Η διατήρηση του κλίματος οικονομικής αστάθειας για τη χώρα και η αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος τείνουν να ανατρέψουν τις προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί για συνέχιση με ικανοποιητικούς ρυθμούς της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού και τη φετινή σεζόν.
Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων παρατηρεί μία ανησυχητική αλλαγή συμπεριφοράς όσον αφορά στις κρατήσεων δύο εκ των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, αυτών της Γερμανίας και της Βρετανίας για το 2015. Σε ό,τι αφορά τη γερμανική αγορά, η οποία ξεκίνησε πολύ δυναμικά κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έως τα τέλη του 2014, καταγράφεται πτώση στις κρατήσεις Μαρτίου κατά 25,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς, τη στιγμή που η ίδια αγορά παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις κατά 2% στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι κρατήσεις έως και πέρυσι τον Σεπτέμβριο από τη γερμανική αγορά για τη φετινή σεζόν στη χώρα μας κινούνταν με αύξηση 82,1%, ενώ έως και τον Μάρτιο η αύξηση είχε περιοριστεί στο 0,8%. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι στη βρετανική αγορά αν και δεν έχει καταγραφεί ακόμη αρνητικό πρόσημο, παρατηρείται μία σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς έναντι του ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, «όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους μας και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια της χώρας μας είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αυτό μπορεί να επιφέρει στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας, στη συμβολή στο ΑΕΠ και στην ενίσχυση της απασχόλησης». Επιπλέον, συμπληρώνει ότι «στη γενικευμένη αστάθεια έρχεται τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί το μείζον ζήτημα των μεταναστών, που δυστυχώς μόνον αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στην εικόνα της χώρας μας όσο δεν επιλύεται οριστικά».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο ΣΕΤΕ θα επανεκτιμήσει τον επόμενο μήνα αν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι των 25 εκατ. αφίξεων και 14 δισ. ευρώ εσόδων για τη φετινή σεζόν. Σε αυτή τη φάση προειδοποιεί ότι αν δεν αναταχθεί η παραπάνω κατάσταση, αλλά συνεχιστεί και επιδεινωθεί, οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2015 δεν θα είναι πλέον εφικτοί, με σημαντικές συνέπειες για τη χώρα, τον τουρισμό και τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Και όλα αυτά ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε για το πρώτο δίμηνο του έτους να σπάσει το φράγμα του 1 εκατ. αφίξεων από το εξωτερικό. Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 52,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας σε 1,1 εκατ. Την υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 75,2% παρουσίασαν οι αφίξεις από τη Γαλλία. Επίσης, οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 52,4%, από τη Γερμανία κατά 30,7% και από τις ΗΠΑ κατά 24,8%, ενώ από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 58,8%. Για το δίμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 12,4%, φθάνοντας σε 326,5 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τους Γάλλους τουρίστες αυξήθηκαν κατά 60,9% και από τους Βρετανούς κατά 54%, ενώ από τους Αμερικανούς μειώθηκαν κατά 53,9%, από τους Ρώσους κατά 42,7% και από τους Γερμανούς κατά 0,4%. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι για το δίμηνο μειώθηκε κατά 26% φθάνοντας σε 284,8 ευρώ. Για τον Φεβρουάριο ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 56,2% (509,2 χιλ.) σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014 και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 16,2% (156,8 εκατ. ευρώ.)
Καθημερινή