Ειδήσεις

Ιατρεία σε νησιά και κέντρα κράτησης

Τη δημιουργία ιατρείων σε νησιωτικές περιοχές και σε κέντρα κράτησης μεταναστών της Αττικής, με σκοπό να παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε παράνομα εισερχόμενα στη χώρα άτομα, περιλαμβάνει σχέδιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης με τους μετανάστες. Τα ιατρεία θα λειτουργούν υπό το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το κόστος δημιουργίας τους, στελέχωσης και εξοπλισμού τους θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, τα βασικά σημεία του σχεδίου, που έχει ήδη συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, υπό τον συντονισμό του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι:

1. Δημιουργία αυτόνομων δομών παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στις πύλες εισόδου των νησιωτικών περιοχών και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών Αττικής. Οι δομές αυτές θα έχουν χαρακτήρα Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, τα οποία θα στελεχωθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και θα διαθέτουν τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

2. Δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού εποπτείας και διοίκησης των δομών αυτών απευθείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

3. Δράσεις εκπαίδευσης και προετοιμασίας όσων εμπλέκονται στον μηχανισμό υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (στελέχη ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικού κ.ά.).

4. Δημιουργία συστήματος καταγραφής και αξιολόγησης επιδημιολογικών δεδομένων.

5. Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών.

Εν τω μεταξύ, στην Κω θα βρεθούν σήμερα –εκτός απροόπτου– ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθ. Γιαννόπουλος, ο γεν. διευθυντής Θ. Παπαδημητρίου και ο γιατρός του Κέντρου, Γ. Ρηγάκος, προκειμένου να επισκεφθούν τις τοπικές μονάδες Υγείας, τις περιφερειακές υπηρεσίες πρώτης υποδοχής καθώς και τους χώρους φιλοξενίας παρατύπως εισερχόμενων μεταναστών. Χθες, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ βρέθηκε στη Ρόδο όπου συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για τα κενά στον υγειονομικό έλεγχο μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό ο περιφερειάρχης Νοτ. Αιγαίου ζήτησε να συγκροτηθούν τουλάχιστον 5 ιατρικά κλιμάκια –με τη συμμετοχή ντόπιων γιατρών– σε Ρόδο, Κω, Σύμη, Τήλο και Λέρο, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες που αποβιβάζονται σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου