Γράφει ο Μανώλης
Μοράρης, Διαιτολόγος –
Διατροφολόγος
Ο εφιάλτης των γυναικών είναι πώς να καταπολεμήσουν την κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα είναι μικροί σβόλοι λίπους που συσσωρεύονται κάτω από την επιδερμίδα. Το λίπος αυτό δεν χρησιμεύει στον οργανισμό σαν ενέργεια και γι’ αυτό δεν καίγεται.
Η πάθηση αυτή ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες γιατί εμφανίζεται σε μερικά σημεία του σώματός τους όπως μηροί, γάμπες, μπράτσα, γλουτοί και κοιλιά.
Συνήθως εμφανίζεται με την αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Δεν έχει σχέση με την ηλικία και μπορεί να παρουσιαστεί και σε γυναίκες με χαμηλότερο σωματικό λίπος, οι οποίες βρίσκονται γύρω στα είκοσι τους χρόνια.
Το αισθητικό πρόβλημα της μείωσης της κυτταρίτιδας μπορεί να αντιμετωπιστεί με διατροφή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της διότι ανάλογα με το πως και το τι τρώμε ποικίλλει και ο βαθμός της κυτταρίτιδας. Η κακή διατροφή προκαλεί άμεσα κυτταρίτιδα ενώ η σωστή διατροφή μπορεί να την αναστείλει.
Επίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τοπική εφαρμογή κάποιας κρέμας ή με λιποαναρρόφηση. Το χειρουργείο είναι η τελευταία λύση και θα πρέπει να επιλέγεται σε μία περίοδο κατά την οποία υπάρχει απόλυτος έλεγχος της διατροφής και του τρόπου ζωής. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να υποβληθείτε σε μία δαπανηρή επέμβαση και να ξαναβρεθείτε στο σημείο όπου ξεκινήσατε λόγω της κακής διατροφής.
Υπάρχουν ουσίες οι οποίες έχουν μελετηθεί ότι είναι τόσο ασφαλείς όσο και αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους και κατά συνέπεια στην βελτίωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού(κυτταρίτιδα). Οι ουσίες αυτές οι οποίες σύμφωνα με κλινικές μελέτες δείχνουν μία καλή βελτίωση είναι η καφεΐνη, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, η καψαϊκίνη που βρίσκεται κυρίως στις κόκκινες πιπεριές αλλά και σε μια ποικιλία πιπεριών και φυτών που ανήκουν στο γένος Capsicum (οικογένεια Solanaceae) καθώς και στο κόκκινο πιπέρι (τσίλι).
Τέλος, πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρηση λιπαρών τροφίμων, των οινοπνευματωδών ποτών (γιατί αφυδατώνει τον οργανισμό), καθώς υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων (κρέατος).
Ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (επειδή αποτελούν πηγή για ιχνοστοιχεία και μέταλλα), καθώς επίσης όσπριων και δημητριακών ολικής αλέσεως (τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες)βοηθάνε στην κυτταρίτιδα . Επιπρόσθετα, ενδείκνυται η υπερκατανάλωση νερού (ενυδάτωση του οργανισμό, υποβοηθώντας την απομάκρυνση των τοξινών) συνδυαζόμενη με άσκηση (τόνωση του μυϊκού συστήματος).