- Πως περιγράφουν το τραγικό συμβάν και τις μαρτυρικές στιγμές της διάσωσης όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση
Μάχη με το χρόνο και τα κύματα έδωσαν προχθές το πρωί λιμενικοί, δεκάδες εθελοντές και διασώστες για να σώσουν τους μετανάστες που βρέθηκαν στη θάλασσα ύστερα από βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν.
Μόλις έγινε γνωστό το συμβάν έσπευσαν όλοι να βοηθήσουν τους ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στη θάλασσα και κινδύνευαν να πνιγούν.
Αυτά που έζησαν, όπως δήλωσαν στη «δ» αυτόπτες μάρτυρες, δύσκολα περιγράφονται καθώς είχαν να κάνουν με ανθρώπους που χάνονταν στα κύματα και το μόνο που ήθελαν εκείνη την ώρα ήταν να σωθούν.
Στον τόπο του συμβάντος έσπευσαν και αυτοδιοκητικοί που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να βοηθήσουν τους μετανάστες.
«Με ένα ξύλινο σκάφος αποβιβάστηκαν 90 μετανάστες στην περιοχή κοντά στο Ζέφυρος. Είναι δύσκολο και για εμάς να διαχειριστούμε τα περιστατικά. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν το ναυάγιο γινόταν νύχτα. Είναι δύσκολο να βλέπεις ανθρώπους μέσα στη θάλασσα να χάνονται και να ουρλιάζουν. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των αρμοδίων αρχών. Να μην λησμονούμε ότι βούτηξαν στη θάλασσα και εθελοντές και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο περιφερειακός διοικητής του Λιμενικού Σώματος κ. Γιάννης Αργυρίου.
Να σημειωθεί πως μάχη με τα κύματα έδωσαν και αρκετοί λιμενικοί, που όταν είδαν πως βούλιαξε το ιστιοπλοϊκό βούτηξαν στη θάλασσα για να σώσουν τους μετανάστες. Μετέφεραν αγόγγυστα για αρκετές ώρες στη στεριά μετανάστες μαζί με τους εθελοντές, τους υπόλοιπους διασώστες και αλιείς.
Τις δραματικές στιγμές περιέγραψε στη «δ» ο ιδιοκτήτης του ρυμουλκού κ. Ηλίας Πιπίνος που έσπευσε στο σημείο, όπου έγινε το ναυάγιο.
«Το ιστιοπλοϊκό προσάραξε πάνω στην κορυφή ενός υφάλου που υπάρχει στο ακρωτήριο. Βρέθηκα στην περιοχή από την πρώτη στιγμή. Έδωσα εντολή να έρθει αμέσως το ρυμουλκό για να συνδράμει τις προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος. Ο καπετάνιος κ. Χρυσοβάλαντης Τούμπας μόλις είδε τους μετανάστες να πέφτουν στη θάλασσα βούτηξε και προσπάθησε να σώσει όσους μπορούσε. Το ίδιο έκανε και ο μηχανικός μας κ. Μανώλης Σταυρής, που πήρε ένα σωσίβιο και μετέφερε τους ναυαγούς πάνω στο ρυμουλκό. Βούτηξε και αυτός στη θάλασσα και έδωσε μάχη. Οι άνθρωποι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Όλοι είχαν πιεί θαλασσινό νερό και δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα. Άλλοι ήταν σε κατάσταση σοκ», δήλωσε ο κ. Ηλίας Πιπίνος και πρόσθεσε πως το μικρό ιστιοφόρο διαλύθηκε μέσα σε πέντε λεπτά.
«Ήταν δραματικό να βλέπουμε γυναίκες, άνδρες και παιδιά μέσα στη θάλασσα να ουρλιάζουν για βοήθεια. Αυτοί που έφθαναν στην ακτή ούρλιαζαν από πόνο γιατί δεν μπορούσαν να αποβάλουν το νερό που είχαν καταπιεί στην προσπάθειά τους να κρατηθούν στην επιφάνεια της θάλασσας. Δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε τον αγώνα που έδωσαν και οι λιμενικοί για να σώσουν τους ανθρώπους που πνίγονταν», τόνισε ο κ. Πιπίνος.
«Το ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση από το Λιμεναρχείο για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Επιχειρήσαμε με τέσσερα ασθενοφόρα που είχαμε διαθέσιμα. Δώσαμε και εμείς το δικό μας αγώνα για τη μεταφορά των ναυαγών που έχρηζαν περίθαλψης στο νοσοκομείο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ κ. Χατζησταμάτης, που συντόνιζε τις προσπάθειες από το κέντρο ελέγχου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.
«Έχουμε κάνει πολλές φορές ασκήσεις επί χάρτου. Υπήρξαν ελλείψεις που θα πρέπει να καλυφθούν», δήλωσε ο κ. Χατζησταμάτης.
Στην επιχείρηση συμμετείχε και ο δύτης κ. Βασίλης Μαντικός που περιέγραψε τις προσπάθειες που έγιναν για να σωθούν οι μετανάστες.
«Αυτά που ζήσαμε ήταν γροθιά στο στομάχι. Είναι δύσκολο να βλέπεις ανθρώπους να πνίγονται σε μικρή απόσταση από την ακτή. Ειδοποιήθηκα από το Λιμεναρχείο μόλις ξεκίνησε η επιχείρηση. Το πλοιάριο διαλύθηκε εν ριπή οφθαλμού και οι άνθρωποι βρέθηκαν στη θάλασσα. Πρέπει να αναφέρω τον αγώνα που έκαναν ο λιμενικοί για να σώσουν τους μετανάστες. Έκαναν ό,τι μπορούσαν. Μας γέμισε θλίψη που μπροστά στα μάτια μας πνίγηκε ένα παιδί», δήλωσε ο κ. Βασίλης Μαντικός.
«Έτυχε να βρίσκομαι στο σκάφος του Λιμενικού όταν έγινε γνωστό το συμβάν. Πήρα το όχημα μου αμέσως και έσπευσα στην περιοχή Ζέφυρος. Ζήσαμε την αγωνία των διασωστών αλλά και των ναυαγών. Δεν έχω δει ξανά κάτι παρόμοιο. Οι λιμενικοί έδωσαν στην κυριολεξία μάχη για να σώσουν τους ανθρώπους που χάνονταν στα κύματα. Θα θρηνούσαμε περισσότερες ζωές αν δεν ήταν εκεί», δήλωσε το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας πρόληψης φυσικών καταστροφών κ. Γιώργος Δραμουντανής και πρόσθεσε πως τη λύση θα δώσει η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες για να ταξιδεύουν ελεύθερα.
«Όσοι έλαβαν μέρος στο περιστατικό έδωσαν σκληρό αγώνα για να σώσουν τους ανθρώπους που πνίγονταν. Βρέθηκα γρήγορα στην περιοχή και έκανα ό,τι μπορούσα για να σωθούν οι άνθρωποι που πνίγονταν. Οι εικόνες δεν περιγράφονται. Μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες τα βλέπαμε αυτά αλλά τα ζήσαμε και εμείς», δήλωσε το μέλος των Εθελοντών Σαμαρειτών κ. Αναστάσιος Δοντάς, που αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έκαναν και οι αλιείς για τη μεταφορά των μεταναστών στην ακτή.
Οι μετανάστες ήταν σε κατάσταση σοκ. Μας κοιτούσαν λες και είμασταν Θεοί. Το μόνο που ψιθύριζαν ήταν η λέξη «βοήθεια» στα αγγλικά», δήλωσε ο κ. Δοντάς
Τον αγώνα που έδωσαν οι γιατροί στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών περιέγραψε ο διευθυντής του ΤΕΠ κ. Γιώργος Τριάντος.
«Έγινε πολύ μεγάλη κινητοποίηση για να αντιμετωπίσουμε το έκτακτο περιστατικό αλλά και τους υπόλοιπους ασθενείς που δεν είχαν σχέση με το ναυάγιο. Όλοι μας δώσαμε αγώνα. Παρά τις ελλείψεις μας πήγαμε καλά και τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν γρήγορα. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να σώσουμε ένα μικρό παιδί παρά τον αγώνα που δώσαμε», δήλωσε ο κ. Γιώργος Τριάντος.
Ο διευθυντής του ΤΕΠ δήλωσε πως το συγκεκριμένο περιστατικό θα πρέπει να αφυπνίσει τους αρμόδιους φορείς.
«Πρέπει να οργανωθούν καλύτερα τα πράγματα. Η παρέμβαση πρέπει να γίνεται από συγκεκριμένους ανθρώπους. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν το ναυάγιο γίνονταν βράδυ. Είναι ώρα να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη», δήλωσε ο κ. Γιώργος Τριάντος.
Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Επιτροπής Δήμων που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα.
Αποφασίστηκε να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Εμείς ζητάμε να ενισχυθεί με προσωπικό το Λιμενικό Σώμα και η ΕΛΑΣ και όλες οι δομές που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν θα δεχθούμε να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής μεταναστών. Οι άνθρωποι που θα αποβιβάζονται στα νησιά θα πρέπει να ελέγχονται και να απομακρύνονται σε 48 ώρες», δήλωσε ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας.
Ουσιαστικά το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ έκανε δεκτή την πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης.
Ο δήμαρχος Κω πρότεινε:
-Τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων .
-Την ενίσχυση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
-Την ανάπτυξη υποδομών του ΚΕΕΛΠΝΟ στα νησιά του Αιγαίου και την ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό.
-Την ταχεία διεκπεραίωση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, με τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού.
-Την αυστηροποίηση των ποινών και του νομικού πλαισίου αντιμετώπισης των δουλεμπόρων με την θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος.
O Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Καλεσμένος στην εκπομπή του Μega “Κοινωνία Ώρα Μega’’ ήταν χθες το πρωί ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μη αντιμετωπίσιμο πια, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα της συνεχόμενης εισοροής μεταναστών στα νησιά, με αφορμή και το προχθεσινό ναυάγιο στη Ρόδο που πήρε πανελλαδικές διαστάσεις. Τα κυριότερα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Χατζημάρκος είναι τα εξής:
«Δεν είναι διαχειρίσιμο το πρόβλημα στα νησιά πια.
Δεν έχουμε
ούτε τα αναγκαία»
«H κατάσταση έχει ξεφύγει, δεν είναι διαχειρίσιμο το πρόβλημα. Δεν μπορούν πια τα νησιά με τα μέσα που διαθέτουν να σηκώσουν αυτό το φορτίο.
Δεν υπάρχει ένα λεωφορείο, μιλώντας για υλικοτεχνική δομή. Δεν χρειάζονται μόνο σκάφη, κόσμος αστυνομικοί και λιμενικοί. Αλλά δεν έχουμε και τα απλά, τα αναγκαία. Ενα λεωφορείο δεν υπάρχει για τη μεταφορά τόσων ανθρώπων.
Σύμη Λέρος Αγαθονήσι, Κως και Ρόδος είναι τα νησιά που υποφέρουν με καθημερινές αφίξεις.
Χθες για τους ανθρώπους αυτούς που βλέπετε από τα βράχια υπήρχε μόνο μία κλούβα της αστυνομίας και έπρεπε να επιστρατεύσουμε ένα λεωφορείο.
«Eχει τραβήξει η ιστορία του εθελοντισμού»
Eχουμε φτάσει το 75% των περσινών αφίξεων ήδη.
Δεν μπορεί να τραβήξει άλλο αυτή η ιστορία με τον εθελοντισμό. Κι αυτή έχει ξεφύγει. H κοινωνία έχει δείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά κάτω. Ο ανθρωπισμός τους είναι αδιαμφισβήτητος, αλλά ο κόσμος έχει κουραστεί ψυχικά και οικονομικά.
«Με καμία λογική δεν επαρκεί ο αριθμός λιμενικών και αστυνομικών»
Αν δείτε τον αριθμό της αστυνομίας και του λιμενικού σε ένα χάρτη της Ελλάδος θα καταλάβετε ότι δεν επαρκεί ο αριθμός τους με καμία λογική. Bεβαια, έχω ζήσει την προσπάθεια από την Βουλή να μεταθέσουν κόσμο και να χτυπάνε τα τηλέφωνά τους όλη μέρα και να λένε: «Aσε το παιδί εκεί που είναι».
Ο ήρωας λοχίας που έσωσε 20 ανθρώπους
Δίχως δεύτερη σκέψη, έπεσε στα κρύα νερά της παραλίας Ζέφυρος για να βοηθήσει τους μετανάστες τους δουλεμπορικού που βυθίστηκε, μερικές δεκάδες μέτρα από την ακτή. Και κατάφερε να σώσει 20 από αυτούς. Ο λόγος για τον λοχία ΕΠΟΠ Αντώνη Ντεληγιώργη, η φωτογραφία του οποίου την ώρα που προσπαθούσε να σώσει μία από τις ναυαγούς έκανε μέσα σε λίγα λεπτά τον γύρο του διαδικτύου.
«Επινα καφέ με φίλους, όταν ξαφνικά άκουσα φωνές. Αμέσως μετά είδα ασθενοφόρα και περιπολικά. Οταν έφτασα, αυτό που αντίκρισα ήταν εφιαλτικό. Η θάλασσα ήταν γεμάτη από τα συντρίμμια του παλιού ξύλινου σκάφους. Οι ναυαγοί ήταν σκορπισμένοι, άλλοι αριστερά, άλλοι δεξιά. Κάποιοι είχαν γαντζωθεί σε ό,τι υπήρχε και επέπλεε και εκλιπαρούσαν σε βοήθεια. Ορισμένοι προσπαθούσαν να κολυμπήσουν, όμως τα ισχυρά ρεύματα που υπάρχουν στην περιοχή δεν τους άφηναν να προσεγγίσουν την ακτή. Αλλά και τα κοφτερά βράχια τούς εμπόδιζαν» περιγράφει o Αντώνης Ντεληγιώργης.
Ο ίδιος έβγαλε την μπλούζα του και έπεσε στο νερό. Οπως αναφέρει, η θάλασσα ήταν γεμάτη από το πετρέλαιο του δουλεμπορικού και η μυρωδιά ήταν αποπνικτική. Κατάφερε, ωστόσο, να φτάσει κάποιους από τους ναυαγούς, που βρίσκονταν πάνω σε μια σανίδα. Ομως ήταν δύσκολο να τους μεταφέρει στη στεριά, καθώς βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού.
«Υπήρχε και μια γυναίκα εννέα μηνών έγκυος, την οποία με βοήθησαν και άλλοι να βγάλω έξω. Με το ζόρι, στην αρχή, κατάφερα να μεταφέρω δυο τρία άτομα στη στεριά. Ηταν καμιά δεκαριά στο ίδιο σημείο. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας 40χρονος άνδρας, που ανέπνεε με δυσκολία. Είχε σχεδόν χάσει τις αισθήσεις του. Αργότερα έμαθα ότι, παρά τις προσπάθειες των διασωστών, τελικά δεν τα κατάφερε. Εκείνο που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η εικόνα του παιδιού που ανασύρθηκε νεκρό στα χέρια ενός διασώστη» λέει.
Δεν ήταν, ωστόσο, η πρώτη φορά που ο Αντώνης Ντεληγιώργης έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιου είδους περιστατικά. Αρκετές φορές στο παρελθόν, στη Λέρο, από όπου κατάγεται, είχε χρειαστεί να πέσει στη θάλασσα, ακόμα και μέσα στη νύχτα, προκειμένου να σώσει ανθρώπινες ζωές.
Ο ΔΗΜ. ΓΑΚΗΣ
Ο βουλευτής κ. Δημ. Γάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Αγανάκτηση και Ανθρωπιά. Δύο λέξεις που συμπυκνώνουν μέσα τους όλα όσα συνέβησαν αυτές τις ημέρες στις μεγάλες τραγωδίες στις θάλασσες της Μεσογείου, στην Ιταλία και στη Ρόδο . Η οργή για τις ευθύνες όσων επιτρέπουν/προκαλούν αυτές τις τραγωδίες είναι τεράστιες. Δεν πρόκειται για αριθμούς. Είναι ανθρώπινες ψυχές αυτές που υποφέρουν και αναζητούν πιο ασφαλή καταφύγια στην Ευρώπη και είναι υποχρέωση όλων μας να δώσουμε λύση. Μας καλούν με φωνές αγωνίας να βρούμε άμεσα τη λύση. Να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο, θα σταματήσουν τις ανθρώπινες «εκατόμβες» στις θάλασσες μας. Με πράξεις, με συγκεκριμένα έργα και κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ελπίδα αυτή σήμερα κυριαρχεί. Δεν υπάρχει πιο καλό παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, από την προσφορά του ροδιακού λαού, που στάθηκαν όλοι μαζί – εθελοντές διασώστες, στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, των αρμόδιων κρατικών φορέων – στο ύψος των περιστάσεων, παντού: Στην ακτή, στο Νοσοκομείο, στα καταλύματα που φρόντισαν τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας που ναυάγησαν δίπλα στο νησί μας.
Αυτές οι πράξεις αλτρουϊσμού, δείγμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας – αυτού στον οποίο στρέφονται για βοήθεια οι πρόσφυγες – δείχνουν σε όλη την Ευρώπη το μοναδικό δρόμο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα: Αλληλεγγύη, συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανθρωπιά. Για να είναι τα τελευταία θύματα πού χάνονται στις θάλασσες, για να σταματήσουν τα ταξίδια απελπισίας. Για να μη χαθεί η ελπίδα της καλύτερης ζωής όλων των ανθρώπων στις όχθες της Μεσογείου».
Ο Ν. ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ
Ο βουλευτής κ. Νεκτ. Σαντορινιός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη Ρόδο, έρχεται να προστεθεί στο σημαντικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με το προσφυγικό και μεταναστευτικό αυξανόμενο κύμα σε όλη τη Μεσόγειο. Η μικροκομματική εκμετάλλευση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, όταν μόνο τις τελευταίες μέρες σε Ελλάδα και Ιταλία οι νεκροί πρόσφυγες υπερβαίνουν τους 1200 και ο αριθμός ολοένα ανεβαίνει-.
Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στον πυρήνα του και να σταματήσει να επαναπαύεται στο γεγονός ότι οι νότιες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) μέχρι στιγμής κατάφεραν να διαχειριστούν, με τεράστιο κόστος, το ζήτημα.
Η κυβέρνηση για πρώτη φορά συγκροτημένα προσπαθεί να βρει λύσεις σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Από τη μια στο εσωτερικό με τη διαχείριση και διασπορά των μεταναστευτικών ροών σε όλη τη χώρα και από την άλλη στο εξωτερικό, όπου σε συνεργασία με την Ιταλία, θέτει το θέμα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο προκειμένου να πιέσει να παρθούν αποφάσεις άμεσα. Είναι ζήτημα κοινής ευρωπαϊκής ευθύνης.
Το σημερινό ναυάγιο έδειξε ότι οι πολίτες της Ρόδου, οι εθελοντικές διασωστικές οργανώσεις, το Λιμενικό και η Αστυνομία έχουν μεγάλα αποθέματα ανθρωπιάς.
Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας έσπευσαν να βοηθήσουν, όπως μπορούσαν, με ίδια μέσα να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους που με το τελευταίο κομπόδεμα τους αποφάσισαν να διαφύγουν από τις χώρες καταγωγής τους, τις οποίες μαστίζουν ο πόλεμος, η πείνα και οι κακουχίες.
Δυστυχώς, από την αντιπολίτευση υιοθετείται μια ακροδεξιά και αστήριχτη ρητορική που συνδέει την αύξηση της μεταναστευτικής ροής με τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Το επιχείρημα ότι οι ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής σημαίνουν πρόσκληση περισσότερων προσφύγων στην Ελλάδα, είναι απλώς φαιδρό: οι πρόσφυγες προσπαθούν να επιβιώσουν. Δεν ψάχνουν ποια χώρα της Ευρώπης έχει τα καλύτερα κέντρα φιλοξενίας.
Σε όλους αυτούς που ειρωνεύτηκαν και λοιδόρησαν την πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης να προσπαθήσει να βρει λύση πολυεπίπεδη- σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε διακρατικές συμφωνίες, σε διασπορά των μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε εξεύρεση χώρων φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε παροχή ασύλου σε πρόσφυγες που χρειάζονται προστασία-, μπορούμε μόνο να πούμε ότι αν δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα των προσφύγων σαν κατά βάση ανθρωπιστικό και βαθιά πολιτικό, τότε ας σιωπήσουν μπροστά σε αυτές τις τραγικές εικόνες».
Β. Παπανικόλας: «Θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας το περιστατικό με το αγοράκι»
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βασίλης Παπανικόλας μίλησε στον ρ/σ sky και στην εκπομπή της Μαίρης Φώτη για το αν το Νοσοκομείο της Ρόδου ήταν σε ετοιμότητα κι αν είναι ικανοποιημένος ο ίδιος από την ανταπόκριση τους στο συμβάν, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη μεγάλη του λύπη για το αγοράκι 5 χρονών που παρά τις προσπάθειές τους δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
Η κ. Παπανικόλας δήλωσε τα εξής:
«Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα το οποίο ας πούμε ήταν θετικό, γιατί ανταποκριθήκαμε άμεσα. Δυστυχώς είχαμε και εμείς τους δικούς μας νεκρούς. 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Βλέπαμε να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στην Ιταλία και τα θεωρούσαμε μακρινά και να που συνέβησαν μπροστά στα μάτια μας. Ήμαστε σε ετοιμότητα, μόλις ενημερωθήκαμε κινητοποιηθήκαμε και στο νοσοκομείο άνοιξε ειδικός χώρος υποδοχής, μία κλειστή πτέρυγα στο υπόγειο. Σίγουρα δεν θα το ξεχάσουμε και πιο πολύ το περιστατικό με το αγοράκι που ήταν 5 χρονών. Δύο ώρες προσπαθούσαν οι γιατροί μα δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το επαναφέρουμε».
Φανερά στενοχωρημένος από το συμβάν και κλείνοντας την κουβέντα στην ευχή της δημοσιογράφου να μην αντιμετωπιστούν άλλα τέτοια περιστατικά ανέβασε τον τόνο απαντώντας ότι δυστυχώς με τα ευχολόγια δεν γίνεται τίποτα ενώ πρόσθεσε : “Πρέπει η ΕΕ να πάψει να φορτώνει το όλο ζήτημα στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να βρει ένα τρόπο αντιμετώπισης”.%