Ειδήσεις

Η κυβέρνηση ξεκινά έρευνα για τη σύμβαση με την Digea

Την εκκίνηση έρευνας για τυχόν ευθύνες στη σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και της Digea ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, σε απάντηση γραπτής ερώτησης του βουλευτή Αρκαδίας της ΝΔ κ. Κωνσταντίνου Βλάση, «η κυβέρνηση θα ερευνήσει τις ευθύνες εκείνων των δημοσίων παραγόντων που ενήργησαν κατά του συμφέροντος του Δημοσίου και ενδεχομένως υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων».

«Είναι ευνόητο ότι η παρούσα κυβέρνηση βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων στο συγκεκριμένο θέμα με απόλυτη ευθύνη της απελθούσας κυβέρνησης και των διορισμένων από την ίδια διοικήσεων της ΕΕΤΤ» σημειώνει ο κ. Βούτσης, υπογραμμίζοντας ότι «η συμφωνία παραχώρησης στην Digea… θίγει καταφανώς το δημόσιο συμφέρον».

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, στο πρόβλημα της κακής λήψης σήματος σε διάφορες περιοχές της χώρας η κυβέρνηση «θα επιλέξει τη συντομότερη δυνατή λύση για την κάλυψη των περιοχών που στερούνται τηλεοπτικού σήματος παρά τις μεγάλες δυσκολίες που επιβλήθηκαν από τις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης».

Η συμφωνία, προσθέτει, «προβλέπει τυπική πληθυσμιακή κάλυψη μόνον 95% σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι ανά περιφέρεια, με αποτέλεσμα πολλές περιφέρειες να έχουν ελλιπέστερη κάλυψη, η οποία αντισταθμίζεται από την ευκολότερη και πληρέστερη κάλυψη μεγάλων αστικών κέντρων».

«Επισημαίνουμε ότι η εν λόγω κάλυψη, όπως συνεπάγεται από το πλήθος των ενστάσεων που ήδη διατυπώνονται, φαίνεται πως στην πράξη είναι πολύ μικρότερη» σημειώνει.

Τι απαντά η ΕΕΤΤ στις κατηγορίες για τον διαγωνισμό

Σημειωτέον ότι προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης απέστειλε επιστολή στην ΕΕΤΤ στην οποία θέτει 13 ερωτήματα για την Προκήρυξη Δημοπρασίας για τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, καθώς και ζήτημα νομιμότητας του διαγωνισμού.

Σε έγγραφο της ΕΕΤΤ που διαβίβασε στη Βουλή ο κ. Σπίρτζης, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, και το οποίο υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της Αρχής κ. Νικόλαο Παπαουλάκη, σημειώνεται ότι «το περιεχόμενο του τεύχους προκήρυξης διαμορφώθηκε κατόπιν επεξεργασίας των θέσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διενέργεια της δημόσιας διαβούλευσης και πάντοτε δυνάμει των σχετικών με τη διαδικασία εκδοθεισών υπουργικών αποφάσεων και σε απόλυτη συμφωνία με τα όσα επιτάσσει το κοινοτικό και εσωτερικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο».

«Η ΕΕΤΤ γνωστοποίησε το συγκεκριμένο τεύχος στην καθ’ ύλην αρμόδια για τον έλεγχο της συμβατότητας της διαδικασίας με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία από την πλευρά της δεν εξέφρασε κάποια αντίρρηση επί της προτεινόμενης διαδικασίας ενώ δεν υπήρξε και κάποια παρατήρηση περί του ότι η συγκεκριμένη διαδικασία εισάγει άνισους όρους μεταξύ των ενδιαφερομένων» αναφέρει.

Η διαγωνιστική διαδικασία, συνεχίζει η ΕΕΤΤ, αφορούσε δύο κατηγορίες δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. «Το δίκτυο εθνικής κάλυψης και τα δίκτυα περιφερειακής κάλυψης ενώ μέσω αυτής προβλεπόταν η χορήγηση μίας εθνικής άδειας και 13 περιφερειακών. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας εξαρτάτο αποκλειστικά και μόνο από το ενδιαφέρον της αγοράς. Εάν υπήρχε εκδήλωση ενδιαφέροντος, τότε οι άδειες θα χορηγούνται σε αυτούς που υπέβαλαν προσφορά» σημειώνει.

«Δεδομένου ότι υπήρχε κίνδυνος για κάποιες από τις περιφερειακές άδειες να μην υπάρξει ενδιαφέρον, η ΕΕΤΤ μέσω της διαδικασίας υποχρέωνε τον πάροχο εθνικού δικτύου να “αγοράσει” υποχρεωτικά στην τιμή εκκίνησης και όλες τις περιφερειακές άδειες για τις οποίες δεν ενδιαφέρθηκε κανείς» σημειώνει ο κ. Παπαουλάκης.

«Αυτό γινόταν προκειμένου να διασφαλιστούν αφενός το δικαίωμα των κατοίκων και της πιο απομακρυσμένης περιοχής πρόσβασης στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, αφετέρου ο πλουραρισμός και η εξακολούθηση ύπαρξης τοπικών προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε περιφερειακές ζώνες που οι εταιρείες θεωρούν ότι υπάρχει επιχειρηματικό όφελος και η επένδυση είναι βιώσιμη» συνεχίζει.

Ο συγκεκριμένος όρος «ετέθη για λόγους προστασίας δημοσίου συμφέροντος χωρίς να ευνοεί κάποιες ειδικότερες κατηγορίες συμμετεχόντων» σημειώνει και επισημαίνει ότι «καμία διάταξη δεν συνάγεται υποχρέωση ακύρωσης μίας διαγωνιστικής διαδικασίας λόγω συμμετοχής ενός υποψηφίου», καθώς «ήταν γνωστό εκ των προτέρων στους όρους του διαγωνισμού ότι ακόμη και με έναν υποψήφιο θα εγένετο η κατακύρωση».

«Λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και σύμφωνα με το οποίο αφενός είχε καθοριστεί υποχρεωτική ημερομηνία παύσης των αναλογικών εκπομπών, αφετέρου για την επίγεια ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικού σήματος προαπαιτείτο η ύπαρξη νομικά αδειοδοτημένου παρόχου δικτύου καταδεικνύεται ότι η μη επιβολή της προαναφερόμενος υποχρέωσης στον πάροχο δικτύου εθνικής κάλυψης θα σήμαινε

– είτε την υποχρέωση διακοπής των εκπομπών όλων των τοπικών προγραμμάτων

– είτε την εξακολούθηση του μεταβατικού καθεστώτος όπου δεν υφίστανται αδειοδοτημένοι χρήστες του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ενώ δεν προβλέπεται και η καταβολή οιουδήποτε τιμήματος για την εν λόγω χρήση», αναφέρει ο κ. Παπαουλάκης.

«Επίσης, δεν θα ήταν δυνατή η δημιουργία του ψηφιακού μερίσματος στη ζώνη των 800 MHz και της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας όπου διεξήχθη στις 13.10.2014 και η οποία μαζί με το φάσμα των 2,6 GHz απέφερε στον κρατικό προϋπολογισμό 381 εκατ. ευρώ» καταλήγει.

Δυσκολίες λόγω γεωφυσικού ανάγλυφου

Στο μεταξύ, σε άλλο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ κκ. Μανώλη Συντυχάκη και Σταύρου Τάσσου, σημειώνεται ότι εμφανίζονται διάφορα προβλήματα στη λήψη σήματος σε αρκετές περιοχές της χώρας «λόγω του έντονου γεωφυσικού ανάγλυφου της χώρας και όταν το εκπεμπόμενο τηλεοπτικό σήμα συναντά μεγάλα γεωφυσικά εμπόδια».

Όπως αναφέρεται, οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν πλήρως με τις προβλέψεις του χάρτη συχνοτήτων. «Για την πλήρη κάλυψη όλης της χώρας θα απαιτείτο άλλος Χάρτης Συχνοτήτων με πολλά περισσότερα σημεία εκπομπής, που θα οδηγούσαν σε ένα πυκνότερο μεν δίκτυο τηλεοπτικών ψηφιακών πομπών, σημαντικά όμως υψηλότερου κόστους προμηθειών, εγκατάστασης, συντήρησης και λειτουργίας» καταλήγει.

To BHMA

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου