Οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα άδεια από τη σημαία! Μπορεί να μην ξαφνιάζει την ελληνική κοινή γνώμη η είδηση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν ουσιαστικά «κοπάνες», ωστόσο προκαλεί σκωπτικά σχόλια και εκθέτει τη δημόσια διοίκηση η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καθιερώσει από το φετινό Πάσχα ένα νέο είδος άδειας, την εορταστική, για να αποτρέψει τις… μακράς διαρκείας «κοπάνες».
Ειδικότερα, χθες οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Παιδείας ενημερώθηκαν από την κεντρική υπηρεσία του ότι «εν όψει των εορτών του Πάσχα, χορηγείται εορταστική άδεια δύο ημερών, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων».
Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Ιωάννη Παντή, «η συγκεκριμένη άδεια δύναται να χορηγηθεί είτε συνεχόμενα είτε μεμονωμένα από τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 έως την Παρασκευή της Διακαινησίμου 6 Μαΐου 2016, υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης της παραμονής στην υπηρεσία ικανού ποσοστού υπαλλήλων, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του εκάστοτε φορέα και η αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών».
Ουσιαστικά, η απόφαση αφορά τις διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας σε όλη τη χώρα και το διοικητικό προσωπικό των εκπαιδευτικών-ακαδημαϊκών φορέων, αφού σχολεία, πανεπιστήμια και ΤΕΙ διακόπτουν τη λειτουργία τους για 15 ημέρες λόγω Πάσχα. Ωστόσο, ερωτήματα προκαλεί ότι το προσωπικό πρέπει να επαρκεί για να καλύψει έκτακτες ανάγκες. Το Δημόσιο τις εργάσιμες ημέρες, πριν και έπειτα από κάποια γιορτή, λειτουργεί μόνο για τις έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες;
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας χθες στην «Κ», δικαιολόγησαν την απόφαση Παντή, ως μέσο προκειμένου να αποτραπεί η μαζική και μακρά έξοδος των διοικητικών υπαλλήλων από τις υπηρεσίες. Δηλαδή, για να μην πάρουν οι διοικητικοί υπάλληλοι πάνω από τρεις ημέρες άδεια από τη… σημαία, το υπουργείο Παιδείας τους χορηγεί επισήμως μόνο δύο. Μάλιστα, στο έγγραφο του κ. Παντή «υπενθυμίζεται σε κάθε περίπτωση η ευθύνη των προϊσταμένων για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του φορέα αρμοδιότητάς τους, καθ’ όλη τη διάρκεια των πασχαλινών εορτών».
Ενα ακόμη επιχείρημα που παρουσιάζει το υπουργείο Παιδείας υπέρ της εορταστικής άδειας είναι ότι τα δεκαπενθήμερα του Πάσχα και των Χριστουγέννων είναι κλειστά τα σχολεία και άρα «δεν λειτουργούν οι αποδέκτες των διοικητικών ενεργειών του υπουργείου» όπως ελέχθη στην «Κ», ενώ μειώνεται σημαντικά και η κίνηση του κοινού (εκπαιδευτικοί, γονείς) στην κεντρική και τις περιφερειακές διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.
Η χορήγηση άδειας «από τη σημαία» στο Δημόσιο κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που μίλησαν χθες στην «Κ». Τα ίδια στελέχη, μάλιστα, ανέφεραν ότι στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, υπεβλήθη αίτημα για χορήγηση εορταστικής άδειας σε όλο το Δημόσιο, αλλά εκείνος δεν συναίνεσε. Ετσι, όλοι οι αδειούχοι από τις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία θα ευχαριστούν και φέτος τη… σημαία.
Το σίγουρο είναι ότι η μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα, «αθροίζει» ένα πενθήμερο αργίας –από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και την Τρίτη– για το Δημόσιο. Εάν προσθέσουμε και το – επίσημο ή ανεπίσημο– τουλάχιστον διήμερο, είναι φανερό ότι όσοι επιθυμούν κάποια συναλλαγή με το Δημόσιο, ας την επιχειρήσουν έως και τη Μεγάλη Τρίτη.
Βέβαια, έπειτα από όλα τα παραπάνω, είναι απορίας άξιον που υπάρχουν μερικοί –έστω λιγοστοί– που εξεγείρονται όταν ακούν για «βόλεμα στο Δημόσιο». Πρόκειται, ίσως για εκείνους που θα εργασθούν τη Μεγάλη Πέμπτη!
Καθημερινή