεται και η ηγεσία της ΝΔ, αλλά υπάρχει εκ δεξιών ισχυρή πίεση με την υποψηφιότητα του Ι. Μανώλη που στηρίζεται από το κόμμα του κ. Πολύδωρα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου η υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη είχε προξενήσει σημαντικές εσωκομματικές αναταράξεις. Παρά ταύτα, υπάρχουν ενδείξεις που εμφανίζουν τον κ. Βουδούρη να έχει σημαντικές πιθανότητες εισόδου στον β’ γύρο – κάτι που ανεξάρτητα από την τελική έκβαση θα θεωρηθεί ως δικαίωση της επιλογής από την Κουμουνδούρου.
Πρόκειται για το χρονικό του μεγάλου διχασμού του ΠαΣοΚ. Επισήμως το κόμμα δεν στηρίζει καμία υποψηφιότητα, αλλά τα μισά στελέχη του στηρίζουν τον Πέτρο Τατούλη και οι υπόλοιποι τον Γιώργο Δέδε, πρώην αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας. Υπέρ της υποψηφιότητας Τατούλη τάσσονται οι Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος. Υπέρ της υποψηφιότητας Δέδε είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εδώ η κατάσταση θεωρείται αρκετά ικανοποιητική από το Μέγαρο Μαξίμου για την υποψηφιότητα του Κ. Μπακογιάννη που έχει συγκροτήσει ένα ευρύτερο ψηφοδέλτιο που καλύπτει και δυνάμεις εκτός Κεντροδεξιάς. Στο επιτελείο της ΝΔ θεωρούν δεδομένη τη νίκη του, αλλά κανείς δεν παραγνωρίζει το «αντάρτικο» του πρώην υφυπουργού Αθ. Γιαννόπουλου και τις ενδεχόμενες απώλειες στον πρώτο γύρο. Ο κ. Μπακογιάννης δεν ανησυχεί για την υποψηφιότητα της Χρυσής Αυγής που στηρίζει τον πρώην βουλευτή Φθιώτιδας Απ. Γκλέτσο, εξάδελφο του δημάρχου Στυλίδας, ούτε για τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Μιχ. Γιαννάκη που στηρίζεται από το κόμμα του κ. Πολύδωρα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα του βουλευτή Ευβοίας Ευ. Αποστόλου επίσης δείχνει να προχωρεί στον β’ γύρο. Βασικό στοιχείο που γεννά ελπίδες στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι η εκλογική ισχύς που εμφανίζει η συγκεκριμένη επιλογή στην εκλογική του περιφέρεια και δευτερευόντως η παράμετρος του εκλογικού διχασμού στο στρατόπεδο της ΝΔ.
Μετά την ακατανόητη αποχώρηση του Κλέαρχου Περγαντά η Χαρ. Τρικούπη πρότεινε στον πρώην βουλευτή και ανήκοντα στον στενό «παπανδρεϊκό» κύκλο Νίκο Τσώνη να είναι υποψήφιος. Εκείνος, αφού καθυστέρησε τη διαδικασία επί ενάμιση μήνα επικαλούμενος διάφορους λόγους, στη συνέχεια παραιτήθηκε. Το τοπικό ΠαΣοΚ έκανε μια προσπάθεια συμπόρευσης με τη ΔΗΜΑΡ υπό τον Κώστα Χαϊνά η οποία δεν καρποφόρησε. Κατόπιν τούτων η Χαρ. Τρικούπη επέλεξε τον κ. Δημήτρη Αγγέλου, στέλεχος της αυτοδιοίκησης και πρώην δήμαρχο Πλαταιών.
ΗΠΕΙΡΟΣ
Η ΝΔ θεωρεί ότι ο νυν περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης μπορεί, υπό προϋποθέσεις – αν και είναι δύσκολο – να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Στη Συγγρού θεωρούν ότι η υποψηφιότητά του συγκεντρώνει και στήριξη από ένα μικρό τμήμα της συστημικής Κεντροαριστεράς και μιλούν για «καθαρή νίκη», τονίζοντας ότι η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «αναιμική».
Η υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί σκληρά απέναντι στον υποψήφιο (και εν ενεργεία) περιφερειάρχη της ΝΔ. Πρόκειται πάντως για μια περιοχή όπου παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο, υψηλή ανεργία, κ.λπ.), οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κατορθώσει να συσπειρώσουν ευρύτερες συμμαχίες, οι οποίες θα κρίνουν, όπως όλα δείχνουν, το αποτέλεσμα.
Αντίθετα ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Γιώργος Ζάψας υποστηριζόμενος και από το ΠαΣοΚ, σε μια συνεργασία με έντονα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, αποκτά απροσδόκητη δυναμική και αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί στον δεύτερο γύρο.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πρόκειται για μια περιφέρεια όπου η ΝΔ εκτιμά ότι θα επανεκλεγεί ο «γαλάζιος» νυν περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός ο οποίος έχει εκ δεξιών την πίεση των χρυσαυγιτών που έχουν ως υποψήφιο τον προφυλακισμένο βουλευτή Π. Ηλιόπουλο και τη βουλευτή των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Το εκλογικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί σίγουρη την είσοδο της Ηρώς Διώτη στον β’ γύρο. Εφόσον η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι τοπικές συμμαχίες, οι οποίες παρουσιάζουν πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς υπάρχουν περιοχές και νομοί όπου οι ψηφοφόροι ΠαΣοΚ πιο εύκολα θα στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες στις οποίες οι συμμαχίες με τη ΝΔ μπορεί να είναι πιο ευχερείς.
Ο διακεκριμένος καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιμίγκας, υποστηριζόμενος από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση του στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Θετικά είναι τα μηνύματα, όπως λέει η Συγγρού, για τη Χριστιάννα Καλογήρου που δίνει τη μάχη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ ποντάρει στην παρουσία της επί δύο χρόνια στην αποκεντρωμένη διοίκηση ως γενικής γραμματέως.
Αντίστοιχα η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι πρόκειται για μια από τις περιφέρειες στις οποίες έχει σημαντικές ελπίδες. Η υποψήφια Αγλαΐα Κυρίτση εκτιμάται ότι μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, όμως καθοριστική παραμένει η στάση του ΚΚΕ, το οποίο εξακολουθεί να έχει σημαντική ισχύ στην περιοχή. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα από το ΠαΣοΚ εκτιμούν πάντως ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια μπορεί να είναι και η ευχάριστη έκπληξη για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, που υποστηρίζεται από το ΠαΣοΚ, δίνει σκληρή μάχη, με πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο.
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δύσκολη είναι η κατάσταση για τη ΝΔ με τον πρώην γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Ανδρ. Κατσανιώτη να προσπαθεί να πλήξει τον νυν περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ευνοϊκό κλίμα για την υποψηφιότητά του. Η ΝΔ ευελπιστεί ότι έστω και δύσκολα θα είναι στον δεύτερο γύρο.
Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Χατζηλάμπρου αντλεί την εκλογική του ισχύ από την περιοχή της Αχαΐας, όμως προβληματικό μοιάζει το τοπίο στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία. Παρά ταύτα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν εξαιρετικά πιθανή τη σκληρή μάχη μεταξύ του δικού τους υποψηφίου και του Απ. Κατσιφάρα στον β’ γύρο και εκτιμούν ότι ο τελικός συσχετισμός δυνάμεων θα βαρύνει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, παρά την πίεση που δέχεται από τις υποψηφιότητες των Γιάννη Ζαφειρόπουλου και Θύμιου Σώκου, συγκρότησε το ψηφοδέλτιο αποφεύγοντας προηγούμενη συνεννόηση με τη Χαρ. Τρικούπη, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Παρά τους αδέξιους χειρισμούς του όμως δεν έχει χάσει τη δυναμική του και είναι πιθανό να περάσει στον δεύτερο γύρο. Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι η υποψηφιότητα του Θ. Σώκου στη Δυτική Ελλάδα θα καταγράψει υψηλά ποσοστά.
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει για τον «γαλάζιο» νυν περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου που δέχεται κριτική για τη θητεία του και από νεοδημοκράτες, ενώ πιέζεται από την «αντάρτικη» υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της ΝΔ Αλ. Δεσύλλα.
Και στον ΣΥΡΙΖΑ ο προβληματισμός είναι έντονος, καθώς ο Θ. Γαλιατσάτος είναι ο μόνος υποψήφιος που διεκδικεί για δεύτερη φορά τη θέση, έχοντας απέναντί του τον εν ενεργεία περιφερειάρχη, αλλά και την Αντζελα Γκερέκου.
Η Αντζελα Γκερέκου, που υποστηρίζεται από το ΠαΣοΚ με τη μεγάλη απήχηση που έχει σε αυτή την Περιφέρεια, θεωρείται ότι έχει πολλές πιθανότητες όχι μόνο να περάσει στον δεύτερο γύρο αλλά πιθανότατα και να εκλεγεί.
ΚΡΗΤΗ
Ιδιαίτερα αναιμική, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι νεοδημοκράτες, είναι η υποψηφιότητα του πρώην διορισμένου περιφερειάρχη και την τελευταία διετία γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Σερ. Τσόκα, για τον οποίο λένε ότι «δεν έχει πολλές πιθανότητες να μπει και στον δεύτερο γύρο», ενώ τονίζουν και το γεγονός πως δεν είναι Κρητικός. Το αρνητικό για τη ΝΔ είναι ότι αρκετοί «γαλάζιοι» έχουν συμμαχήσει παρασκηνιακά με τον νυν περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη.
Και για την αξιωματική αντιπολίτευση ο Μιχ. Κριτσωτάκης δεν φαίνεται να παρουσιάζει την επιθυμητή δυναμική και ακόμη και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το πεδίο των συμμαχιών είναι νεφελώδες. Βασικό στοιχείο προβληματισμού είναι ότι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζεται ισχυρός πέρα από τα όρια της εκλογικής του περιφέρειας του Ηρακλείου.
Ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που έχει τη στήριξη του ΠαΣοΚ, διεκδικεί με πολλές αξιώσεις την ανανέωση της θητείας του, αφού θεωρείται ότι έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους.
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Μάχη θα δώσει για την είσοδο στον δεύτερο γύρο ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γ. Χατζημάρκος, με την ηγεσία της ΝΔ να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει μια καλή εμφάνιση στην αναμέτρηση για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η παρουσία του δημάρχου Λειψών Μπενέτου Σπύρου αποτελεί ένα από τα αινίγματα της Κουμουνδούρου. Εχει απέναντί του επίσης έναν εν ενεργεία περιφερειάρχη και το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ως προς το αν θα κατορθώσει να συσπειρώσει το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ δυναμικά κινείται ο σημερινός περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης που υποστηρίζεται και από το ΠαΣοΚ θεωρώντας ότι έχει σημαντικές πιθανότητες επανεκλογής.
Περίπλοκη κατάσταση
Η μάχη στη Μακεδονία
Αρκετά περίπλοκη είναι η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία για τη ΝΔ όπου ο υποψήφιος της ΝΔ, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ι. Ιωαννίδης έχει σοβαρό πρόβλημα. Και αυτό διότι εξακολουθεί και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα ο «αντάρτης» νυν περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας, με τον οποίο συμμάχησε προ ημερών και η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου. Η ΝΔ εκτιμά ότι ο κ. Ιωαννίδης θα μπει στον δεύτερο γύρο, αλλά η εξίσωση δεν λύνεται εύκολα, αφού ο κ. Τζιτζικώστας στηρίζεται και από τον Π. Ψωμιάδη, αλλά και από το κόμμα των Βύρ. Πολύδωρα και Χρ. Ζώη.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει αλλάξει τα δεδομένα η υποψηφιότητα του Τέρενς Κουίκ που πιέζει αρκετά τον «γαλάζιο» υποψήφιο Γ. Παυλίδη και του δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το πλέον προβληματικό πεδίο είναι οι περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Και στις τρεις οι ενδείξεις οδηγούν σε μία εκτίμηση, ότι οι υποψήφιοι του κόμματος δύσκολα θα μπουν στον β’ γύρο. Υπάρχει δε και η εκτίμηση ότι στη Δυτ. Μακεδονία ο Θ. Καρυπίδης, που αρχικώς είχε επιλεγεί και εν τέλει αποδοκιμάστηκε από την Κουμουνδούρου, θα μπει στον β’ γύρο, αφήνοντας έξω τον «αντικαταστάτη» του, σκηνοθέτη Θ. Μουμουλίδη. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου στην Κεντρική Μακεδονία θα πρέπει να ξεπεράσει σε ψήφους έναν εκ των δεξιών υποψηφίων, ώστε να βρεθεί στον β’ γύρο ενώ ο Κ. Μορφίδης στην Αν. Μακεδονία φαίνεται ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να διεκδικήσει με αξιώσεις την περιφέρεια.
Στο ΠαΣοΚ θεωρούν ότι στην Αν. Μακεδονία – Θράκη ο νυν περιφερειάρχης Αρ. Γιαννακίδης θα περάσει σίγουρα στον δεύτερο γύρο και έχει μεγάλες πιθανότητες να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία. Παρά τις καταρχήν αντιθέσεις του Γ. Ντόλιου και άλλων στελεχών για το άνοιγμα μόνο προς τη ΝΔ, η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί.
Στην Κεντρική Μακεδονία η Νιόβη Παυλίδου, μέλος της «πρωτοβουλίας των 58», παρότι έχει συγκεντρώσει ευρύτερη υποστήριξη κεντροαριστερών δυνάμεων, δεν φαίνεται να μπορεί να περάσει το φράγμα του δεύτερου γύρου, ενώ το βέτο που έθεσε στην υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Μπαρμπουνάκη έχει διαταράξει τη σχέση της με το ΠαΣοΚ. Στη Δυτική Μακεδονία η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, πρώην ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ, διεκδικεί δυναμικά την Περιφέρεια, συγκεντρώνοντας υποστήριξη από παράγοντες της Κεντροαριστεράς και από τη ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι μεγάλο της ατού είναι η υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ πολλές ελπίδες στηρίζει και στην υποψηφιότητα του Βασίλη Τραϊφόρου στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη καθώς έχει συνθέσει ένα ευρύτερο κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο.