Tην αποκατάσταση της τριτοκοσμικής κατάστασης, που επικρατεί στο ιστορικό μνημείο της Ακρόπολης της Λίνδου, ελλείψει βασικών υποδομών και χώρων υγιεινής αλλά και την μείωση της τιμής του εισιτηρίου για την πρόσβαση των επισκεπτών σ’ αυτό, ζήτησε χθες με έγγραφό του προς τον υπουργό Πολιτισμού ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου κ. Γιώργος Ελευθερίου.
Στην επιστολή του κ. Ελευθερίου, αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στο μνημείο, αναφέρονται τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Το δημοτικό συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου του Δήμου Ρόδου , ασχολήθηκε στη τελευταία συνεδρίασή του, μετά από πολλές διαμαρτυρίες πολιτών και δημοσιεύματα στον τοπικό, εγχώριο και διεθνή τύπο, με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής στον αρχαιολογικό χώρο της Λίνδου.
Όπως άλλωστε γνωρίζετε, η τιμή του εισιτηρίου για πολλά χρόνια ισοδυναμούσε στο ποσό των 6 ευρώ ποσό εύλογο στους εκατομμύρια επισκέπτες της Λίνδου, πράγμα το οποίο μπορείτε να το ελέγξετε από τις εισπράξεις προηγούμενων ετών. Πλέον υπάλληλοι, ξεναγοί και “tour operators” διαμαρτύρονται ότι ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες που επιθυμούν την επίσκεψή τους στην πολιτιστική μας κληρονομιά (γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό), αφού το εισιτήριο που καθορίσατε στην τιμή των 12 ευρώ θεωρείται πολύ ακριβό ιδίως για μία πολυάριθμη οικογένεια επισκεπτών και πόσο μάλλον όταν η τιμή αυτή δεν είναι ανάλογη των παρεχομένων υπηρεσιών καθώς δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του επισκέπτη.
Σε απάντηση στις δηλώσεις σας στην Βουλή των Ελλήνων κ. Υπουργέ, να σας αναφέρω ότι σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη η αγορά εισιτηρίου είναι μεν χαμηλή, αλλά το πλεονέκτημα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι ότι η τιμή του εισιτηρίου μπορεί να είναι ίση ή υψηλότερη των 12 ευρώ όμως οι παρεχόμενες υπηρεσίες, η ασφάλεια και η ψυχαγωγία που απολαμβάνει ο επισκέπτης είναι ανώτερες, με αποτέλεσμα η τιμή του αναπροσαρμοζόμενου εισιτηρίου στο ποσό των 12 ευρώ να καθίσταται δυσανάλογη των προσδοκιών του επισκέπτη και ένας λόγος αποτρεπτικός για την επισκεψιμότητα της Λίνδου, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα.
Ενδεικτικά, σας υπενθυμίζω ότι η Λίνδος είναι ο κυριότερος αρχαιολογικός χώρος της Ρόδου με κέντρο το βράχο της όπου δεσπόζει η Ακρόπολη.
Χτισμένη σε απότομο βράχο ύψους 116 μέτρων, όπου για να ανεβεί κάποιος το λόφο της Ακρόπολης χρειάζονται περίπου 15 λεπτά περπάτημα. Η ανάβαση όμως, καθίσταται επικίνδυνη αφού δεν υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα και έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά τραυματισμών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου επισκέπτες τραυματίστηκαν, δεν βρίσκαμε διαθέσιμο ασθενοφόρο, αφού η Λίνδος βρίσκεται στην Νότια πλευρά του νησιού και απέχει από την πόλη της Ρόδου περίπου 45 λεπτά οδικώς. Είναι τέλος, εξευτελιστικό το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα, ένας πολυσύχναστος αρχαιολογικός χώρος όπως η Ακρόπολη της Λίνδου να στερείται βασικών υποδομών, και ειδικών χώρων υγιεινής. Ναι, ντρέπομαι που έρχομαι στην δυσάρεστη θέση να σας το αναφέρω!!!!!!!!
Τον περασμένο χρόνο, ο κ. Ξυδάκης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο χωριό τον Μήνα Απρίλιο, αντικρίζοντας και βιώνοντας ο ίδιος τα προβλήματα που καθιστούσαν την επίσκεψη στην Ακρόπολη μη ανταποκρινόμενη στα πρότυπα που θέτει ο 21ος αιώνας, μου είχε υποσχεθεί προσωπικά παρουσία δημάρχου Ρόδου κ. Χατζηδιάκου Φώτιου αλλά και περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου Γεώργιου, πως θα αιτηθεί την χορήγηση ασθενοφόρου, θα μεριμνήσει για την κατασκευή προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, και ότι θα επιληφθεί ο ίδιος σχετικά με την επιδιόρθωση των ήδη υφιστάμενων παλαιών χώρων υγιεινής (να σημειωθεί πως οι μοναδικές τουαλέτες που υπάρχουν στην Ακρόπολη έχουν σφραγιστεί διότι είναι σε τριτοκοσμική κατάσταση, αφού η υγιεινή των εν λόγω τουαλετών κάθε άλλο παρά κατάλληλη είναι για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών), κάτι το οποίο κατόπιν συχνών οχλήσεών μου δεν πραγματοποιήθηκε αφού ουδεμία επισκευή έγινε.
Πρέπει να σεβαστούμε όλοι μας ότι η Ρόδος και συγκεκριμένα η Λίνδος αποτελεί σε σημαντικό βαθμό προπύργιο του Ελληνικού τουρισμού και πυλώνα της Ελληνικής Οικονομίας, διανύουμε δε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη περίοδο και πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα βασικά στοιχεία του πολιτισμού μας, τόσο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας όσο και για την διατήρηση της παράδοσής μας.
Σας καλώ λοιπόν, όπως άμεσα εξεύρετε λύσεις στα ως άνω αναφερόμενα επείγοντα ζητήματα.
Μετά τιμής,
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής
Κοινότητας Λίνδου
Γιώργος Ν.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ»
Μπράβο πρόεδρε κ στα μέλη του συμβουλίου σου που τα λέτε εξω απ τα δόντια!!Αλλά αλήθεια κ οι υπάλληλοι οι μόνιμοι τουλάχιστον που πληρώνονται απ τ υπουργείο,κάνανε κάτι για να βελτιώσουν την κατάσταση;;;Έτσι..για την πατρίδα τους και τον τόπο τους..ρε γαμώτο!!
Μη μας χαλάς το διήγημα.
Είπαμε, εμείς κάνουμε υπερήφανη διαπραγμάτευση. Θα σας στείλουμε τώρα κάτι καινούργιους φύλακες, εντάξει; Δεν θα ξέρουν αγγλικά αλλά δεν πειράζει μωρέ.