Τα «σπασμένα» από την ακύρωση του φόρου των 5 λεπτών στις στήλες των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια καταναλωτές με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 23% που αποφάσισε η κυβέρνηση για να καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα.
Ουσιαστικά τα νοικοκυριά θα πληρώσουν από την τσέπη τους την άρνηση του Οργανισμού να εφαρμόσει ένα μέτρο που είχε αποφασιστεί εδώ και μήνες και έπρεπε να ισχύει από τις αρχές του έτους. Η κυβέρνηση πιέστηκε από τον ΟΠΑΠ να αποσυρθεί ο φόρος των 5 λεπτών με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό κενό των 500 εκατ. ευρώ να κληθεί να το καλύψει ο ελληνικός λαός.
Απορίες γεννά πάντως η δικαιολογία που προβάλλει ο ΟΠΑΠ για να μην εφαρμόσει τον φόρο.
Το μέτρο της φορολόγησης της στήλης του ΟΠΑΠ είχε ληφθεί το φθινόπωρο και όταν έφτασε η στιγμή να εισπραχθούν τα χρήματα, ύστερα από τρεις μήνες, η επιχείρηση δήλωσε αδυναμία, με το κράτος να χάνει 500 εκατομμύρια ευρώ.
Αδυναμία
Την ίδια ώρα πάντως που ο ΟΠΑΠ δήλωνε αδυναμία λόγω τεχνικών ζητημάτων, η Intralot, που είναι η εταιρεία που προσφέρει την τεχνολογική υποδομή για τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ, ενημέρωσε προς τα τέλη Φλεβάρη ότι είναι σε θέση τεχνικά να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των συστημάτων. Η ενημέρωση αυτή έγινε επίσημα, με επιστολή που δεν στάλθηκε μόνο στην ΟΠΑΠ ΑΕ αλλά και κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη και την ΕΕΕΠ, την ανεξάρτητη αρχή εποπτείας παιγνίων.
Ομως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα αποδώσει ελάχιστα περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, πολύ λιγότερα από τα 500 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί από τον φόρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν χθες στο πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που περιέχει και την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23% και η οποία θα επιφέρει ανατιμήσεις στα τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.) στα αναψυκτικά – χυμούς στην εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί στις υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες στην επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών στα άνθη – φυτά στην αποχέτευση στις ζωοτροφές για κατοικίδια.
Παράλληλα, συζητείται και η αύξηση του συντελεστή για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%.
Ανοιχτό παραμένει το θέμα του αφορολόγητου ορίου. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες το βράδυ και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ότι εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ στο θέμα του αφορολόγητου ορίου καθώς το Ταμείο επιθυμεί να μειωθεί το αφορολόγητο στα 8.182 ευρώ ενώ η κυβέρνηση δέχεται τη μείωσή του στα 9.091 ευρώ από 9.550 που είναι σήμερα.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι υπάρχει στο τραπέζι συμβιβαστική πρόταση από την πλευρά της Κομισιόν που προβλέπει τη σταδιακή μείωση του αφορολογήτου μέσα στην επόμενη τριετία, έτσι ώστε το 2018 να διαμορφωθεί στα επίπεδα που ζητά το ΔΝΤ, δηλαδή στα 8.182 ευρώ.
ΕΘΝΟΣ