Τη σημαντική πτώση στις κρατήσεις από Γερμανία και την ανάσχεση του θετικού ρυθμού της ζήτησης από Αγγλία τον Μάρτιο, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Η ανησυχητική αλλαγή συμπεριφοράς για το 2015 στις δύο από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού παρατηρείται με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του SETE Intelligence, οδηγώντας τον ΣΕΤΕ στην επανεκτίμηση του στόχου των 25 εκατ. αφίξεων και 14 δισ. ευρώ εσόδων, όπως και του στόχου αύξησης του εσωτερικού τουρισμού, τον επόμενο μήνα.
Σε ό,τι αφορά τη γερμανική αγορά, η οποία ξεκίνησε πολύ δυναμικά κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έως και το Δεκέμβριο του 2014, καταγράφεται πτώση στις κρατήσεις Μαρτίου κατά 26%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, τη στιγμή που η ίδια αγορά παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις κατά 2% στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ταυτόχρονα, στη βρετανική αγορά, αν και δεν έχει καταγραφεί ακόμα αρνητικό πρόσημο, παρατηρείται μια σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς έναντι του ανταγωνισμού.
Οπως τονίζει ο Σύνδεσμος, «όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους μας και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια της χώρας μας, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αυτό μπορεί να επιφέρει στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας, στη συμβολή στο ΑΕΠ και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Στη γενικευμένη αστάθεια, έρχεται τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και το μείζον ζήτημα των μεταναστών, που δυστυχώς μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στην εικόνα της χώρας μας, όσο αυτό δεν επιλύεται οριστικά».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, «ο στόχος των 25 εκατ. αφίξεων και 14 δισ. ευρώ εσόδων, όπως και ο στόχος αύξησης του εσωτερικού τουρισμού, θα επανεκτιμηθούν τον επόμενο μήνα. Εχουμε πλέον φθάσει στο σημείο που θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε την κρισιμότητα των περιστάσεων. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχισθεί και επιδεινωθεί, οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2015 δεν θα είναι πλέον εφικτοί, με σημαντικές συνέπειες για τη χώρα, τον τουρισμό, αλλά πρωτίστως για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας, που εργάζονται, προσπαθούν και τελικά ζουν και εξαρτώνται από αυτόν».
Το ΒΗΜΑ