Ειδήσεις

“Το 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει ότι και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αποδείχτηκαν λίγες”

Στην εκπομπή Studio 3 της ΕΡΤ με την Μαριλένα Κατσίμη και τον Σίλα Σεραφείμ ήταν χθες (21/4/16) καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την διαπραγμάτευση και τα αγκάθια που έχουν μείνει, λίγο πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν και το κομμάτι της συνέντευξης, όπου σχολιάστηκαν τα στοιχεία που δημοσίευσε η EuroStat, σήμερα, για την ελληνική οικονομία. Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις φημολογούμενες πρόωρες εκλογές αλλά και τις συντάξεις των βουλευτών.

 

Για τα στοιχεία της Eurostat

«Σήμερα είναι η μέρα που η EuroStat ανακοίνωσε τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Το πλεόνασμα για το 2015 είναι 0,7%. Αυτό δείχνει ότι ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αποδείχτηκαν λίγες. Θεωρώ ότι το 0,7% πλεόνασμα είναι ένα πολύ σημαντικό νούμερο, που σημαίνει ότι η οικονομία κατάφερε και υπεραπόδωσε- όπως είπε ο Πρωθυπουργός-, και μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα σημαντικό χαρτί στη διαπραγμάτευση και για τα μέτρα που συζητούνται».

«Τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν, ακόμη, ότι το ΔΝΤ βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο στόχος που είχαμε ήταν στο 0,25% του ελλείμματος και το ΔΝΤ προέβλεπε, μέχρι και πριν από λίγες μέρες, ότι το έλλειμα είναι στο 0,6%. Οι εκτιμήσεις του έπεσαν έξω κατά 1,3%, τεράστια απόκλιση».

«Και επειδή ακούγεται πάρα πολύ ότι το πλεόνασμα οφείλεται στην μη πληρωμή από το κράτος των ληξιπρόθεσμων, θέλω να δώσω ως απάντηση το εξής παράδειγμα: στον Προϋπολογισμό του 2015, τον οποίο δεν συντάξαμε εμείς, η πρόβλεψη για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν 2,8. Εμείς πληρώσαμε 3,1 και υπερέβην το στόχο. Με λίγα λόγια, θέλω να πω ότι προφανώς και υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές- και προς ιδιώτες και προς το Δημόσιο- αλλά μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο στόχος επιτευχθεί. Το 2014, που επαίρεται η Ν.Δ. για το πρωτογενές της πλεόνασμα με το success της story, είχαμε και τότε ληξιπρόθεσμες οφειλές, το πλαίσιο ήταν ίδιο, και δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα».

«Μέσα στο 2016, από τα χρήματα που θα έρθουν μετά την πρώτη αξιολόγηση, ένα μεγάλο κομμάτι θα πάει για το σκοπό της αποπληρωμής».

«Τα καλά νέα για την πραγματική οικονομία είναι επίσης η απόφαση του κ. Ντράγκι για τη σύνδεση των ελληνικών τραπεζών με τον EFSF. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και νομίζω ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη- έναν παράγοντα που ιδίως μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, πρέπει να συζητάμε μόνο για αυτόν».

Για την διαπραγμάτευση

«Είναι μια κρίσιμη μέρα σήμερα και αύριο. Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις εν όψει του Eurogroup της 22ας Απριλίου, το οποίο, όμως δε θα συζητήσει μόνο το ελληνικό θέμα. Κατά πάσα πιθανότητα, όπως μας έχει ενημερώσει ο κ. Τσακαλώτος, την Δευτέρα, 25 Απριλίου, θα έχουμε και ένα ακόμη έκτακτο Eurogroup που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης».

«Τα  μεγάλα αγκάθια που ακόμη υπάρχουν είναι τα κόκκινα δάνεια και το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Η κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι να προστατέψει την πρώτη κατοικία και όσα επιχειρηματικά δάνεια συνδέονται με αυτήν. Για τις επικουρικές, γίνεται προσπάθεια να προστατευθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών που έχουν χαμηλή σύνταξη- μέχρι 1.300 ευρώ».

«Προσωπικά θεωρώ ότι είναι εφικτό να τα καταφέρουμε. Η αξιολόγηση θα τελειώσει, αλλά θα τελειώσει με προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχουμε, πιστεύω, είναι στους έμμεσους φόρους. Ενώ με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, νομίζω, ότι γίνεται μια δίκαιη αναδιανομή, που θα ωφελήσει τους χαμηλόμισθους και τους μεσαίους και θα επιβαρύνει αυτούς που τόσα χρόνια δεν πλήρωσαν μέσα στην κρίση. Αυτό είναι όμως μια κοινωνική δικαιοσύνη που πρέπει, κάποτε, να αποδοθεί».

Για τις Λίστες και την φοροδιαφυγή

«Η έκθεση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων που δημοσιεύτηκε, απέδειξε ότι οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής αυξήθηκαν σημαντικά και σε μερικές περιπτώσεις διπλασιάστηκαν τα βεβαιωμένα πρόστιμα από φορολογικές παραβάσεις».

«Ταυτόχρονα όμως από τις δυο λίστες φοροδιαφυγής, βεβαιώθηκαν, μόνο το 2015, 175 εκ.€, ενώ το 2014 ήταν μόλις 26 εκ.€. Για τους φοροφυγάδες από τις Λίστες, η Ν.Δ. αναφέρει πόσες περιπτώσεις έλεγξαν, δε αναφέρει καθόλου τα ποσά που συλλέχτηκαν. Και αυτό γιατί η Ν.Δ. ασχολήθηκε με την μαρίδα- έλεγξε από την λίστα αυτούς που είχαν μικροποσά, τους μεγάλους δεν τους έλεγξε. Πράγματι λοιπόν, η Ν.Δ. έκανε περισσότερους ελέγχους, αλλά εισέπραξε πολύ λιγότερα ποσά».

Για τα σενάρια περί εκλογών

«Οι εκλογές είναι δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας, κάθε τέσσερα χρόνια. Η Ν.Δ. τις ζητά μετ’ επιτάσεως αλλά εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι θα βοηθήσουν σε κάτι. Προσωπική μου εκτίμηση, δε, είναι πως ούτε καν η Ν.Δ., η ίδια, ζητά εκλογές. Τις ζητούν αυτοί που σήμερα προσπαθούν να διατηρήσουν τις άδειες των καναλιών τους και αυτοί που μέσα από τις διάφορες λίστες εμφανίζονται τα ονόματά τους και καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Με λίγα λόγια τις εκλογές τις ζητά η διαπλοκή και βάζει τον κ. Μητσοτάκη να τις ζητήσει και επίσημα μέσα στη Βουλή».

Για τις συντάξεις των Βουλευτών

«Πριν τοποθετηθώ για αυτό το θέμα, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι εγώ είμαι βουλευτής από το 2015. Όπως καταλαβαίνετε δεν πρόκειται να πάρω βουλευτική σύνταξη- γιατί έχει καταργηθεί αυτή η ρύθμιση- και η αλήθεια είναι ότι δε θέλω κιόλας να πάρω. Από κει και πέρα, πρέπει να πούμε ότι οι βουλευτές πληρώνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και όχι από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο. Το νομοσχέδιο δεν τις περιλαμβάνει ακριβώς για αυτό το λόγο- γιατί δεν ανήκουν σε ασφαλιστικό φορέα. Για γραφειοκρατικούς λόγους, δηλαδή, δεν εντάσσονται στο νόμο».

«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να το θέσουμε και να υπάρξουν αντίστοιχες μειώσεις και στις συντάξεις των βουλευτών. Και είμαι σίγουρος ότι στην τελική μορφή του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται. Από κει και πέρα, δε μπορώ να πω ότι πρέπει να σταματήσουν εντελώς να δίνονται οι συντάξεις στους βουλευτές, γιατί καταλαβαίνετε, ότι αρκετοί άνθρωποι, για πάρα πολλά χρόνια που είχαν το αξίωμα- αν και δε το θεωρώ υγιές- ίσως και να μην έχουν από πουθενά αλλού λαμβάνειν σύνταξη. »

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου