Νέες διαστάσεις πήρε αργά το βράδυ της Πέμπτης, η υπόγεια διαμάχη που εκτυλίσσεται εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του διευθύνοντος συμβούλου τα ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα.
Μάλιστα η ένταση κορυφώθηκε, καθώς έπειτα από την επίθεση του Πάνου Σκουρλέτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, υπήρξε έντονη φημολογία περί παραιτήσεως του κ. Πιτσιόρλα, κίνηση η οποία θα τίναζε στον αέρα την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, την ώρα που σύμφωνα με όσα εκτιμά η κυβέρνηση «σχεδόν έχει κλείσει»
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο το σαφές μήνυμα στήριξης της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ από την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, το οποίο συνοδεύτηκε από ηχηρό «άδειασμα» στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
Σχολιάζοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την «έκρηξη» Σκουρλέτη κατά του κ. Πιτσιόρλα και του ΤΑΙΠΕΔ, ότι δρα εκτός κυβερνητικής γραμμής, η κυρία Γεροβασίλη ήταν σαφής:
«Το ΤΑΙΠΕΔ ως Ν.Π.Ι.Δ. έχει τις δικές του αυτόνομες διαδικασίες, που προκύπτουν από το καταστατικό λειτουργίας του» είπε για να προσθέσει, καλύπτοντας απολύτως τον κ. Πιτσιόρλα: «Τα στελέχη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, που διορίζονται από την κυβέρνηση, κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, τα οποία ασκούν και το σχετικό έλεγχο».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο κ. Σκουρλέτης είχε απευθύνει βαρύτατες κατηγορίες κατά ΤΑΙΠΕΔ και του διευθύνοντος συμβούλου του κ. Πιτσιόρλα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM.
«Το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο είναι ένας μάνατζερ ιδιωτικοποιήσεων αυτών που έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ουσιαστικά διεκδικεί έναν πολιτικό ρόλο, το βλέπετε αυτό από τον πολυσχιδή και πολυπράγμονα κ. Πιτσιόρλα, οποίος κατά την γνώμη μου κινείται σε ένα σχέδιο έξω από αυτό της κυβέρνησης» είπε με έμφαση μεταξύ άλλων.
Ο κ. Σκουρλέτης όμως έριξε λάδι στη φωτιά, υπαινισσόμενος μέχρι και χρηματισμό δημοσιογράφων από το Ταμείο. Στη συνέντευξη, σχολίασε ότι η κυβέρνηση «έχει να αντιμετωπίσει και αυτούς στο εσωτερικό που ουσιαστικά την σιγοντάρουν, την τρόικα εσωτερικού», αποσαφηνίζοντας ότι δεν αναφέρεται «μόνο στους γνωστούς, στη ΝΔ και σε όσους την υποστηρίζουν» αλλά και σε «εξωθεσμικούς παράγοντες που υπονομεύουν αυτή τη συζήτηση».
Δηλαδή; Κατηγόρησε συγκεκριμένα τον κ. Πιτσιόρλα ότι κινείται σε ένα σχέδιο έξω από αυτό της κυβέρνησης. «Δεν μπορεί δηλαδή όταν εμείς συζητάμε για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης, το οποίο διαφοροποιείται από τη μέχρι τώρα πολιτική ιδιωτικοποιήσεων όπως την υλοποιούσε το ΤΑΙΠΕΔ επί Σαμαρά, να έρχεται αυτή τη στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ και να κινείται αυτονόμως» τόνισε.
Οταν ο κ. Χατζηνικολάου επισήμανε στον υπουργό ότι το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται είναι επιλογή της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Πρωθυπουργού, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε «γίνονται και λάθη στις επιλογές αν εννοείτε αυτό» και διατήρησε το καταγγελτικό του ύφος κάνοντας για λόγο διαρροές από το ταμείο σε μέσα ενημέρωσης.
Βάσισε τον υπαινιγμό του στα «ρεπορτάζ των τελευταίων μηνών σε όλες τις εφημερίδες», εξηγώντας ότι «έχουμε εμπειρία να ξέρουμε ότι καμιά φορά τροφοδοτούνται τα διάφορα δημοσιεύματα». Υστερα κλιμάκωσε την κριτική του λέγοντας ότι «το ΤΑΙΠΕΔ επειδή ακριβώς διαχειρίζεται και χρήματα, αυτές πάντοτε οι διαρροές έχουν ανάγκη και από οικονομική βοήθεια».
Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι πιθανότατα θα θέσει αυτό το ζήτημα την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Απριλίου, αν γίνει Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Ο κ. Σκουρλέτης είναι το δεύτερο κυβερνητικό στέλεχος που δημοσίως διαφωνεί με τις επιλογές του Ταμείου. Πρόσφατα και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είχε επιτεθεί ευθέως κατά του ΤΑΙΠΕΔ δηλώνοντας ότι διαφωνεί με το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί. «Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να περιοριστεί στο ρόλο του, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον -το τονίζω αυτό- και να εφαρμόσει τη νέα συμφωνία των εννέα ιδιωτικοποιήσεων και όχι την πώληση της χώρας. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η χώρα έχει Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και να εγκαταλείψει την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά ως ανάμνηση που πιθανώς να νοσταλγεί» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.